Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

"Άρχοντες" της Χίου, γνωρίζετε ότι ο δήμος Χίου περιλαμβάνει πλέον και τα χωριά της Αμανής, καθώς και τα Ψαρά

Η Βολισσός με το μεσαιωνικό της Κάστρο
Θερμά συγχαρητήρια στην Περιφερειακή Ενότητα και στο Δήμο Χίου και προσωπικά στον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Γανιάρη και Πολύδωρο Λαμπρινούδη, για το ...μερίδιο της προβολής που έδωσαν και στα 17 χωριά της Αμανής, στη Βορειοδυτική Χίο, στη Βολισσό και στα Ψαρά. 

Γράφει ο Οδυσσέας Κοκκινάκης

Μ' αφορμή την εκπομπή που πρόβαλε την περασμένη Πέμπτη το MEGA Channel, "Όμορφος Κόσμος 2", με παρουσιαστή το Γρηγόρη Αρναούτογλου,  η οποία επισκέφθηκε, πολύ σωστά,
μέρη, της... Νοτιοδυτικής Χίου (Μεστά), στη Νότια (Πυργί, Μαύρα Βόλια), Νοτιοανατολική (Κώμη, Θυμιανά) Κεντρική (Κάμπος, Ανάβατος, Αυγώνυμα) Βορειονατολική (Λαγκάδα) και της Βόρειας Χίου (Καρδάμυλα), καθώς τις Οινούσσες, μετά από προτάσεις της Περιφερειακής Ενότητας Χίου και του Δήμου του νησιού μας, θέλουμε να συγχαρούμε τους ίδιους τους κ.κ. Γανιάρη και Λαμπρινούδη, αλλά και τους ανθρώπους με τους οποίους εργάζονται, που έκαναν το απίθανο.

Μια τηλεοπτική εκπομπή προβολής του νησιού μας, αγνόησε ολόκληρη την περιοχή της Βορειοδυτικής Χίου, το κεφαλοχώρι της Βολισσού και το νησί των Ψαρών.

Βλέπεται η περιοχή της Αμανής, δεν έχει τους ...ψήφους που έχουν άλλες περιοχές, του νησιού μας.

Το μοναστήρι της Αγ. Μαρκέλλας
Η περιοχή αυτή, έχει όμως το μοναδικό μοναστήρι της Αγίας Μαρκέλλας, με τον τόπο του μαρτυρίου της, έχει το σπήλαιο στο Αγ. Γάλας, έχει τις ιαματικές πηγές στα Αγιάσματα, τον τόπο που έβγαλε τον ξακουστό Αριούσιο Οίνο της αρχαιότητας (Κουρούνια, Εγρηγόρο), έχει το χωριό της παλαιάς Ποταμιάς, το μεσαιωνικό κάστρο της Βολισσού. Πρόκειται για το χωριό με τα πέτρινα σπίτια και τα καλντερίμια, τις μεγαλύτερες και ωραιότερες  παραλίες του νησιού, τα οποία δεν αξίζουν για τις αρχές της Χίου, να τα προωθήσουν ώστε να έχουν ένα μικρό μερίδιο προβολής από το τηλεοπτικό κανάλι του MEGA Channel.

Των Ψαρών η ολόμαυρη ράχη
Όσον αφορά τα Ψαρά, μπορεί να είναι ένα ιστορικό μέρος, που οι άνθρωποι του να συνέβαλαν τα μέγιστα στον αγώνα της απελευθέρωσης της Ελλάδας από τον Τουρκικό ζυγό, όμως δεν έχουν τους εφοπλιστές της Αιγνούσσας, ούτε το "Πατερονήσι", που προβλήθηκε μέσω της εκπομπής.

Έχουν όμως, το σπίτι του μέγιστου πυρπολητή Κανάρη, τη μεγαλύτερη εκκλησία Αγ. Νικολάου στο Αιγαίο, τη μαύρη ράχη, που υμνεί  ο Εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός:

"Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη,
περπατώντας η δόξα μονάχη
μελετά τα λαμπρά παλικάρια
και στην κόμη στεφάνι φορεί
γινωμένο από λίγα χορτάρια
που 'χαν μείνει στην έρημη γη…"

Ψιλά γράμματα όμως, όπως φαίνεται, για τους ανθρώπους που κρατάνε τη τύχη του νησιού στα χέρια τους.

Δεν είναι δυνατόν, όταν δέχονται ερωτήματα από μια τηλεοπτική εκπομπή (διαφήμησης του νησιού μας) να αγνοούν μια ολόκληρη περιοχή (Αμανή) και το γειτονικό ιστορικό νησάκι των Ψαρών.

Και για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις, πολύ σωστά η εκπομπή επισκέφθηκε τα Μεστά, το Πυργί, τον Ανάβατο, τον Κάμπο, τα Καρδάμυλα, τη Λαγκάδα, καθώς και το νησί των εφοπλιστών.

Όμως, δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι προτάθηκε στην εκπομπή να επισκεφθεί:

Το τόπο που μαρτύρησε η Αγ. Μαρκέλλα, τη Βολισσό, την παλαιά Ποταμιά, τα Κουρούνια, τον Εγρηγόρο, τα Αγιάσματα, το Αγ. Γάλας, την Πιραμά, ή το νησί των ηρώων της επανάστασης, τα Ψαρά και οι υπεύθυνοι της εκπομπής αρνήθηκαν.

Μας καίει ...άρχοντες του νησιού μας η συγκεκριμένη περιοχή στην οποία γεννήθηκαν, έζησαν και πέθαναν οι προγόνοι μας και επιλέξαμε να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας.

Οι κάτοικοι της Αμανής και των Ψαρών μπορεί να μην απαιτούν, αλλά περιμένουν, υπομονετικά, αυτό που τους αξίζει, στην πράξη και όχι μόνο στα ...λόγια.

Το σπήλαιο στο Αγ. Γάλας

Ιαματικές πηγές Αγιάσματα

Αριούσιος Οίνος



Ηλιοβασίλεμα στη Βολισσό
Αγ. Νικόλαος Ψαρών
Η οικία που γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος Κανάρης στα Ψαρά







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου