Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Χρήστες και όχι έμποροι δηλώσαν στις απολογίες τους, οι κατηγορούμενοι, για την υπόθεση των "Locos c"

-Χρήστες από πολύ μικρή ηλικία, στη συνέχεια πουλούσαν ναρκωτικά για να εξασφαλίσουν τη δόση τους 
-Πολύ εύκολα έβρισκε κανείς ναρκωτικά στη Χίο με κύριο κέντρο διακίνησης το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αλλά και τον Κήπο 
-Τη Μεγάλη Τρίτη (30/4) αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου, αφού τη Δευτέρα, πρώτα, ολοκληρωθούν οι αγορεύσεις των συνηγόρων

Γράφει ο Οδυσσέας Κοκκινάκης

Θλιβερά τα όσα ακούσθηκαν σήμερα στην αίθουσα του δικαστηρίου της Χίου, όπου το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, δικάζει την υπόθεση της συμμορίας των "Locos c", νεαρών κυρίως, παιδιών, που έχασαν από νωρίς το δρόμο τους, και κολύμπησαν στη λάσπη των ναρκωτικών και προκειμένου να τα εξασφαλίσουν διοχέτευσαν προς κάθε κατεύθυνση το ...αργό θάνατο.

Τα περισσότερα άτομα απ' αυτά έχουν...
αυτή τη στιγμή τη θέληση να ζήσουν. Βέβαια, για να βγουν από το βούρκο των ναρκωτικών στον οποίο έχουν μπει, πρέπει να τιμωρηθούν. Εξάλλου, όπως κάποιοι απ' αυτούς, είπαν σήμερα στο δικαστήριο, δεν τους βοήθησε ή κοινωνία της Χίου, δεν τους βοήθησε η αστυνομία, τους βοήθησε το πρόγραμμα του ΚΕ.Θ.Ε.Α. (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων).

Όμως, αυτό που ξεχάσαν να πουν στον ίδιο τους τον ευατό, ήταν ότι όσο βρισκόντουσαν στο πλαίσιο της ψευδαίσθησις, που τους δημιουργούσε η χρήση των ναρκωτικά, το κέρδος που τους απέφερε η εμπορία τους, η δύναμη που είχαν μέσω της συμμορίας, να δέρνουν και να απειλούν όποιον τους έκανε κέφι ή θεωρούσαν ότι τους χαλούσε τα σχέδια, για εύκολο κέρδος, το οποίο είχαν συνηθίσει να έχουν, δεν σκεφτόντουσαν να μπουν στα προγράμματα του ΚΕ.Θ.Ε.Α., τα οποία μάλιστα μέχρι τότε τα κορόιδευαν.

Τι τους έκανε να θέλουν να πάνε και να ενταχθούν στα προγράμματα... Η φυλακή. Η αντιμετώπιση που έζησαν μέσα σ' αυτήν. Ο μηδενισμός της όποιας προσωπικότητά τους.

Όμως για να οδηγηθούν εκεί, βοήθησε η αστυνομία αλλά και η κοινωνία της Χίου, η οποία απαίτησε από κάποια στιγμή και μετά να ληφθούν μέτρα, γιατί το πρόβλημα είχε ξεφύγει και είχε διογκωθεί επικίνδυνα.     

Χρήστης από 13 χρονών ο φερόμένος ως 
εγκέφαλος της συμμορίας των Locos
Να δουμε λοιπόν τη είπαν σήμερα στις απολογίες, ο φερόμενος ως εγκέφαλος της συμμορίας Γιάννης Κουτουμάνος, γνωστός με το ψευδόνιμο "Τζώνη", αλλά και ο Κοτατής, που φέρεται να ήταν από τα ηγετικά στελέχη των "Locos c", σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Ο Γιάννης Κουτουμάνος, τον οποίο εκπροσωπεί ως δικηγόρος, η Ελίζα Βόζενμπεργκ με το επιτελείο της, αρνήθηκε το κατηγορητήριο και παραδέχθηκε ότι ήταν χρήστης ναρκωτικών από την ηλικία των 13 ετών, όπου τότε ζούσε στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Σικάγο. Σε ηλικία λοιπόν 13 ετών έκανε χρήση χασίς και κοκαϊνης και δύο χρόνια αργότερα, στα 15, η μητέρα του τον βρήκε λιπόθυμο από υπερβολική χρήση ναρκωτικών.
Επειδή δεν μπορούσε η μητέρα του να τον ξεκόψει από τα ναρκωτικά, σε ηλικία 19 χρονών τον έστειλε στη Χίο.

Το πρώτο διάστημα, δηλαδή για ένα περίπου μήνα, επειδή δεν ήξερε κανέναν στο νησί δεν μπορούσε να προμηθευτεί ουσίες. Όμως γρήγορα δικτυώθηκε και άρχισε τη χρήση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συληφθεί δύο φορές το 2007 και το 2009. Όμως και στη φυλακή συνέχισε τη χρήση όπως ακριβώς και έξω απ' αυτήν. Τα ναρκωτικά τα προμηθευόταν από δύο Αλβανούς.

Στη συνέχεια δεν παρεδέχθηκε ότι πουλούσε ναρκωτικά και ενώ αρνήθηκε το περιεχόμενο της καταγραφή των τηλεφωνικών συνομηλιών, έτσι ως απομαγνητοφωνήθηκαν, σ' ένα σημείο της απολογίας του, τόνισε ότι όπως αναφέρεται και στις καταγεγραμμένες συνομιλίες πολλές φορές δεν πληρωνε για τα ναρκωτικά που έπαιρνε.

Ο Γιάννης Κουτουμάνος τελειώνοντας είπε ότι έκρυβε κάποιες ποσότητες ναρκωτικών σπίτι του, και για τα περιστατικά που συνέβεναν στην προκυμαία του λιμανίου της Χίου, είπε ότι είχε ακούσει αλλά δεν γνωρίζει κάτι συγκεκριμένο. 

Ο Κοτατής δήλωσε χρήστης από 15 χρονών
Πιο ηλικρινής φάνηκε να είναι στην απολογία του ο Κοτατής, ο οποίος αποδέχθηκε το σύνολο των κατηγοριών, το είχε κάνει και από προηγούμενη μέρα (την Τετάρτη κατά την κατάθεση του Γιώργου Κεβόπουλου), όμως είπε ότι όλες τις ενέργεις τις έκανε για να εξασφαλίσει τη δόση του και όχι για να κερδίσει χρήματα. 

Από 15 χρονών που έχασε τον πατέρα του, ξεκίνησε η χρήση των ναρκωτικών με χασίσι, μέσα στο σχολείο, σε μια κατάληψη. Συνέχισε με κοκαΐνη την οποία προμηθευόταν μέσα στο Πανεπίστημιο. Όταν αργότερα πήγε στην Αθήνα έμπλεψε με τα ψυχοτρόπα ναρκωτικά, τα οποία αγόραζε με χρήματα που είχε από τη δουλειά του.

Παραδέχθηκε ότι πουλούσε ναρκωτικά για να εξασφαλίζει τη δόση του, την οποία είχε ανάγκη ως εξαρτημένο άτομο. Τόνισε ότι ήταν άρρωστο άτομο και το κατάλαβε τώρα που εντάχθηκε σε πρόγραμμα του ΚΕντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α.).  
Συνεχίζοντας παραδέχθηκε ότι γινόντουσαν φασαρίες και μάλιστα ότι συμμετείχε σ' όλες αυτές τις φασαρίες, άλλα όχι στο σημείο της υπερβολής.

Στο ΚΕΘΕΑ έχουν βρει 
καταφύγιο οι κατηγορούμενοι

Δύο κοπέλλες που απολογήθηκαν στη συνέχεια, ανέφεραν ότι έχουν βρει καταφύγιο στο πρόβλημα της εξάρτησης των ναρκωτικών στα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ. Και οι δύο ήθελαν ναρκωτικά όλη μέρα.

Συγκεκριμένα, η μια, η Κουφοπαντελή, που είχε αρχίσει τη χρήση από τα 17 της να τα εξασφαλίζει τη δόση της έκλεβε τους γονείς της, ενώ είχε αρχικά πρόβλημα αλκοολισμού, πριν πέσει στα ναρκωτικά. Και παραδέχθηκε βέβαια, ότι αν δεν την έπιανε η αστυνομία τώρα δε θα ζούσε. 

Ή άλλη, Κυριακή Λιτσακή, ήταν η κοπέλλα του Κοτατή, ο οποίος εξασφάλιζε τη δόση της, μαζί με τη δική του, την οποία προμηθευόταν από έναν Αλβανό ονόματα Geni.

Αρχίσε με χασίσι, όταν ήταν 16 ετών και στη πορεία έκανε χρήση LSD, κοκαΐνης και χαπιών.
Η κοπέλλα, τα έβαλε με την αστυνομία και την κοινωνία της Χίου, διότι τους οδήγησε στη φυλακή παρότι είναι άρρωστα άτομα και χρειάζονται προγράμματα απεξάρτησης. 

Η συγκεκριμένη κοπέλλα είχε πει τα ίδια πράγματα, όταν είχε εμφανιστεί πέρσι στην εκπομπή Πρωταγωνιστές του Σταύρου Θεοδωράκη.
Τέλος, παραδέχθηκε ότι πουλούσε ναρκωτικά, για να εξασφαλίσει τη δόση της, όπως κάνει κάθε χρήστης.

Οι καλύψεις συνεχίστηκαν και σήμερα

Οι καλύψεις συνεχίστηκαν, τουλάχιστον από την πλειοψηφία των κατηγορούμενων, για τον εγκέφαλο της συμμορίας και τα ηγετικά στελέχη, αφού όπως φαίνεται κάποιοι είναι ακόμα ισχυροί και μέσα από τη φυλακή. Ένώ, μόνο δύο άτομα, κατονόμασαν τον "Τζώνη", ως προμηθετή και όχι ως αρχηγό.

Η άποψη της έδρας και του Εισαγγελέα
Στον αντίποδα, όμως η έδρα και ο Εισαγγελέας, επέμειναν ότι με βάση τα όσα έχουν καταγραφεί στις τηλεφωνικές συνομιλίες, δεν υπάρχει μόνο απλή διακίνηση μεταξύ ναρκωμανών, αλλά και εμπόριο. 

Η δίκη ολοκληρώθηκε στις 4 μ.μ. με την απολογία του συνόλου των κατηγορουμένων, που ως γενική εικόνα, φαίνεται ότι το μεγαλύτερο κέντρο διακίνησης γινόταν στο χώρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αλλά και στον Κήπο και ότι με ιδιαίτερη ευκολία μπορούσε όποιος ενδιαφερόταν να εξασφαλίσει τη δόση του.

Η δίκη αναμένεται να ολοκληρωθεί τη Μεγάλη 
Τρίτη με την εκδοση της απόφασης

Τελικά, η δική θα συνεχιστεί τη Μεγάλη Δευτέρα στις 9 π.μ. και όχι αύριο Σάββατο, όπως είχε ακουσθεί,  με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης και η απόφαση του δικαστηρίου, αναμένεται να εκδοθεί την επόμενη μέρα, Μεγάλη Τρίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου