Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Μένει το χαράτσι μέσω ΔΕΗ – Ηλεκτροσόκ με έξι φόρους για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

- Άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα
- 160% αυξημένους φόρους θα πληρώσουν και φέτος εκατομμύρια πολίτες
- ΦΑΠ – Παλιές και νέες δόσεις από το χαράτσι μέσω ΔΕΗ πνίγουν τους πολίτες
- Τριγμοί στην κυβέρνηση από την απόφαση να διατηρηθεί το χαράτσι

Οι υποσχέσεις για μείωση της φορολογίας ακινήτων μέσω διεύρυνσης της βάσης πήγαν περίπατο. Όλη η χώρα πάγωσε χθες από την είδηση ότι το χαράτσι μέσω ΔΕΗ θα μείνει και για το 2013 εκτινάσσοντας ξανά στα ύψη....
τη φορολόγηση για όσους έχουν την ατυχία να έχουν ακίνητη περιουσία.
Ξανά θα έρθουν αντιμέτωποι με τη φορολόγηση των ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών που σε ποσοστό είναι ως και 160% μεγαλύτερη από τα όσα διαρρέεται ότι προβλέπει ο ενιαίος φόρος ακινήτων.
Κάπως έτσι οι πολίτες αντί ενός φόρους που ναι μεν θα φορολογεί ακόμη και τα εκτός σχεδίου οικόπεδα αλλά και τα αγροτεμάχια αλλά θα προσφέρει μεγάλη μείωση, θα κληθούν να πληρώσουν το μπαραζ των φόρων που προβλέπεται μέχρι σήμερα.
Έτσι πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες που θα κληθούν εκτός από τις δόσεις για το χαράτσι του περασμένου χρόνου, τον ΦΑΠ για τα έτη 2010, 2011, 2012 και 2013, αλλά και το νέο χαράτσι μέσω ΔΕΗ. Έξι φόρους δηλαδή, σχεδόν κάθε μήνα θα πρέπει να βρίσκουν απ' τον οικογενειακό προϋπολογισμό εκατοντάδες ευρώ μόνο για το σπίτι!
Είναι χαρακτηριστικό του πόσο παραπάνω πληρώνει κάποιος με το χαράτσι το παρακάτω παράδειγμα με ένα μέσο σπίτι:
Για ένα σπίτι πενταετίας αξίας 90.000 ευρώ ένας πολίτης για χαράτσι θα πληρώσει 480 ευρώ. Ο ίδιος πολίτης εάν έχει και ένα οικόπεδο αξίας 40.000 ευρώ και ένα αγροτεμάχιο αξίας 25.000 ευρώ δεν θα επιβαρυνθεί με φόρο.
Εάν ίσχυε ο νέος νόμος ο ίδιος πολίτης θα επιβαρυνόταν για όλα του τα ακίνητα αλλά με συντελεστή μόλις 0,2%, δηλαδή δεν θα πλήρωνε παραπάνω από 185 ευρώ φόρο.
Ουσιαστικά αυτός ο πολίτης χάνει με την απόφαση να διατηρηθεί το χαράτσι και το 2013 σχεδόν 300 ευρώ.

Η αντίδραση από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση ήταν άμεση. Η ΔΗΜΑΡ δεν δέχεται να συνεχίσει να εισπράττεται το χαράτσι καθώς επιβαρύνει κατά πολύ τους πολίτες. Ωστόσο ο κ. Κουβέλης είχε δηλώσει ότι στηρίζει την κυβέρνηση... πριν όμως την εξέλιξη αυτή.
Η νέα, πλήρης, αποτυχία της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση αλλάζει τα δεδομένα.
Οι τριγμοί επανέρχονται και για ακόμη μια φορά ο Γ. Στουρνάρας μπαίνει στο στόχαστρο.
Πολλοί βλέπουν ακόμη πιο κοντά τον ανασχηματισμό, ωστόσο είναι αβέβαιο ότι ο ανασχηματισμός σαν κίνηση ελιγμού θα είναι αρκετός, καθώς η τρόικα θα επανέλθει και δεν θα μειώσει ούτε στο ελάχιστο τις απαιτήσεις της, ειδικά από τη στιγμή που η κυβέρνηση δείχνει ανέτοιμη να παρουσιάσει έστω ένα νομοσχέδιο όπως αυτό για τη φορολόγηση των ακινήτων που ... μέσω διαρροών είναι έτοιμο εδώ και μήνες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου