Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Ομηρική Ακαδημία και ΟΧΣΑ τίμησε τους Τρεις Ιεράρχες


-Σε εκδήλωση την Κυριακή 26 Ιανουαρίου

Τους προστάτες Αγίους των γραμμάτων και της παιδείας τίμησαν την Κυριακή 26 Ιανουαρίου, η Ομηρική Ακαδημία και η Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής με εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μακεδονία του Παναγιώτη Τσάκου. 

Γράφει ο Οδυσσέας Κοκκινάκης

Η εκδήλωση άρχισε με εκκλησιαστικούς ύμνους, που απέδωσε η εκκλησιαστική χορωδία του Αγ. Σπυρίδωνα Πειραιά.

Ακολούθησε εισαγωγή στην...
εκδήλωση από τον Καπετάν Κώστα Φράγκο.

Χαιρετισμό απεύθυνε ο πρόεδρος της ΟΧΣΑ Αργύρης Κοκκινάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στη συμβολή της Ομηρικής Ακαδημίας στην αναβάθμιση της Παιδείας και μέσω αυτής στην καλύτερη ποιότητα ζωής και στη συνέχεια τόνισε:

Κανείς δεν αμφιβάλει ότι η σωστή μόρφωση, η καλή παιδεία βοηθάει τον άνθρωπο να ολοκληρωθεί, όπως έχει επισημάνει ο νομπελίστας ποιητής μας Γιώργος Σεφέρης, ο οποίος έχει τονίσει ότι:

«Η Παιδεία είναι ο κυβερνήτης του βίου. Αντίθετα, μια κακή παιδεία, διαστρέφει και αποστεγνώνει. Είναι μια βιομηχανία που παράγει τους ψευτομορφωμένους, τους νεόπλουτους της μάθησης, οι οποίοι έχουν την ίδια κίβδηλη ευγένεια με τους νεόπλουτους του χρήματος».

Στη συνέχεια μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στους λόγους, για τους οποίους η ΟΧΣΑ συνεργάζεται με την Ομηρική Ακαδημία, στο γιατί αποφασίστηκε οι Τρεις Άγιοι, Μέγας ο Βασίλειος, Ιωάννης ο Χρυσόστομος και Γρηγόριος ο Ναζιανζινός ή Θεολόγος, να συνεορτάζονται, πέρα από τη γιορτή του καθένα ξεχωριστά (12 μ. Χ. αιώνα από τον Αλέξιο Κομνηνό) και στην καθιέρωση της εορτής των Τριών Ιεραρχών, ως ημέρας της παιδείας και των γραμμάτων (το 1842, από το Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Οι Τρεις Ιεράρχες θεωρούνται προστάτες των μαθητών, φοιτητών και γενικά των σπουδαζόντων.
Ακολούθησαν χαιρετισμοί και ομιλίες από τους:

-Μαριέλλα Βαρώνη (πρόεδρος Συλλόγου Φίλοι του Χιώτικου Χωριού) με θέμα, Μεγ. Βασιλείου προς τους νέους, όπως αν εξ ελληνικών ωφελούντο λόγων.

-Μαρία Γιατράκου (διευθύντρια της Ομηρικής Ακαδημίας) με θέμα, οι Τρεις Ιεράρχες και ο Φωτιστής και Διδάσκαλος του Γένους Κοσμάς ο Αιτωλός.

-Αντώνιος Παναγιώτου (καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών) με θέμα, οι Τρεις Ιεράρχες και η φύση.

-Αμαλία Πορτάλιου (πτυχιούχος φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Αθηνών) με θέμα, Κοσμάς ο Αιτωλός και η συμβολή του στην Παιδεία του Γένους.

-Δέσποινα Κολιού (ειδική γραμματέας του Συλλόγου Φίλοι του Χιώτικου Χωριού) με θέμα, από τις διδαχές του Κοσμά του Αιτωλού.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε δεξίωση από το Ίδρυμα Μαρίας Τσάκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου