Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Στουρνάρας: δεν θα απαγορευτούν πλήρως οι πλειστηριασμοί


"Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε", αρκέστηκε να πει ο Γιάννης Στουρνάρας για τους πλειστηριασμούς, καθώς οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα συνεχίζονται.
Ο υπουργός Οικονομικών, μάλιστα, αποκάλυψε ότι στο φλέγον ζήτημα αναφέρθηκε και ο Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια του Eurogroup.

Μιλώντας στην εκπομπή "Ανατροπή", ο Γιάννης Στουρνάρας ευχήθηκε να ζήσει το...
πάρτι της εξόδου απο το μνημόνιο, ενώ για τον φόρο ακινήτων σχολίασε ότι είναι ο δικαιότερος που υπάρχει σε μια χώρα, αναφέροντας χαρακτηριστικά: “δεν δέχομαι ότι η Ελλάδα υπερ-φορολογείται”.

Για τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών είπε αρχικά ότι “έχουμε τον προϋπολογισμό του 2014, οι στόχοι έχουν συμφωνηθεί”, συμπληρώνοντας ότι στο περίπου 1 δισ. ευρώ θα "κλείσει", το δημοσιονομικό κενό για το 2014, χωρίς τη λήψη "οριζόντιων μέτρων", όπως οι νέοι φόροι και οι περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Και συνέχισε: “Έχουμε πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι περίμεναν οι Τρόικα αλλά και εμείς. Αυτό σημαίνει ότι ξεκινάμε από ισχυρότερη θέση. Η Τρόικα περίμενε ότι φέτος θα έχουμε έλλειμα 700 εκατομμύρια ευρώ... Δεν έχουμε έρθει ακόμα σε συμφωνία, αλλά τα επιχειρήματά μας είναι πάρα πολύ ισχυρά”.

Αμέσως μετά, αναφερόμενος στο Eurogroup και το γεγονός ότι ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ αμφισβητεί την πρόοδο της χώρα μας, είπε: “Τον ρώτησα γιατί μιλάει για έλλειψη προόδου και μου είπε “προσπαθώ να σας ενθαρρύνω”. Του είπα με ευγενικό τρόπο ότι δεν μας ενθαρρύνει με αυτόν τον τρόπο”.

Ερωτηθείς για την προκλητική δήλωση του Βίζερ και την... προτεραιότητά του να κάνει σκι, αντί να ασχοληθεί με την Ελλάδα, ο κ. Στουρνάρας σχολίασε: “Οι Ευρωπαίοι έχουν καταλάβει ότι η κοινωνία έχει διαλυθεί και τι έχει συμβεί στην Ελλάδα. Ο Βίζερ είναι φιλέλληνας. Έχουν στυγνό χιούμορ. Δεν το βρήκα αστείο, αλλά μου εξήγησε ότι ήταν χιούμορ”.

Αναφερόμενος στο φλέγον ζήτημα των πλειστηριασμών, επισήμανε: “Ο Ντράγκι πήρε το λόγο στο Eurogroup και μίλησε για τους πλειστηριασμούς στην Ελλάδα. Η μια άποψη είναι να μην επιτραπούν οι πλειστηριασμοί και η δεύτερη να απελευθερωθούν από το 2014. Ο Ντράγκι εξέφρασε την ανησυχία του ότι αν συνεχιστεί η υπάρχουσα κατάσταση, δημιουργείται μια κουλτούρα μη αποπληρωμής. Θέλουμε να κρατήσουμε σε ένα μεταβατικό επίπεδο την προστασία της πρώτης κατοικίας και να βάλουμε εισοδηματικά κριτήρια. Θέλουμε να εισάγουμε τον θεσμό του συνεργαζόμενου δανειοληπτη. Δηλαδή αν πάει στην τράπεζα και δεν έχει να πληρώσει, να καταβάλλει χαμηλότερη δόση”.

Στη συνέχεια, τόνισε μεταξύ άλλων ότι: “Το 2014 θα είναι πιο δύσκολο, αλλά καλύτερο από το 2013. Δεν χρειαζόμαστε νέο δάνειο, καθώς με το υπάρχον πρόγραμμα υπάρχουν χρήματα μέχρι το 2016. υπάρχουν χρήματα με το υπάρχον πρόγραμμα. Όταν τελειώσουν τα λεφτά δεν υπάρχει άλλη προϋπόθεση, συνεπώς θα έχουμε πολλή λιγότερη πίεση από την Τρόικα”.

Όσο για τον φόρο ακινήτων, ο υπουργός Οικονομικών σχολίασε: “Είναι ο δικαιότερος φόρος σε μια χώρα με έντονη φοροδιαφυγή. Ήμασταν τελευταίοι στον ΟΟΣΑ και τώρα είμαστε περίπου στη μέση. Δεν δέχομαι ότι η Ελλάδα υπερφορολογείται...”.  Μάλιστα, ειδικά για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, επισήμανε ότι "οι επιχειρήσεις πλήρωναν λίγο, τώρα θα πληρώσουν φυσιολογικά".

Ερωτηθείς για τις αλλαγές στο καθεστώς για τις ομαδικές απολύσεις στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι "το σημερινό καθεστώς έχει οδηγήσει σε πολύ μεγάλη ανεργία" και ουσιαστικά προανήγγειλε ότι θα αρθεί το βέτο του υπουργού Εργασίας.

Για την αναδιάρθρωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν υπάρχει οριστική συμφωνία με την τρόικα στην κυβερνητική πρόταση να μην κλείσει η επιχείρηση και να γίνει μια μικρότερη βιώσιμη εταιρία με εξαγωγική δραστηριότητα.

Σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι, μετά από την εξομοίωση του φόρου με το πετρέλαιο κίνησης, το λαθρεμπόριο καυσίμων έχει σχεδόν εξαλειφθεί σε αυτά τα δύο είδη πετρελαίων και παραμένει μόνο στο ναυτιλιακό καύσιμο και υποστήριξε ότι "η κ. Μπακογιάννη απλώς δεν έχει δίκιο" σχετικά με ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ για το λαθρεμπόριο καυσίμων. Προανήγγειλε δε, την on line διασύνδεση των πρατηρίων καυσίμων με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, σε δύο εβδομάδες από σήμερα.

Για τις πολιτικές εξελίξεις, ο υπουργός Οικονομικών είπε η κυβέρνηση "είναι πολύ καλή, έχει δέσει και θα το παλέψει έως το τέλος» και κατηγόρησε τους ακαδημαϊκούς και την αντιπολίτευση ότι δεν έχουν προσφέρει κάτι. 'Αφησε, παράλληλα, ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω ενεργοποίησής του στα πολιτικά δρώμενα, λέγοντας ότι "έως τον Ιούνιο δεν κουβεντιάζω τίποτε περί πολιτικών φιλοδοξιών". Ενώ, για τις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό, είπε ότι "δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο έχω ταιριάξει με τον Σαμαρά".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου