Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Φτιάξτε σπιτικά παξιμάδια

Φτιάξτε σπιτικά παξιμάδια
Για να εξασφαλίσετε την ποιότητα των υλικών

Τα περισσότερα συσκευασμένα παξιμάδια περιέχουν πολλή ζάχαρη. Φτιάχνοντας τα δικά μας σπιτικά μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την ποιότητα των υλικών, αλλά και για την ποσότητα ζάχαρης που χρησιμοποιούμε.

Η παρακάτω συνταγή «βγάζει»...
1-1 ½ κιλό. Θα χρειαστούμε 1 κιλό αλεύρι, 25 γρ. νωπή μαγιά, 300 γρ. ελαιόλαδο, 1 κουταλάκι ζάχαρη, γλυκάνισο (εναλλακτικά: κόλιανδρο ή μαστίχα) και νερό. Ξεκινάμε διαλύοντας τη μαγιά σε ένα μπολ με λίγο νερό και την ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.

Παράλληλα, βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη το αλεύρι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Στη μέση του ζυμαριού που έχει δημιουργηθεί σχηματίζουμε ένα λακάκι και ρίχνουμε τη διαλυμένη μαγιά, το λάδι, τον γλυκάνισο και σιγά σιγά προσθέτουμε νερό (όσο χρειάζεται για να γίνει η ζύμη ελαστική και να μην κολλάει στα τοιχώματα της λεκάνης).

Συνεχίζουμε το ζύμωμα για τουλάχιστον 10’. Στη συνέχεια, χωρίζουμε το ζυμάρι σε 2-3 μπάλες και το πλάθουμε σε φρατζόλες, τις οποίες τοποθετούμε σε καλά λαδωμένα ταψιά.

Τις αφήνουμε να φουσκώσουν για 30-40’ και μετά τις χωρίζουμε με σπάτουλα σε χοντρές φέτες, προσέχοντας η σπάτουλα να μην φτάνει μέχρι τον πάτο και αποκόψει εντελώς τη μία από την άλλη.

Ψήνουμε τις φρατζόλες σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40-45’. Αφού τις βγάλουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις χωρίζουμε στα σημεία που έχουμε μαρκάρει.

Τοποθετούμε τις φέτες όρθιες σε ένα ταψί και τις βάζουμε πάλι σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10-15’, μέχρι να πάρουν ροδοκόκκινο χρώμα και να ξεραθούν.

Φυλάσσουμε τα παξιμάδια σε πάνινη σακούλα (και όχι σε πλαστική) για να αερίζονται και να μην μουχλιάσουν.

Πηγή: vita

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου