Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Τα «άγνωστα» οφέλη της άσκησης

Τα «άγνωστα» οφέλη της άσκησης 

Η γυμναστική δεν συμβάλει μόνο στην απώλεια βάρους

Σκέψου πόσες φορές έχεις πει ότι θα ξεκινήσεις γυμναστήριο μόνο και μόνο για να αθετήσεις -μέσα σε λίγες μόλις ημέρες- την υπόσχεσή σου γιατί «είσαι πολύ απασχολημένη, πολύ κουρασμένη από τη δουλειά ή πονάς παντού». Κι όμως!

Σύμφωνα με έρευνες του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθλητικής Ιατρικής, η σωστή παρακίνηση μπορεί να αυξήσει έως και 70% την πιθανότητα να σηκωθείς από τον καναπέ και να παραμείνεις πιστή στο λόγο σου. Αντίθετα, οι ίδιες έρευνες σημειώνουν ότι η αφοσίωσή σου στην άσκηση μειώνεται, αν ο μοναδικός στόχος σου είναι η απώλεια βάρους.

Αν, λοιπόν, ψάχνεις για μια καλύτερη πηγή έμπνευσης, σου παρουσιάζουμε 8 νέους λόγους που θα σου δώσουν το καλύτερο κίνητρο για να βάλεις τα αθλητικά σου παπούτσια...
για τα καλά.

Βελτίωσε τις γλωσσικές ικανότητές σου

Μία και μόνο φορά πάνω στο διάδρομο σε κάνει πιο εύστροφη. Σύμφωνα με έρευνες, άτομα που συνηθίζουν να τρέχουν στο διάδρομο για δύο τρίλεπτα με ένα ενδιάμεσο διάλειμμα 2 λεπτών, μαθαίνουν καινούριες λέξεις πιο γρήγορα σε σχέση με άτομα που δεν ασκούνται.

Η άσκηση πάνω σε διάδρομο αυξάνει τη ροή του αίματος και οξυγονώνει τον εγκέφαλό σου. Έτσι, επηρεάζει σημαντικά τα σημεία του εγκεφάλου που ελέγχουν την οργάνωση και τη μνήμη σου.

Δοκίμασέ το: Την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να απομνημονεύσεις κάποιο κείμενο (π.χ. τις φράσεις που μαθαίνεις για το καλοκαιρινό σου ταξίδι στο εξωτερικό), τρέξε λιγάκι ή ανεβοκατέβα μια σκάλα 2-3 φορές προτού ξεκινήσεις το διάβασμα. Θα δεις ότι πράγματι υπάρχει διαφορά.

Απαλλάξου από τον πόνο
Μπορεί να σου φαίνεται περίεργο, αλλά ο πόνος στα γόνατα, τον αυχένα ή την πλάτη σου δεν πρόκειται να εξαλειφθεί με το να κάθεσαι στο σπίτι και να ξεκουράζεσαι βλέποντας την αγαπημένη σου σειρά. Οι υγιείς ενήλικες, που κάνουν σε μόνιμη βάση κάποιο είδος αερόβιας άσκησης, υποφέρουν λιγότερο από μυοσκελετικούς πόνους.

Αυτό συμβαίνει διότι, κατά την άσκηση, το σώμα απελευθερώνει ενδορφίνες, το «φυσικό» παυσίπονο του οργανισμού. Με αυτό τον τρόπο, γίνεσαι λιγότερο ευάλωτη σε τραυματισμούς στους μυς και τους τένοντες.

Δοκίμασέ το: Κάνε γιόγκα ή tai chi δύο φορές την εβδομάδα. Αναπτύσσουν την ευλυγισία και την κίνησή σου ενώ, παράλληλα, μειώνουν τον πόνο.

Αύξησε τις επαγγελματικές επιδόσεις σου
Ένας ενεργητικός τρόπος ζωής θα σε βοηθήσει να γίνεις πιο αποτελεσματική στην καθημερινότητά σου. Σύμφωνα με έρευνα από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν σε ασκήσεις στο χώρο εργασίας τους, αναφέρουν ότι σκέφτονται με περισσότερη διαύγεια, είναι πιο αποτελεσματικοί και έχουν καλύτερη επικοινωνία με τους συναδέλφους τους.

Δοκίμασέ το: Αντί να κάθεσαι μπροστά από τον Η/Υ για ώρες, προτίμησε να σηκωθείς και να κάνεις μια βόλτα (10'-15') στους διαδρόμους της εταιρείας που εργάζεσαι.

Δες καθαρά
Ό,τι κάνει καλό στην καρδιά σου, κάνει καλό και στα μάτια σου. Η σωματική δραστηριότητα μειώνει δραματικά τον κίνδυνο να προσβληθείς από κάποια οφθαλμολογική ασθένεια ή καταρράκτη.

Δοκίμασέ το: Περπάτησε περίπου 2 χιλιόμετρα την ημέρα και φρόντισε να φοράς γυαλιά ηλίου κάθε φορά που βγαίνεις βόλτα.

Απόφυγε τον οδοντίατρο
Σου έχουμε νέα: το οδοντικό νήμα και το συχνό βούρτσισμα δεν είναι τα μόνα όπλα που έχεις ενάντια στην τερηδόνα. Η άσκηση παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο, καθώς αποτρέπει την περιοδοντίτιδα με τον ίδιο τρόπο που «σταματάει» και τις καρδιακές παθήσεις: μειώνοντας την παραγωγή της Γ-αντιδραστικής πρωτεΐνης στο αίμα.

Δοκίμασέ το: Πέρα από την άσκηση, προγραμμάτισε έναν καθαρισμό δοντιών 2 φορές το χρόνο ή πιο συχνά αν ο οδοντίατρός σου θεωρεί ότι έχεις πρόβλημα με τα ούλα σου.

Κοιμήσου βαθιά
Σύμφωνα με τους ειδικούς, όσο μεγαλώνουμε κοιμόμαστε πιο ελαφριά καθώς αλλάζουν οι συνήθειες του ύπνου μας. Παρ' όλα αυτά, με την άσκηση μπορείς να αποχαιρετήσεις τον ανήσυχο ύπνο.

Γυναίκες από 60 ετών και πάνω που περπατάνε ή κάνουν μαθήματα χορού περίπου 4 ώρες την εβδομάδα, διακόπτουν τον ύπνο τους λιγότερο και κοιμούνται αρκετά παραπάνω από εκείνες που δεν ασκούνται καθόλου.

Δοκίμασέ το: Βάλε στόχο να ασκείσαι για τουλάχιστον μισή ώρα κάθε μέρα, ακόμα και αν νιώθεις λίγο κουρασμένη. Έτσι θα κάνεις καλύτερο και πιο ήρεμο ύπνο.

Γέμισε θετική ενέργεια
Η συχνή και συστηματική άσκηση αυξάνει την παραγωγή νευροδιαβιβαστών και ευνοεί την απελευθέρωση σεροτονίνης που ενισχύει θετικά τη διάθεσή σου.

Δοκίμασέ το: Αν έχεις τις «μαύρες» σου, ένας χαλαρός περίπατος (15-20 λεπτά) θα σε κάνει να νιώσεις πολύ καλύτερα. Επίσης, βάλε στόχο να ασκείσαι καθημερινά για 40 λεπτά για να έχεις μόνιμα θετική ενέργεια.

Πες αντίο στις ιώσεις

Η άσκηση βελτιώνει το ανοσοποιητικό. Έρευνες σε γυναίκες 50-75 ετών, έδειξαν ότι εκείνες που ακολουθούν ένα 45λεπτο πρόγραμμα καρδιοτονωτικών ασκήσεων, 5 φορές την εβδομάδα, παρουσιάζουν 33% λιγότερα κρυολογήματα, συγκριτικά με όσες κάνουν stretching μία φορά την εβδομάδα.

Δοκίμασέ το: Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις γι' αυτό μην αφήνεις τον εαυτό σου να ξεφεύγει από τα όρια. Περισσότερα από 90 λεπτά έντονης άσκησης (π.χ. τρέξιμο) μπορεί να καταπονήσουν τον οργανισμό σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου