Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

72 εκατ. ευρώ για την αντιπυρική περίοδο και 251 προσλήψεις

Περισσότερα από 72.000.000 ευρώ πρόκειται να διατεθούν μέσω του ΥΠΕΚΑ για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, η οποία ξεκινά την 1η Μαΐου, ενώ, πρόκειται να προσληφθούν 251 εργαζόμενοι με οκτάμηνη σύμβαση, ως εποχικό προσωπικό.

Αυτό έκανε γνωστό σήμερα ο ειδικός γραμματέας Δασών Γιώργος Αμοργιανιώτης, σε σύσκεψη ανώτερων υπηρεσιακών παραγόντων, με θέμα την προετοιμασία για την πρόληψη και την καταστολή των δασικών πυρκαγιών. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Αμοργιανιώτη, οι...
διαθέσιμες πιστώσεις του προϋπολογισμού του ΥΠΕΚΑ, για την προετοιμασία ενόψει της έναρξης του αντιπυρικού αγώνα, έχουν ως εξής:

Ποσό 2.500.000 ευρώ από πιστώσεις του Πράσινου Ταμείου διατίθενται για τη συντήρηση και βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου και των αντιπυρικών ζωνών, τους παρόδιους καθαρισμούς βλάστησης, τη συντήρηση και κατασκευή υδατοδεξαμενών υδροληψίας των πυροσβεστικών οχημάτων και τη συντήρηση πυροφυλακίων. Το πρόγραμμα έχει, ήδη, εγκριθεί με απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ, έχει γίνει η κατανομή στις περιφερειακές δασικές υπηρεσίες των αποκεντρωμένων διοικήσεων και οι σχετικές πιστώσεις θα είναι διαθέσιμες εντός του Μαΐου.

Ποσό 3.500.000 ευρώ για την πρόσληψη 251 ατόμων εποχικού προσωπικού οκτάμηνης διάρκειας, διαφόρων ειδικοτήτων, που θα κατανεμηθούν στις περιφερειακές δασικές υπηρεσίες, διατίθεται από πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού της ειδικής γραμματείας. Ήδη, έχει υπογραφεί η σχετική πράξη υπουργικού συμβουλίου και προωθείται άμεσα η διαδικασία της πρόσληψής τους.

Ακόμη, από πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του ΥΠΕΚΑ διατίθεται το ποσό των 3.950.000 ευρώ, το οποίο αφορά τη χρηματοδότηση της υπερωριακής εργασίας επιφυλακής και οργάνωσης εποχούμενων περιπόλων, για την εξυπηρέτηση του προγράμματος δασοπροστασίας 2013.

Από πιστώσεις των δημοσίων επενδύσεων θα διατεθεί το ποσό των 3.000.000 ευρώ για έργα και εργασίες αντιπυρικής προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων.

Επίσης, υπογράφηκε η σύμβαση με τον ανάδοχο για την εκπόνηση της «Μελέτης ωρίμανσης για την ενδυνάμωση των μηχανισμών σχεδιασμού, εφαρμογής και ελέγχου δασικής πολιτικής» με χρηματοδότηση από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007- 2013».

Επιπλέον, σε εξέλιξη υλοποίησης βρίσκεται το πρόγραμμα των δασικών μέτρων του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί 38 αποφάσεις ένταξης έργων και εργασιών με δικαιούχους τις περιφερειακές δασικές υπηρεσίες, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 19.250.000 ευρώ, καθώς και 15 αποφάσεις ένταξης έργων και εργασιών με δικαιούχους τους δήμους, συνολικού προϋπολογισμού 6.070.000 ευρώ. Επίσης, έχουν εκδοθεί αποφάσεις ένταξης έργων και εργασιών για τη βελτίωση της πρόσβασης στα διαχειριζόμενα δάση, συνολικού προϋπολογισμού 15.500.000 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο εκπρόσωπος της διεύθυνσης σχεδιασμού και αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου, ενημέρωσε ότι πραγματοποιήθηκε η κατανομή της Συλλογικής Απόφασης Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ) πυροπροστασίας 2013 στους ΟΤΑ και τους συνδέσμους ΟΤΑ, συνολικού ποσού ύψους 18.400.000 ευρώ.

Το θέμα που τέθηκε από όλους τους παρευρισκόμενους ήταν η εξασφάλιση της αξιοποίησης των πιστώσεων για τους σκοπούς που διατίθενται και κυρίως για καθαρισμούς της παρόδιας βλάστησης.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος Χρήστος Γκολφίνος, αναφέρθηκε στη χρήση ελικοπτέρων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για μεταφορά προσωπικού, τις εναέριες περιπολίες και την ανάγκη να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία πρόσληψης πυροσβεστών πενταετούς διάρκειας και εποχικών.

Τέλος, ο αρμόδιος ερευνητής του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων Γαβριήλ Ξαρχόπουλος, ενημέρωσε για το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «Συμβολή στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών κατά το 2012- 2013 με τη μεθοδολογία INCA», το οποίο υλοποιείται και αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας αξιόπιστης βάσης δεδομένων στατιστικών στοιχείων αγροτοδασικών πυρκαγιών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών Κώστας Δημόπουλος και οι Τρύφωνας Δασκαλάκης και Βαγγέλης Γκουντούφας, από τη Διεύθυνση Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου