Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Αλλάζουν τα πάντα στα διπλώματα οδήγησης με τσουχτερά πρόστιμα - Τι θα ισχύει στον νέο ΚΟΚ

- Μειώνονται τα ποσά για τη χορήγηση και την ανανέωση της άδειας οδήγησης
- Κάθε 15 χρόνια θα ανανεώνονται τα διπλώματα για μοτοσικλέτες και άδειες Β΄ κατηγορίας
- Όποιος βρεθεί να οδηγεί χωρίς διπλωμα φυλακή ένα χρόνο και πρόστιμο 200 ευρώ
- Διαβάστε όλα τα πρόστιμα σε περίπτωση που έχετε ξεχάσει κάποιο έγγραφο από το αυτοκίνητο

Τροποποίηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για τις κατηγορίες και τη διάρκεια ισχύος των αδειών οδήγησης, σύμφωνα με τα ισχύοντα στην ΕΕ, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ειδικότερα οι αλλαγές είναι οι εξής:...


- Μειώνονται τα χρηματικά ποσά για την αρχική χορήγηση (από 110 € σε 90 €), ανανέωση (από 90 € σε 70 €) και έκδοση αντιγράφου άδειας οδήγησης, καθώς και για τη χορήγηση Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Ικανότητας (από 70 € σε 40 €).

Επίσης με σκοπό τη μείωση γραφειοκρατικών διαδικασιών, ορίζεται ότι η αμοιβή για την πρωτοβάθμια ιατρική εξέταση καταβάλλεται από τους πολίτες απευθείας στους γιατρούς και όχι μέσω των Υπηρεσιών Μεταφορών & Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, όπως ισχύει σήμερα.

- Τροποποιούνται τα άρθρα 94 και 95 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία 2006/126/ΕΚ, προκειμένου να εισαχθούν οι νέες κατηγορίες αδειών οδήγησης συμπεριλαμβανομένης και της κατηγορίας των μοτοποδηλάτων (ΑΜ).

Επίσης ορίζεται η ισχύς όλων των κατηγοριών αδειών οδήγησης με διάρκεια τα δεκαπέντε έτη (μοτοσικλέτες, κατηγορία Β' οδήγησης) που θα ανανεώνονται μετά από ιατρικές εξετάσεις.

- Επανέρχεται η παλαιά διάταξη του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας στο άρθρο 94, που ίσχυε πριν την έκδοση του Ν. 3904/2010 (Α’ 218), με την οποία προβλέπεται ότι αυτός που καταλαμβάνεται να οδηγεί χωρίς δίπλωμα, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από έναν (1) έως δώδεκα (12) μήνες και με διοικητικό πρόστιμο διακοσίων ευρώ (200,00 €), λόγω της σοβαρότητας της παράβασης και για λόγους διασφάλισης της οδικής ασφάλειας.

Επίσης σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις προβλέπεται και η αφαίρεση για 30 ημέρες της κατεχόμενης άδειας οδήγησης. Με τις παραπάνω ποινές τιμωρούνται και όσοι καταλαμβάνονται να οδηγούν μοτοποδήλατο στερούμενοι της σχετικής άδειας οδήγησης.

- Διπλασιάζεται, από 200 € σε 400 €, το διοικητικό πρόστιμο που επιβάλλεται σε επαγγελματία οδηγό όταν καταλαμβάνεται να οδηγεί αυτοκίνητο φορτηγό ή λεωφορείο χωρίς να κατέχει το κατάλληλο Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας και αφαιρείται η άδεια οδήγησής του, εφόσον υπάρχει, για 30 ημέρες.

- Συμπληρώνεται το άρθρο 100 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για τα έγγραφα που θα πρέπει κάθε οδηγός να φέρει όταν οδηγεί οποιοδήποτε όχημα και καθορίζεται διοικητικό πρόστιμο 20 € για κάθε ένα από τα ελλείποντα δικαιολογητικά αντί του ισχύοντος προστίμου των 20 € για το σύνολό τους.

- Προβλέπεται η συγκρότηση Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής Αναθεώρησης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας στο υπουργείο, η οποία αναλαμβάνει την προετοιμασία βελτίωσης και τροποποίησης του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου στο σύνολό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου