Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Έρχεται κούρεμα σε στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια - Με ποιες προϋποθέσεις και πότε θα μειώσετε τα δάνειά σας

- Την υιοθέτηση του ιρλανδικού μοντέλου για τα "κόκκινα δάνεια" εξετάζει η κυβέρνηση
- Πώς θα επηρεάσει τους δανειολήπτες
- Οι ειδικές επιτροπές που θα παρακολουθούν τον τρόπο διαβίωσής τους
- Το 2014 αναμένεται να αρχίσουν οι διαδικασίες
Όλο και διογκώνεται ο αριθμός των πολιτών που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις δανειακές υποχρεώσεις που έχουν...
αναλάβει, με την κυβέρνηση να εξετάζει την υιοθέτηση ενός μοντέλου που νομοτελειακά θα οδηγήσει σε κούρεμα των επισφαλών δανείων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Πρώτο Θέμα", πρόκειται για το ιρλανδικό μοντέλο, σε ελληνική όμως παραλλαγή, το οποίο εκτιμάται ότι θα επιτρέψει στους δανειολήπτες να ξεμπλοκάρουν τις υποχρεώσεις τους και στις τράπεζες να συγκενρώσουν χρήματα που θεωρούσαν χαμένα, με τις διαδικασίες να αρχίζουν από το 2014.


Σήμερα το 30-35% των δανείων δεν εξυπηρετούνται και το 2014 αναμένεται η κατάσταση να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο με το 45-50% των δανείων να να μην εξυπηρετούνται. Το γεγονός αυτό έχει κάνει τις ίδιες τις τράπεζες, πλέον, να πιέζουν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που θα οδηγήσει σε κούρεμα δανείων είτε άμεσα (μέσω των ίδιων των τραπεζών), είτε έμμεσα.>

Μάλιστα, η πίεση για την επίσπευση αυτής της διαδικασίας φαίνεται να γίνεται μεγαλύτερη, δεδομένου ότι από τον Σεπτέμβριο παύει να προστατεύεται η πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς.

Οι ειδικές επιτροπές

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο πηγές από την κυβέρνηση, το ιρλανδικό μοντέλο είναι το επικρατέστερο, διότι προβλέπει εξατομικευμένα κριτήρια κουρέματος των δανείων, μέσα από την παρακολούθηση του τρόπου διαβίωσης των δανειοληπτών από ειδικές επιτροπές νομικών και οικονομολόγων.

Αυτό σημαίνει ότι τα μέλη των αυτών των επιτροπών -που ονομάζονται Insolvency Practioners και ορίζονται από την κεντρική τράπεζα της χώρας και το υπουργείο Οικονομικών- θα μελετούν τα στοιχεία του εκάστοτε δανειολήπτη, όπως αποδείξεις και οποιοδήποτε είδους έξοδα.

Παράλληλα, θα έχουν το δικαίωμα να εισπράττουν τις οφειλές, αντί των τραπεζών, καθώς πολλά από τα "κόκκινα δάνεια" δεν αφορούν μόνο μια, αλλά πολλές τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου