Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Διάγγελμα Σαμαρά: Φεύγουν από το δημόσιο 4.000 ως το τέλος του ’13 – 15.000 ως το τέλος του 2014

- Στη θέση επίορκων, συνταξιοδοτούμενων και όσων η θέση καταργείται, θα προσληφθούν ισάριθμοι
- "Δεν είναι ανθρωποθυσία αυτό, είναι απαίτηση της κοινωνίας", είπε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς
- Τελειώνει το δημόσιο όπως το ξέραμε
- Μειώνεται κατά 15% το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ
- Έρχεται ενιαίος φόρος στα ακίνητα από το 2014
- Θα εξεταστεί η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στην αξιολόγηση του Ιουνίου
- "Σε λίγο η Ελλάδα δε θα εξαρτάται πια από μνημόνια", είπε ο πρωθυπουργός
- Τι είπαν νωρίτερα Στουρνάρας - Τόμσεν για τη συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας

Με διάγγελμα από το Μέγαρο Μάξιμου, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, εκθείασε τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση με την τρόικα και η οποία επιτρέπει την εκταμίευση των επόμενων δόσεων. "Αργά χθες το βράδυ...
έκλεισε η συμφωνία για την καταβολή της επόμενης δόσης των 2,8 δισεκατομμυρίων. Κι άνοιξε ο δρόμος για την καταβολή της επόμενης δόσης του Μαΐου, των 6 δισεκατομμυρίων", είπε αρχικά.

Μέχρι το τέλος του 2014 θα φύγουν από το Δημόσιο 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι και μέχρι το 2013, 4.000. Ο αριθμός αυτός δεν αφορά μόνο επίορκους αλλά και σε όσους θα βγουν στη σύνταξη καθώς και όσους η οργανική θέση καταργείται.
Στη θέση τους θα προσληφθούν ισάριθμοι υπάλληλοι, αφού όπως επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός η συμφωνία κυβέρνησης – τρόικας είναι για προσλήψεις / απολύσεις 1 προς 1. Όσοι απολυθούν, τόσοι θα προσληφθούν.

«Θα προσληφθούν νέοι και ικανοί με αξιοκρατικά κριτήρια. Δεν είναι ανθρωποθυσία να διώχνεις επίορκους και να παίρνεις νέους και άξιους. Είναι ποιοτική αναβάθμιση του δημοσίου, είναι απάιτηση της ελληνικής κοινωνίας», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι το χαράτσι της ΔΕΗ θα είναι μεν και φέτος συνδεδεμένο με τους λογαριασμούς του ρεύματος, αλλά, όπως είπε, μειωμένο κατά 15%, ενώ από του χρόνου έρχεται ο ενιαίος φόρος ακινήτων, που θα είναι ανεξάρτητος από τα τιμολόγια της ΔΕΗ και ο «χαμηλότερος στην Ευρώπη», σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά.
Στη συμφωνία υπάρχει δέσμευση των δανειστών μόλις η Ελλάδα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, να μπορέσει να ζητήσει νέο «κούρεμα» του χρέους της.

Αν η αξιολόγηση του Ιουνίου είναι θετική για την Ελλάδα, τότε θα εξεταστεί και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Και όπως είπε ο κ. Σαμαράς αυτό οι δανειστές δεν το δέχονταν, αλλά τώρα το συζητούν.

Από εκεί και πέρα, ο πρωθυπουργός είπε πως η συμφωνία προβλέπει διεύρυνση της φορολογικής βάσης "για να επιβαρύνονται όλοι πιο δίκαια", διευκολύνσεις σε δόσεις και ευελιξία σε σχέση με ό,τι ίσχυε για υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ληξιπρόθεσμες όφειλες και ασφαλιστικές εισφορές. Επίσης, είπε ότι για πρώτη φορά μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές.
Με την αποκλιμάκωση της φορολογίας που αρχίζει και με περισσότερες δόσεις προς τις εφορίες και προς τις τράπεζες, ανακουφίζονται τα νοικοκυριά, είπε επίσης ο κ. Σαμαράς.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό "φέτος είναι δύσκολη χρονιά, γιατί αντιμετωπίζονται όλες οι αστοχίες των προηγούμενων ετών και ολοκληρώνονται όλες οι μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες, όταν η κοινωνία πια η δικιά μας σήμερα έχει φτάσει στα όριά της".

"Δεν σας λέω - κάθε άλλο - ότι τα δύσκολα πια πέρασαν. Σας λέω, όμως, ότι οι θυσίες πιάνουν τόπο. (...) Σε λίγο χρόνο, η Ελλάδα δεν θα εξαρτάται πια από Μνημόνια", κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου