Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Ξηροί καρποί όχι μόνο στις γιορτές: τα οφέλη!

Ξηροί καρποί όχι μόνο στις γιορτές: τα οφέλη!Στο επίκεντρο των γιορτών βρίσκονται οι ξηροί καρποί τους οποίους τους καταναλώνουμε κατά κόρον είτε ως συνοδευτικό στο ποτό είτε ως συστατικό διάφορων γλυκών ή αλμυρών πιάτων.

Πρωταγωνιστής όμως των Χριστουγέννων είναι κάστανα και τα οποία χρησιμοποιούνται στην γέμιση της γαλοπούλας μαζί με τον...
κουκουναρόσπορο όσο και στην παρασκευή διάφορων χριστουγεννιάτικων γλυκών.

Μπορεί να ...λέμε τέρμα τα κάστανα αλλά μη το τηρήστε όσο αφορά την διατροφή σας αφού οι ξηροί καρποί περιέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

Έρευνα που διενήργησε το Πανεπιστήμιο του Harvard επί 16 χρόνια σε περίπου 84.000 γυναίκες ηλικίας 34 έως 59 ετών απέδειξε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πέντε ή περισσότερες φορές την εβδομάδα ξηρούς καρπούς έχουν κατά 27% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2.


 κάστανα τα θρεπτικά
 
Τα κάστανα είναι ο μοναδικός ξηρός καρπός που αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης C ενώ είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και δεν περιέχουν χοληστερόλη και θερμίδες.

 







 κουκουναρόσπορος ο αφροδιασιακός


Οι σπόροι του κουκουναριού χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα ακόμη αφού διαθέτουν αφροδισιακές ιδιότητες.

Ωστόσο τις Άγιες αυτές ημέρες έχουν την τιμητική τους ενώ είναι πλούσια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ο σίδηρος, το μαγγάνιο και ο ψευδάργυρος.
 

 






αμύγδαλα


Είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες και φυτοστερόλες ενώ είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου αφού ένα φλιτζάνι αμύγδαλα δίνει τόσο ασβέστιο όσο και ένα κομμάτι φέτα!

 





καρύδια


Τα καρύδια είναι πλούσια σε φυτικές στερόλες, έχουν μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών, καθώς και βιταμίνη Ε και Κμια βιταμίνη που συντίθεται κυρίως στο έντερο.
Ενδεικτικό της διατροφικής τους αξίας είναι ότι μία χούφτα καρύδια δίνει τόση βιταμίνη Ε όση και μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο.

 


σπόρια 


Οι ηλιόσποροι αλλά και ο πασατέμπος περιέχουν τα πολύτιμα λιπαρά οξέα ω-6 και κυρίως Χαρακτηριστικό είναι ότι 100 γρ. ηλιόσποροι δίνουν περισσότερη ποσότητα φυλλικού οξέος από τη συνιστώμενη ημερησίως ενώ είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, σίδηρο και μαγγάνιο.

 


φιστίκια Αιγίνης

 Δύο χούφτες φιστίκια αντιστοιχούν σε μια μερίδα κρέας δίνονατς έτσι στον οργανισμό μας πρωτεΐνη. Αν και οι περισσότεροι ξηροί καρποί έχουν πολυακόρεστα λιπαρά, τα φιστίκια, όπως και τα φουντούκια, είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που είναι επίσης ευεργετικά για την καρδιά.

 
στραγάλια, ένα πλήρες γεύμα


Τα στραγάλια πρόκειται για ψημένα ρεβίθια και δεν έχουν πολλά λιπαρά. Είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, αλλά και υδατανθράκων. Ενδεικτικό είναι ότι δύο χούφτες στραγάλια αντιστοιχούν σε 1 μερίδα άπαχο κρέας και 1 μερίδα μακαρόνια! Περιέχουν επίσης πολλές φυτικές ίνες και πλεονεκτούν σε σχέση με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς σε βιταμίνη Α και σε β-καροτίνη, βιταμίνες απαραίτητες για την αναγέννηση των κυττάρων.




σταφίδα 

Υπάρχουν δύο είδη σταφίδας, η ξανθιά (σουλτανίνα) και η μαύρη (κορινθιακή).

Πρόκειται ουσιαστικά για αποξηραμένα σταφύλια και είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, σίδηρο και φυτικές ίνες.

 

 

κοκτέιλ ξηρών καρπών 
Το απόλυτο συνοδευτικό του ποτού είναι το κοκτέλ των ξηρων καρπών και ανάλογα με το είδος τους μπορεί να περιλαμβάνει ψημένα και επικαλυμμένα στραγάλια, φιστίκια, μπιζέλια, κουκιά, καθώς και κράκερ (π.χ. με γεύση γαρίδα).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου