Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Έλεγχοι στην αγορά ενόψει του Πάσχα

Εντατικοποίηση των αγορανομικών ελέγχων στην αγορά ενόψει του Πάσχα, ζητάει με εγκύκλιό του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς, από τις αρμόδιες υπηρεσίες, "δεδομένου ότι την περίοδο αυτή, παρουσιάζεται αυξημένη ζήτηση αγαθών που εθιμικά συνδέονται με το εορταστικό κλίμα των ημερών" όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, θα πρέπει να ελέγχονται οι επιτηδευματίες ως προς:


- Την ανάρτηση και αναγραφή των προβλεπόμενων ενδείξεων επί των πινακίδων (προϊόν, ποιοτική κατηγορία, προέλευση, τιμή ανά μονάδα μέτρησης).

- Την είσπραξη αντιτίμου μεγαλύτερου του αναγραφόμενου επί των πινακίδων ή των τιμοκατάλογων.

- Την ελλιπή στάθμιση, καθώς και παραβάσεις που αναφέρονται σε ειδικότερες Αγορανομικές Διατάξεις ή τον Αγορανομικό Κώδικα.

Ιδιαίτερη βαρύτητα, ώστε να αποτραπούν φαινόμενα παραπλάνησης, εκτιμάται ότι πρέπει να δοθεί στα μεγάλα κέντρα συγκέντρωσης αμνοεριφίων και οπωρολαχανικών, όπου κατά την πασχαλινή περίοδο θα συγκεντρωθούν τα προϊόντα αυτά, προς κάλυψη των αναγκών του καταναλωτικού κοινού. Οι έλεγχοι αποσκοπούν στην αποφυγή κάθε αθέμιτης ενέργειας, που προσβλέπει στη κερδοσκοπία, το παρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή (υπερτιμολογήσεις, πλαστά-ανειλικρινή τιμολόγια, μη έκδοση τιμολογίων και άλλων παραστατικών κλπ) με αντίκτυπο στο εισόδημα του καταναλωτή και το δημόσιο συμφέρον.

Για τη διασφάλιση της καταλληλότητας των κρεάτων, στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας και της αποτροπής παραπλάνησης του καταναλωτικού κοινού ως προς την προέλευσή τους, εφαρμόζεται η Αγορανομική Διάταξη 7/2009, που αναστέλλει την απαγόρευση σφαγής κι εμπορίας αμνοεριφίων βάρους μικρότερου των 13 κιλών (για τα αρνιά) και 11 κιλών (για τα ερίφια) για χρονικό διάστημα δεκατριών ημερών πριν την Κυριακή του Πάσχα, και καθορίζει τους χώρους σφαγής και τις σφραγίδες καταλληλότητας κτηνιατρικού ελέγχου και της χώρας προέλευσης των σφαγίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου