Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Ανασχηματισμό μετά την τρόικα ζητάει το ΠΑΣΟΚ - Όλες οι προτάσεις

Μια σειρά σημαντικών θεμάτων θέτει το ΠΑΣΟΚ προς συζήτηση στην προσεχή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών και για πρώτη φορά οι προτάσεις του συνοδεύονται και από όρους και προϋποθέσεις.

Επίσης το ΠΑΣΟΚ θέτει θέμα ανασχηματισμού, αμέσως μετά την επίσκεψη της τρόικας και προτείνει την αναβάθμιση της συνάντησης των τριών αρχηγών, οι οποίοι, στην ουσία, θα...
συντονίζουν την κυβερνητική δράση.

Όπως τονίζουν κύκλοι της Ιπποκράτους, κάθε μέρα που περνά είναι κρίσιμη και δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις. Γι’ αυτό και θεωρούν αναγκαία και επείγουσα την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας σύγκλισης των τριών κομμάτων.

Επαναφέρουν επίσης τα θέματα που θα συζητηθούν με την τρόικα για τα οποία πρέπει να συμφωνήσουν οι τρεις εταίροι, μεταξύ των οποίων η μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση και το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω ΔΕΗ.

Στην Ιπποκράτους εκτιμούν ότι η κρίση στην Κύπρο είναι πιθανό να επιβαρύνει τους ήδη αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και τονίζουν την ύπαρξη της «ρήτρας βαθύτερης ύφεσης» και τονίζουν ότι «είναι η κατάλληλη στιγμή να ζητήσει η Ελλάδα αυτά που πρέπει», στη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Θεωρούν επίσης ότι «η εξαιρετικά αρνητική εμπειρία της Κύπρου θα λειτουργήσει υπέρ της κατανόησης των ελληνικών θέσεων από τους θεσμικούς εταίρους μας».

Σύμφωνα με τους κύκλους του ΠΑΣΟΚ όλα τα άλλα θέματα εντάσσονται σε ένα ενιαίο προγραμματικό πλαίσιο με ορίζοντα τετραετίας. Και για πρώτη φορά από τον σχηματισμό της κυβέρνησης θέτει θέμα δίκαιης μοιρασιάς κόστους και οφέλους μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι, πλέον, το ΠΑΣΟΚ δεν είναι διατεθειμένο «να σηκώσει πάλι βάρη που δεν του αναλογούν, για να προστατευθούν άλλοι εταίροι από το βάρος παλαιότερων ή τωρινών επιλογών τους», δίνοντας έτσι, μια νέα διάσταση στη συνεργασία των τριών κομμάτων.

Το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ως θετικό γεγονός ότι «η κυβέρνηση άρχισε να προσεγγίζει θετικά την ολοκληρωμένη πρόταση του ΠΑΣΟΚ, όπως φάνηκε στη συνάντηση της Παρασκευής μεταξύ συναρμοδίων υπουργών και αντιπροσωπείας του Κινήματος.

Η Ιπποκράτους, πάντως, προειδοποιεί ότι το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει στις προτάσεις νόμων που έχει καταθέσει για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και κατηγορεί υπουργούς, τους οποίους δεν κατονομάζει, ότι στις επαφές τους με την τρόικα, αγνοούν τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.

Επίσης καταγγέλλει ότι υπουργοί (που επίσης δεν κατονομάζονται) εμφανίζουν δικές τους διαφωνίες προς τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ ως πίεση από την τρόικα, όπως σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή και τονίζει ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση εμφανίζει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της, αλλά η ηγεσία του θεωρεί ότι «η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί με αποτελεσματικότερο συντονισμό. Ωστόσο θεωρεί ότι μετά την επίσκεψη της τρόικας «πρέπει να γίνει αξιολόγηση και αξιοποίηση προσώπων».

Στο ΠΑΣΟΚ λένε ότι «αναμφίβολα ο ανασχηματισμός είναι αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού, ευθύνη όμως και αρμοδιότητα των τριών κομμάτων και των αρχηγών τους είναι η ύπαρξη και το πλαίσιο λειτουργίας της Κυβέρνησης». Και προσθέτουν ότι «από την άποψη αυτή θα βοηθήσει η τακτική και οργανωμένη μορφή των συναντήσεων των τριών αρχηγών που μπορεί να δώσει ρυθμό στο κυβερνητικό έργο και τη λειτουργία της Βουλής με τη γρήγορη αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων και την ανάληψη πρωτοβουλιών σε υψηλό πολιτικό επίπεδο».

Τέλος, το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες πρέπει με κοινοβουλευτικές και πολιτικές πρωτοβουλίες να αναδειχθεί το απόλυτο στρατηγικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις επικίνδυνες και αντιφατικές θέσεις του για την κυπριακή κρίση, την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ, την ετερόκλητη και ακραία τυχοδιωκτική «σύγκλιση» με τους ΑΝΕΛ κοκ. Όσο καταλαγιάζουν οι σχετικές εντυπώσεις στη συνείδηση των πολιτών, τόσο δυσκολότερη θα γίνεται η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμούν στο ΠΑΣΟΚ, που θεωρεί ότι αυτά όλα θα επηρεάσουν την τελική πολιτική αξιολόγηση των πολιτών, ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις της συγκυρίας, στην οποία πάντα κυριαρχεί η δυσφορία της ελληνικής κοινωνίας για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης που έχει επιλέξει η κρατούσα συντηρητική ευρωπαϊκή αντίληψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου