Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Όλο το σχέδιο για το Δημόσιο - Ποιοι θα βγουν σε διαθεσιμότητα και ποιοι θα απολυθούν

- Τι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για το Δημόσιο
- Θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι το παρά ένα του Eurogroup
- Τόμσεν: "Δεν καταλήξαμε σήμερα σε συμφωνία. Ελπίζω πως αυτό θα γίνει αύριο"
- Στουρνάρας: "Αισοδοξώ ότι θα υπάρξει αύριο η συμφωνία"
- Μέχρι τέλος Ιουλίου πρέπει να είναι έτοιμη η λίστα με τα ονοματεπώνυμα 5.000 υπαλλήλων που θα βγουν σε διαθεσιμότητα
- Οι 2.500 θα είναι σχολικοί φύλακες

Η αντίστροφη μέτρηση για το αυριανό Eurogroup έχει αρχίσει, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, καθώς...
ούτε στη σημερινή συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με την Τρόικα υπήρξε τελική συμφωνία, με τις δυο πλευρές ωστόσο να κάνουν λόγο για πρόοδο.

Το σίγουρο, πάντως, είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο έχει μπει στην τελική ευθεία. Κάθε μήνα μέχρι το Σεπτέμβριο θα πρέπει να παραδίδεται στους δανειστές και από μία λίστα με ονοματεπώνυμα υπαλλήλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, η τρόικα φαίνεται να συμφωνεί να δοθεί παράταση μέχρι τον Σεπτέμβριο για την εφαρμογή της διαθεσιμότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων.


Η λίστα με τα πρώτα 5.000 ονόματα θα πρέπει να είναι έτοιμη μέχρι το τέλος Ιουλίου και θα περιλαμβάνει 2.500 σχολικούς φύλακες, οι οποίοι ανήκουν στο υπουργείο Εσωτερικών, 2.000 εκπαιδευτικούς και 500 υπαλλήλους υπουργείων. Τέτοιες λίστες θα πρέπει να ετοιμάζονται κάθε μήνα μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Από τα υπόλοιπα 7.000 άτομα που θα ενταχθούν σε καθεστώς κινητικότητας - διαθεσιμότητας, οι 3.500 θα είναι δημοτικοί αστυνομικοί, οι 1.500 θα είναι εκπαιδευτικοί που δεν ασκούν τα καθήκοντα τους και 2.000 υπάλληλοι από τα υπουργεία και τους δήμους.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι άλλαξε και ο χρόνος της διαθεσιμότητας και συγκεκριμένα μειώθηκε σε 8 από 12 μήνες. Κατά την περίοδο της διαθεσιμότητας, οι υπάλληλοι θα λαμβάνουν το 75% του μισθού τους, και μετά το 8μηνο θα αξιολογούνται εκ νέου. Μετά το 8μηνο όσοι δεν έχουν απορροφηθεί και πάλι θα απολύονται.

Συνολικά, έως το 2014 συνολικά 25.000 υπάλληλοι θα βρεθούν σε αυτό το καθεστώς. Από αυτούς, οι 4.000 υπάλληλοι θα απολυθούν μέσα αστο 2013 και οι 11.000 το 2014. Στο μεταξύ εαν απολυθούν επίορκοι υπάλληλοι, τότε ο αριθμός αυτών θα αφαιρεθεί από τις 15.000 απολύσεις.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών συμφωνία με την τρόικα μέχρι στγμής υπάρχει στα εξής:

- Δεν θα επιβληθεί η εισφορά 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ. Η ελληνική πλευρά είχε προτείνει ως ισοδύναμο μέτρο την κατάργηση των εξαιρέσεων και τη διεύρυνση της βάσης ασφάλισης στον ΟΑΕΕ (π.χ. με επιχειρήσεις σε περιοχές της χώρας, που τώρα καταβάλλουν εισφορές στον ΟΓΑ).

- Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις των απόστρατων, οι οποίες θα συνεχίσουν να καταβάλλονται με βάση το παλαιό μισθολόγιο (σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, δεν θα μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί των εν ενεργεία στρατιωτικών). Οι απώλειες των εσόδων 250 εκατ. ευρώ από το σκέλος των συντάξεων των απόστρατων, αναμένεται να αντισταθμιστούν εν μέρει (κατά 100 εκατ. ευρώ) από τη μείωση των εξοπλισμών από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

- Ο νέος ενιαίος φόρος στα ακίνητα θα εισπράττεται από τον Φεβρουάριο 2014 από τις Εφορίες και όχι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η τρόικα πείστηκε για την ικανότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Επίσης, φαίνεται ότι έχει επέλθει συμφωνία και στο ζήτημα τη κινητικότητας στο Δημόσιο, όπως, άλλωστε, επισήμαναν από χθες και τα στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Στον αντίποδα, «ανοικτό», μεταξύ άλλων, παραμένει το ζήτημα της πιλοτικής μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%. Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, «η συζήτηση για τον ΦΠΑ συνεχίζεται, υπάρχει πρόοδος, δεν έχουμε κλείσει ακόμη». Η ελληνική πλευρά έχει προτείνει, οι απώλειες εσόδων 200 εκατ. ευρώ από τη μείωση του ΦΠΑ να καλυφθούν από εναλλακτικά μέτρα (όπως, η επιβολή από το 2013 του φόρου πολυτελείας σε ΙΧ, σκάφη, κ.λπ.).

Ο υπουργός Οικονομικών και οι επικεφαλής της τρόικας, αναχωρούν στις 17.00 για τις Βρυξέλλες και τις συνεδριάσεις, αύριο και μεθαύριο, του Eurogroup και του Ecofin, αντίστοιχα.

Την προσεχή Τρίτη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος το πολυνομοσχέδιο με τις διατάξεις για τα προαπαιτούμενα, καθώς και αυτές για τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Όλι Ρεν: Είμαστε κοντά σε συμφωνία


Οι διεθνείς δανειστές βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των συνομιλιών με την Ελλάδα για την αποδέσμευση περαιτέρω βοήθειας, αν και χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες από την Αθήνα, δήλωσε στο Ρόιτερς ο κορυφαίος οικονομικός αξιωματούχος της ΕΕ, Όλι Ρεν, μια ημέρα πριν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συναντηθούν για να αποφασίσουν για τη βοήθεια.

"Είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία σε επίπεδο στελεχών", δήλωσε ο Όλι Ρεν, επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, αναφερόμενος στις συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων.

"Η τελική απόφαση είναι για αύριο. Η μπάλα είναι στην περιοχή της Ελλάδας και εξαρτατάται από το αν η Ελλάδα μπορεί να φέρει σε πέρας τα εναπομείναντα στοιχεία από τα ορόσημα που έχουν συμφωνηθεί", πρόσθεσε.

Ο Ρεν επανέλαβε επίσης σχόλια που είχε κάνει την Παρασκευή και σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα μπορεί να πάρει το επόμενο τμήμα της διεθνούς βοήθειας σε δόσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου