Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Δέκα πράγματα που δεν πρέπει να χάσετε στην Αμοργό

Δέκα πράγματα που δεν πρέπει να χάσετε στην ΑμοργόΕξερευνήστε το νησί με την πλούσια κληρονομιά και άγρια ομορφιά

Απέραντο γαλάζιο, μαγευτικές παραλίες και ένα μοναδικής ομορφιάς φυσικό τοπίο συνθέτουν την εικόνα της Αμοργού, ενός νησιού που κερδίζει κάθε χρόνο φανατικούς οπαδούς.

Η Αμοργός με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και την άγρια ομορφιά της ανοίγει κάθε χρόνο την αγκαλιά της και σας προσκαλεί να ζήσετε αξέχαστες στιγμές.

Σας προτείνουμε τα δέκα πράγματα που δεν πρέπει να χάσετε από αυτό το γραφικό νησί των Κυκλάδων...




1. Η Χώρα της Αμοργού είναι για πολλούς η ομορφότερη των Κυκλάδων.
Αρχοντική, με σπάνια αρχιτεκτονική ομορφιά είναι χτισμένη κάτω από το βυζαντινό κάστρο και σας υποδέχεται με τα κατάλευκα σπιτάκια της και τα στενά δρομάκια με τις ανθισμένες βουκαμβίλιες. Λόγω του περιορισμένου χώρου, που υπήρχε για το χτίσιμο των σπιτιών, η εφευρετικότητα των κατοίκων της Χώρας δημιούργησε μέσα από απλές, αλλά χρήσιμες κατασκευές τις περίφημες «σκιάδες», δηλαδή σκεπασμένα περάσματα, που δημιουργούν μια ευχάριστη αίσθηση στον επισκέπτη. Περιπλανηθείτε στα σοκάκια της, απολαύστε κυκλαδίτικο πρωινό στα παραδοσιακά καφενεία, επισκεφτείτε το Κάστρο και τις πολλές εκκλησίες του οικισμού και μην παραλείψετε να δείτε τους πανέμορφους ανεμόμυλους.



2. Στο κέντρο της Χώρας θα βρείτε και τον Πύργο του Γαβρά
,
ένα αρχοντικό του 16ου αιώνα, που σήμερα φιλοξενεί το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού, με ευρήματα από τις ανασκαφές στις τρεις αρχαίες πόλεις που βρέθηκαν στην Αμοργό, τις Αρκεσίνη, Αιγαιάλη και Μίνωα. Στη Χώρα είναι και το ιστορικό Γυμνάσιο Αμοργού, το πρώτο που ιδρύθηκε μετά την Επανάσταση του 1821.



3. Το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο της Αμοργού είναι η διάσημη Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας.
Δεσπόζει κατάλευκη, σκαρφαλωμένη σε απότομους βράχους, 300 μέτρα πάνω από τη θάλασσα και είναι ορατή μόνο από τη θάλασσα. Κτίστηκε τον 11ο αιώνα από τον Αλέξιο Κομνηνό και η παράδοση λέει ότι η εικόνα της Παναγίας έφτασε στο σημείο με θαυμαστό τρόπο από το Χόζοβο της Παλαιστίνης. Η θέα προς και από τη Μονή είναι μαγευτική και προκαλεί το δέος των επισκεπτών. Γιορτάζει στις 21 Νοεμβρίου και προς τιμήν της Παναγίας διοργανώνεται μεγάλο πανηγύρι.



4. Η Αιγιάλη ένα από τα δυο λιμάνια της Αμοργού
και περιβάλλεται από τα πανέμορφα χωριά Λαγκάδα, Θολάρια και Ποταμό. Στην όμορφη παραλία της υπάρχουν πολλές επιλογές για καφέ και φαγητό και η περιοχή είναι αρκετά δημοφιλής στους νέους, οι οποίοι την κατακλύζουν διασκεδάζοντας μέχρι πρωίας στα μπαράκια. Κοντά στα Θολάρια, στο ύψωμα Βίγλα θα δείτε την Ακρόπολη της Αιγιάλης, ενώ αξίζει να δείτε και την σφηνωμένη σε βράχο εκκλησία της Αγίας Τριάδας, από όπου θα απολαύσετε και τη μοναδική θέα στον όρμο.



5. Το αντίπαλον δέος της Αιγιάλης είναι τα Κατάπολα
,
το δεύτερο λιμάνι του νησιού. Από εδώ ξεκινούν πολλά καραβάκια που θα σας οδηγήσουν σε μαγικές παραλίες. Επισκεφθείτε την Παναγία την Καταπολιανή, ένα αρχαίο χριστιανικό μνημείο της Αμοργού με κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και τα ερείπια τις Αρχαίας Μινώας στο βουνό του Μουντουλιά.



6. Στην περιοχή της Κάτω Μεριάς,
θα εντυπωσιαστείτε από το τοπίο, το οποίο συνθέτουν τα περιποιημένα χωράφια των ντόπιων με τα οικόσιτα ζώα τους. Ο πύργος της Αγίας Τριάδας είναι το σπουδαιότερο μνημείο της περιοχής, στην περιοχή της Αρκεσίνης. Έργο του 4ου αιώνα, είναι φτιαγμένος από τεράστιους ογκόλιθους και είναι αθέατος από της θάλασσα. Στο λόφο Καστέλλα βρίσκεται και η πρωτοκυκλαδική Ακρόπολη της Αρκεσίνης.



7. Η Αμοργός φημίζεται για τα σηματοδοτημένα μονοπάτια της
,
τα οποία καλύπτουν όλο το νησί. Περπατήστε σε αυτά και απολαύστε τη φυσική ομορφιά του νησιού, ανακαλύψτε μνημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος και αφεθείτε στη μαγευτική θέα του Αιγαίου.



8. Δοκιμάστε την τοπική παραδοσιακή κουζίνα στα ταβερνάκια της Αμοργού.
Ξεροτήγανα (τηγανητές πίτες με σέσκουλο και μάραθο), λαδοτύρι και πατατάτο (κατσικάκι με πατάτες στο φούρνο) είναι μερικές μόνο από τις σπεσιαλιτέ του νησιού.



9. Οι παραλίες της Αμοργού
φημίζονται για τα καταγάλανα νερά τους, τις μικρές κρυψώνες που δημιουργούν τα βράχια και την απεραντοσύνη του Αιγαίου. Η πιο φημισμένη είναι η Αγία Άννα, που αποτέλεσε και το σκηνικό για την ταινία «Απέραντο Γαλάζιο». Έχει μικρό βότσαλο, βράχια και σπηλιές. Στην παραλία του Μούρου θα σας εντυπωσιάσουν οι θεόρατοι βράχοι που δημιουργούν φυσική σκιά, αλλά και αυτοί που ξεπηδούν από τα καταγάλανα νερά. Η παραλία της Αιγιάλης είναι η μεγαλύτερη αμμώδης παραλία του νησιού, ενώ μερικές ακόμα είναι ο Όρμος της Καλοταρίτισσας, η μικρή Βλυχάδα και ο Όρμος Λίβερου.



10. Μην φύγετε από το νησί χωρίς να δοκιμάσετε τη διάσημη ψημένη ρακή.
Θα τη βρείτε σε όλα τα ουζερί και τα παραδοσιακά ταβερνάκια του νησιού και ίσως αποτελέσει και το αναμνηστικό που θα πάρετε μαζί σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου