Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Περιορισμοί τροφίμων στα κυλικεία των σχολείων

Περιορισμοί τροφίμων στα κυλικεία των σχολείων
Γνώμονας ο πιο υγιής τρόπος διατροφής των μαθητών

Εναν φρεσκοστυμμμένο φυσικό χυμό και μία πίτα λαχανικών με ζύμη-φύλλο, αντί ενός σοκολατούχου γάλακτος και μιας τυρόπιτας σφολιάτας, προτείνει το υπουργείο Υγείας για τους μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων.

Το σχέδιο υπουργικής απόφασης για τους κανόνες υγιεινής σχολικών κυλικείων, καντινών, χώρων εστίασης εντός των σχολείων και τον...
καθορισμό των προϊόντων που διατίθενται από αυτά που εκπόνησε το υπουργείο Υγείας, θέτει περαιτέρω περιορισμούς στα τρόφιμα που θα μπορούν να διαθέτουν τα σχολικά κυλικεία με γνώμονα έναν υγιεινότερο τρόπο διατροφής των μαθητών.

Ετσι, όπως αναφέρει η Καθημερινή, ρίχνει στο «πυρ το εξώτερον» το γάλα με κακάο, τη ζύμη σφολιάτας, τη σοκολάτα γάλακτος, ακόμα και τους έτοιμους φυσικούς χυμούς, που σήμερα επιτρέπονται με βάση την προηγούμενη σχετική υπουργική απόφαση (2006). Αντί αυτών εισάγει στον κατάλογο φρουτοσαλάτες, σαλάτες με λαχανικά και χυμούς που παρασκευάζονται εντός των κυλικείων, ενώ ορίζει χαμηλά ποσοστά λιπαρών και νατρίου για τα απλά αρτοσκευάσματα (κουλούρια, κράκερ κ.ά.).

Συγκεκριμένες προδιαγραφές βάζει και σε τυρόπιτες και πίτες λαχανικών, απαγορεύοντας ρητά τη ζύμη σφολιάτας.

Το σχέδιο υπουργικής απόφασης -σε αντίθεση με αυτήν που ισχύει σήμερα- περιγράφει και τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας εντός των κυλικείων, καθώς και τη διαδικασία με την οποία θα παραλαμβάνονται και θα φυλάσσονται τα τρόφιμα στα κυλικεία.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπει την ύπαρξη ειδικών χώρων στα ολοήμερα σχολεία, στους οποίους οι μαθητές θα μπορούν να διατηρούν ή και να ζεσταίνουν φαγητό που φέρνουν από το σπίτι τους και συνιστά τη μεσογειακή - ελληνική διατροφή ως «μενού» για τα εστιατόρια σχολικών συγκροτημάτων.

Το σχέδιο υπουργικής απόφασης εκπονήθηκε με βάση την εισήγηση της ομάδας εργασίας που συστάθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργείων Υγείας και Παιδείας, ΕΦΕΤ, Πανεπιστημίου Αθηνών και ιδιοκτητών κυλικείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου