Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Λαμπρή εκδήλωσης τιμής της μνήμης του Καλλιμασιώτη ήρωα της αντίστασης Κώστα Περρίκου, διοργάνωσαν οι Χιώτες της Αττικής

Η ΟΧΣΑ και ο Σύλλογος Καλλιμασιωτών Αττικής τίμησε τη μνήμη του ήρωα Κώστα Περρίκου, για το αντιστασιακό του έργο κατά των Γερμανών κατακτητών

Γράφει ο Οδυσσέας Κοκκινάκης


Εκδήλωση τιμής της μνήμης του Χιώτη ήρωα της αντίστασης κατά των Γερμανών, Κώστα Περρίκου, πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής, σε συνεργασία με το Σύλλογο Καλλιμασιωτών Αττικής. Όπως είναι γνωστό ο Περρίκος, γεννήθηκε στην Καλλιμασιά.

Η εκδήλωση έγινε σε δύο στάδια. Αρχικά, στο κτίριο που στεγάζονταν η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιζομένων Νέων (ΠΕΑΝ), που βρίσκεται επί της οδού Φιλαρέτου στην Καλλιθέα, πραγματοποιήθηκε...
επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, από τους προέδρους της Ομοσπονδίας Αργύρη Κοκκινάκη και του Συλλόγου Καλλιμασιωτών, Κώστα Κουμελά, ο οποίος εξελέγη πρόσφατα. 
Ο πρόεδρος της ΟΧΣΑ Αργύρης Κοκκινάκης καταθέτει το στεφάνι στην είσοδο 
των γραφείων της ΠΕΑΝ στην Καλλιθέας
Στη συνέχεια στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας, ακολούθησε το κυρίως πρόγραμμα της εκδήλωσης, που περιελάμβανε: 
Χαιρετισμούς, από τους προέδρους της Ομοσπονδίας και την πρώην πρόεδρο των Καλλιμασιωτών Σταματία Σιταρά. Το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού της έχει ώς εξής:

"Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζουμε στην εφετινή εκδήλωση για την μνήμη του Κώστα Περρίκου.
Εκτελώντας το ηθικό χρέος που έχουμε σαν Έλληνες αλλά και σαν συγχωριανοί του Κώστα Περρίκου συγκεντρωθήκαμε σήμερα για να τιμήσουμε την μνήμη του και να επικαρποιήσουμε τα μυνήματα της θυσίας του.
Ο σύλλογος μας με την συνεργασία της ΟΧΣΑ αποτίει φόρο τιμής και μνήμης στον Ήρωα Κώστα Περρίκο".
Ομιλητής, ήταν ο Χιώτης αντισμήναρχος της Πολεμικής Αεροπορίας Παντελής Βατάκης, ο οποίος έχει κάνει ειδικές έρευνες και εργασίες για τον Χιώτη ήρωα, Κώστα Περρίκο. Αναφέρθηκε στην πορεία του, από τη ζωή του, και ειδικότερα, από την ένταξή του στην στρατιωτική σχολή αεροπορίας, μέχρι την εκτέλεσή του, από τους Γερμανούς, που έγινε στις 4 Φεβρουαρίου 1943 στη Καισαριανή. Τόνισε ότι η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιζομένων Νέων (ΠΕΑΝ) ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1941, από τον Κώστα Περρίκο και στην ιδρυτική ομάδα συμμετείχαν οι, Ι. Κατεβάκης, Γ. Αλεξιάδης, Δ. Παπαβασιλόπουλος
Ιδιαίτερα τόνισε το μεγάλο επίτευγμα της ανατίναξης των γραφείων της φιλογερμανικής οργάνωσης ΕΣ.Π.Ο, Εθνικοσοσιαλιστική Οργάνωση, η οποία στρατολογούσε Έλληνες, για λογαριασμό του Πολυεθνικού Τμήματος των, WAFFEN SS. Την ομιλία πλαισίωσε με φωτογραφικό υλικό. 
Επίσης, μίλησε ο καθηγητής Κοινωνικών Επιστημών και τέως Πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου, συγγραφέας,  μέλος της αντιστασιακής οργάνωσης Ιερή Ταξιαρχία, Βασίλης Φίλιας, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία και στην απήχηση που είχε σ’ όλον τον ευρωπαϊκό χώρο το επίτευγμα του Περρίκου, της ανατίναξης των γραφείων της ΕΣ.Π.Ο.
Η εκδήλωση έγινε παρουσία της κόρης του ήρωα Ανθής Πάγκα-Περρίκου και της εγγονής του, Μαρίας Μπίθα
Στο χαιρετισμό του πρόεδρος της ΟΧΣΑ Αργύρης Κοκκινάκης, αναφέρθηκε στο περιεχόμενο των γραμμάτων που άφησε για την οικογένειά του, ο Κώστας Περρίκος από το κελί 12 των φυλακών Αβέρωφ, λίγο πριν τον εκτελέσουν. Συγκεκριμένα: 
Κώστας Περρίκος ο ήρωας, Κώστας Περρίκος ο λησμονημένος ήρωας. Τονίζοντας ότι οι εκδηλώσεις τιμής της μνήμης του, δεν έχουν πάρει την έκταση που αρμόζει στο επίτευγμα του Καλλιμασιώτη ήρωα και πρέπει να συμβάλλουν πρωτίστως, οι αρχές της Χίου, μακριά από πολιτικές επιδιώξεις, συμφέροντα, κομματικά τερτίπια και αντιθέσεις. 
Οι πραγματικοί ήρωες, όπως ο Περρίκος, δε χρειάζονται «χρώματα» για να μείνουν στην ιστορία. Είναι φωτισμένοι από το έργο τους και αυτό πρέπει να τιμάτε. Και ολοκλήρωσε μ’ ένα ποίημα, που έγραψε ο Περρίκος λίγο πριν την εκτέλεσή του. 

Εγώ θα κλείσω με ένα ποίημα του ιδίου του Περρίκου, το οποίο συνέγραψε ενώ ήταν φυλακισμένος στο κελί 12 της πτέρυγας των μελλοθάνατων των φυλακών Αβέρωφ.
θα’ ρθη η ώρα
"Μέσα στη μπόρα
Στάσου αντρίκια
Και πιες θαρρετά
Της σκλαβιάς το ποτήρι
Μη σε νοιάζει
Χαράς πανηγύρι να νοιώσει η ψυχή σου
Θα’ ρθη η ώρα.
Μη στενάζεις
Της καρδιάς σου το δάκρυ
Μη στάζει
Το γερό σου το χέρι να χτυπήσει με φόρα
Θα’ ρθη η ώρα
Μη σε νοιάζει
Οι λαοί ξέρουν τίνος ταιριάζει
Το χρυσό το στεφάνι
Πρόσμενε το
Να φυλλάει τα μαλλιά σου
Μεσ’ σ’ ελεύθερη χώρα
Θα’ ρθη η ώρα"

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τραγούδια από τη χορωδία μουσικά κύματα, τη διεύθυνση και τη διδασκαλία της οποίας, έχει η Χιώτισσα από τα Νένητα Σταματία Χωρεψιμά. Η χορωδία καταχειροκροτήθηκε μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος της, που περιελάμβανε 10 τραγούδια.
Την εκδήλωση παρουσίασε η β’ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Δέσποινα Παγιαζίτη
Στους παρευρισκομένους προσφέρθηκαν εδέσματα από την Ομοσπονδία.
Μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκτός των προαναφερομένων: 
Ο υπασπιστής του υπουργού Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη, Διονύσιος Χριστοφίλης, ο στρατηγός επίτιμος γενικός επιτελάρχης στρατού Δημήτρης Αλευρομάγειρος, ο αντιναύαρχος εν’ αποστρατεία Ιωάννης Βοργιάς, ο υποναύαρχος εν’ αποστρατεία Χρήστος Αλεξίου, ο τέως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χιακών Σωματείων Αττικής Τάσος Τριπολίτης, οι πρόεδροι των Χιακών Συλλόγων Αττικής, Βικιανών Χρήστος Φωτεινός, Βολισσιανών Μιχάλης Οικονόμου, Πυργούσων Μαρία Μπρη-Παπαμακαρίου, Κεραμούσων Ηλίας Σκυργιώτης, Παταμούσων Μιχάλης Πούπαλος, Μεστούσων Αυγουστής Παπατουκάκης, Ομήρου Στέφανος Λημιούδης, εκπρόσωπος, Νενήτων Βασιλεία Γεωργαντή, ο πρόεδρος του Δρομοκαϊτείου Ισίδωρος Πρώιος, οι πρόεδροι των Ιδρυμάτων,  Κουγιουλείου, Σωτήρης Σγότζος, Μαρινείου Μιχάλης Μάγκος, ο συγγραφέας Στέλιος Καράβολος
Επίσης, από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βετεράνων Αεροπορίας οι, Νικόλαος Τζάντας και Γεώργιος Μέρμυγκας
Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι διαβάστηκαν μηνύματα του αντιπεριφερειάρχη Χίου Κώστα Γανιάρη και του Δημάρχου Χίου Πολύδωρου Λαμπρινούδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου