Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Άρχισε ο έλεγχος στα οικονομικά των δήμων - Όπου υπάρχουν ελλείμματα θα τους "ξηλώνουν"

Τη λειτουργία του Κόμβου Διαλειτουργικότητας των οικονομικών στοιχείων των ΟΤΑ, στο πλαίσιο του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, παρουσίασε σήμερα η ηγεσία του υπ. Εσωτερικών

Απώτερος στόχος είναι η ορθή δημοσιονομική διαχείριση των δήμων και των νομικών τους προσώπων, η διασφάλιση της...
βιωσιμότητάς τους και η παροχή οδηγιών για βελτιωτικές παρεμβάσεις στους δήμους που παρουσιάζουν πρόβλημα.

Όπως τόνισε ο υπ. Εσωτερικών, Ευρ. Στυλιανίδης, το Παρατηρητήριο αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για τη διαβούλευση όσον αφορά την κατάρτιση και υλοποίηση ρεαλιστικών προϋπολογισμών. «Πρέπει να γίνει σαφές ότι το Παρατηρητήριο λειτουργεί ως μηχανισμός στήριξης της αυτοτέλειας των δήμων» είπε, ενώ το μέλος της Επιτροπής Παρατηρητηρίου και σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Γεωργία Μαραγκού τόνισε ότι «η υπαγωγή ενός δήμου σε πρόγραμμα εξυγίανσης θα αποτελέσει το ύστατο καταφύγιο», αφού θα έχουν αποτύχει όλες οι προσπάθειες για ισοσκέλιση του προϋπολογισμού.

Στον Κόμβο Διαλειτουργικότητας θα συγκεντρώνονται λεπτομερώς και θα αναλύονται όλα τα οικονομικά στοιχεία και των 325 δήμων της χώρας. Ήδη έχει καταχωρισθεί το 70% των στοιχείων και η συγκέντρωση του υπόλοιπου 30% προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Αφού ολοκληρωθεί η διαλειτουργικότητα όσον αφορά τα οικονομικά στοιχεία των δήμων, θα ακολουθήσει η ένταξη των οικονομικών στοιχείων των νομικών προσώπων των δήμων.

Όπως ανακοινώθηκε, έως τα τέλη Ιουνίου θα υπάρχει η πρώτη ολοκληρωμένη εικόνα. Μέχρι στιγμής, μόνον 13 δήμοι δεν έχουν αποστείλει προϋπολογισμούς στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, οι οποίες τους ελέγχουν και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν στείλει πίσω στους δήμους τους προϋπολογισμούς για διόρθωση. Μεταξύ των 13 που δεν έχουν υποβάλει προϋπολογισμούς, κάποιοι δεν έχουν καταφέρει να καταρτίσουν προϋπολογισμούς για αντικειμενικούς λόγους κι άλλοι για πολιτικούς λόγους.

Το Παρατηρητήριο θα παρακολουθεί την εκτέλεση των εγκεκριμένων προϋπολογισμών. Στην περίπτωση που ένας δήμος παρουσιάσει έναν μήνα απόκλιση κατά 10%, θα κληθεί από το Παρατηρητήριο για διαβούλευση και θα του υποδειχθούν τρόποι απάλειψης της απόκλισης. Εάν ένας δήμος παρουσιάσει απόκλιση για ένα εξάμηνο και πάλι θα γίνουν προσπάθειες να εξευρεθεί λύση, αλλά εάν αυτό σταθεί αδύνατο τότε θα ενεργοποιηθούν τα αυστηρά μέτρα που προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Όπως σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης, «το υπουργείο θα ελέγχει τη συνέπεια στον προϋπολογισμό για να μη δημιουργηθούν χρέη στο κεντρικό κράτος».

Για το 2013, το υπουργείο Εσωτερικών έχει δεσμευθεί για εξοικονόμηση 175 εκατ. ευρώ από τους ΟΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου