Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Μείωση προστίμων μέχρι και 85% για τα αυθαίρετα – Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση

Μειώσεις προστίμων και αύξηση των δόσεων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, για τα αυθαίρετα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του "Ελεύθερου Τύπου", βάσει της νέας ρύθμισης θα δίνονται οριστικοί τίτλοι εξαίρεσης από την κατεδάφιση, μόνο εφόσον έχει γίνει ενημέρωση της ταυτότητας του κτιρίου. Το ίδιο και για αυθαίρετες πριν από το 1975 κατοικίες που θα παίρνουν οριστικούς τίτλους μετά τη συμπλήρωση ταυτότητας εντός 12ετίας. Για μεταβίβαση αυθαιρέτων δεν...
απαιτούνται οριστικοί τίτλοι, αλλά αρκεί η ακταβολή του 30% των ειδικών προστίμων.

Επίσης, προβλέπονται αυστηρές ποινές φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή από 30.000 μέχρι 100.000 ευρώ ανάλογα με την αξία της αυθαίρετης κατασκευής , εάν γίνει ψευδής δήλωση αυθαιρέτου ή δεν δηλωθεί με βάση τη νέα ρυθμιση.

Όπως αναφέρει το "Έθνος" θα δημιουργηθεί η Τράπεζας Γης, με την οποία θα μπορέσουν και οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων που δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια τουλάχιστον για μία 30ετία να τα διασώσουν. Μάλιστα η αντιμετώπισή τους θα γίνει με καθαρά πολεοδομικά κριτήρια, ενώ η λύση που θα παρουσιαστεί θα λαμβάνει υπόψη της το απορριπτικό σκεπτικό του ΣτΕ. Παράλληλα, αναφέρει ότι τα αυθαίρετα θα χωριστούν σε τρεις κατηγορίες.


Οι κατηγορίες αυθαιρέτων


Τα αυθαίρετα θα χωριστούν σε τρεις κατηγορίες που είναι οι εξής:
- Όσα έχουν μικροαυθαιρεσίες αλλά διαθέτουν οικοδομική άδεια
- Όσα έχουν μεσαίες αυθαιρεσίες ,παραβίαση μέχρι 40% στην κάλυψη και τη δόμηση και μέχρι 20% στο ύψος. Σε αυτήν την κατηγορία, εντάσσονται και οι κλειστοί ημιυπαίθριοι, οι πιλοτές και τα υπόγεια που άλλαξαν χρήση και δεν υπάρχει καθόλου οικοδομική άδεια.
- Κτίσματα με μεγαλύτερες παραβάσεις και χωρίς οικοδομική άδεια

Ποια εξαιρούνται από την κατεδάφιση


- Τα αυθαίρετα που χτίστηκαν πριν το 1975 με την καταβολή παραβόλου 500 ευρώ, ανεξαρτήτως από το αν έχουν άδεια ή όχι
- Τα αυθαίρετα πριν το 1983 με την καταβολή παραβόλου 500 ευρώ και το 15% του αρχικού προστίμου. Σε αυτήν την κατηγορία, μπορούν να ενταχθούν εκτός από κατοικίες και τα υπόλοιπα κτίρια ξενοδοχεία εργοστάσια που δεν καλύπτονται από την προηγούμενη κατηγορία.
- Όσα από τα κτίρια πριν το 1983 έχουν αυθαιρεσίες έως 40% βάσει τις άδειας που διαθέτουν, μπορούν να νομιμοποιηθούν με την πληρωμή παραβόλου 500 ευρώ και το 80% του αρχικού προστίμου.

Στην περίπτωση αυθαιρέτων που δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια ή έχουν αυθαιρεσίες άνω του 40% και έχουν ανεγερθεί μετά το 83 θα υπάρξουν ξεχωριστές ρυθμίσεις και επιβολή προστίμου.

"Κλειδί" η Τράπεζα Γης


Η Τράπεζα Γης θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο και μέσω αυτής θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να δώσει τη δυνατότητα μεταφοράς ή αγοράς συντελεστή δόμησης από μία περιοχή σε άλλη από τα διαθέσιμα δικαιώματα, ενώ βάσει του νέου πλαισίου για τα συγκεκριμένα αυθαίρετα θα εξετάζεται και η δυνατότητα μια περιοχής για ενσωμάτωση των αυθαιρέτων.

Τι αλλάζει με τους ημιυπαίθριους


Τη δυνατότητα να ενταχθούν στις διατάξεις του νέου νόμου για τα αυθαίρετα με συμψηφισμό των ποσών που έχουν ήδη καταβάλει, θα έχουν όσοι είχαν προχωρήσει σε τακτοποίηση των ημιυπαίθριων βάσει των προηγούμενων ρυθμίσεων.

Από το ΥΠΕΚΑ διαβεβαιώνουν πως όσοι επιθυμούν θα μπορούν να κάνουν χρήση με συμψηφισμό του ποσού που έχουν ήδη καταβάλει. Για όσους δεν είχαν μπορέσει να αποπληρώσουν τις οφειλές τους θα προβλεφθεί μία μεταβατική περίοδος και θα μπορέσουν να ενταχθούν και αυτοί στο νέο νόμο και να συνυπολογιστεί η οφειλή τους.

Πώς θα πληρωθούν τα πρόστιμα


Με ευνοϊκές ρυθμίσεις θα μπορέσουν οι ιδιοκτήτες να αποπληρώσουν τα πρόστιμα και τις οφειλές τους. Ειδικές ρυθμίσεις θα ισχύσουν για τους μακροχρόνια άνεργους, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να νομιμοποιήσουν τα αυθαίρετα τους καταβάλλοντας μόνο το 50% του προστίμου.

Ευκολίες πληρωμής θα δωθούν και σε άλλες κατηγορίες πολιτών όπως για παράδειγμα άτομα με ειδικές ανάγκες και πολύτεκτο, οι οποίο θα πληρώσουν μισό πρόστιμο. Οπως αναφέρει στο δημοσίευμα του το Εθνος για όλους τους υπόλοιπους αναμένεται να υπάρξουν εκπτώσεις στην περίπτωση που τα πρόστιμα καταβληθούν εφάπαξ (25%) ή καταβληθεί το 30% του προστίμου εντός εξαμήνου (10%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου