Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Έμποροι: Μειωμένες οι τιμές των σαρακοστιανών - Πόσο θα αγοράσουμε τη λαγάνα


Κατά 23% σε σχέση με πέρυσι έχει μειωθεί μεσοσταθμικά η τιμή των Σαρακοστιανών σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

Μειωμένες σε σχέση με πέρυσι εμφανίζονται οι τιμές των ψαρικών και θαλασσινών, που αποτελούν και το βασικό μενού του «σαρακοστιανού τραπεζιού», σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της φετινής αγοράς, όπως ενημερώνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

Τα περισσότερα προϊόντα, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ εμφανίζουν...
κάθετη πτώση, η οποία μεσοσταθμικά κυμαίνεται στο 23% σε σύγκριση με τη περυσινή χρονιά.

Ειδικότερα, τα καλαμάρια είναι μειωμένα κατά 15% το κιλό (φρέσκα και κατεψυγμένα), η τιμή του φρέσκου χταποδιού καταγράφει πτώση 24%, οι κατεψυγμένες γαρίδες υποχωρούν, επίσης, σε ένα ποσοστό του 25%, ενώ και τα μύδια είναι φθηνότερα κατά 17%.

Όσον αφορά στα λοιπά προϊόντα που πλαισιώνουν το σαρακοστιανό τραπέζι, όπως η λαγάνα, οι ελιές, ο ταραμάς, το τουρσί, ο χαλβάς αλλά και τα κονσερβοποιημένα προϊόντα, οι μεταβολές των τιμών τους μπορούν να θεωρηθούν ως οριακές, καθώς κινούνται, λίγο ως πολύ, στα περυσινά επίπεδα, χωρίς να προκαλούν επιπλέον επιβάρυνση στο καταναλωτικό κοινό.

Στο μεταξύ για την τιμή της λαγάνας οι αρτοποιοί εκτιμούν ότι θα κυμανθεί η τιμή της στα περυσινά επίπεδα, ίσως και λίγο χαμηλότερα ενώ η ΕΣΕΕ διακρίνει αύξηση στην τιμή κατά 3,7% (από 2,70 ευρώ το τεμάχιο στα 2,80 ευρώ το τεμάχιο).

Η ΕΣΕΕ εφιστά την προσοχή των εμπόρων στην ποιότητα των προϊόντων και υπενθυμίζει ότι η Καθαρά Δευτέρα δεν αποτελεί επίσημη αργία του Κράτους και η υποχρεωτικότητά της καθιερώνεται μόνο με ειδικές διατάξεις ή ρυθμίσεις σε τοπικό επίπεδο.

Δεδομένου ότι τίθενται από πολλούς ερωτήματα σε σχέση με το ωράριο λειτουργίας των μικρών καταστημάτων τροφίμων, η ΕΣΕΕ γνωστοποίησε στις Ομοσπονδίες και στους τοπικούς Εμπορικούς Συλλόγους ότι:

- Η Καθαρά Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις εξαιρέσιμες εορτές (υποχρεωτικές αργίες) και όσα εμπορικά καταστήματα οπουδήποτε στην επικράτεια επιλέξουν να λειτουργήσουν, θα ανοίξουν νόμιμα.

- Η Καθαρά Δευτέρα είναι εργάσιμη ημέρα για τον ιδιωτικό τομέα και η λειτουργία των καταστημάτων κατά την ημέρα αυτή στο καθορισμένο πλαίσιο ωραρίου είναι ελεύθερη, εάν και εφόσον το επιθυμεί ο κάθε έμπορος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου