Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων σχεδιάζει η κυβέρνηση - Ποια σενάρια εξετάζονται

- Στόχος να “ξεπαγώσουν” οι αγοραπωλησίες ακινήτων
- Σχεδιάζεται και η μείωση του ΦΠΑ που επιβάλλεται στις αγοραπωλησίες καινούργιων ακινήτων
- Η Ελλάδα έχει την υψηλότερη φορολογία στα ακίνητα σε σχέση με τις χώρες της ΕΕ


Τη μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων σχεδιάζει η κυβέρνηση, με στόχο και να εναρμονισθούν οι συντελεστές με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και να...
τονωθεί η αγορά.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Γ.Μαυραγάνης στην Καθημερινή της Κυριακής, «η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ), με στόχο να τονωθεί η αγορά ακινήτων. Οι συναλλαγές, το τελευταίο διάστημα, έχουν περιοριστεί και πάντα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας εξετάζουμε την πιθανότητα μείωσης του ΦΜΑ, λαμβάνοντας υπόψη μας τα ισχύοντα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρονται στο δημοσίευμα το οικονομικό επιτελείο εξετάζει δύο σενάρια που προβλέπουν:

- Τη μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 4% για την αξία του ακινήτου μέχρι 20.000 ευρώ και πάνω από το ποσό αυτό με συντελεστή 8%

- Τη μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 3% για την αξία του ακινήτου μέχρι 20.000 ευρώ και πάνω από το ποσό αυτό με συντελεστή 6%.

Το μέτρο αυτό θεωρείται ένα πρώτο βήμα προκειμένου να «κινηθεί» η κτηματαγορά. Σε δεύτερη φάση, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει τη μείωση του ΦΠΑ που επιβάλλεται στις αγοραπωλησίες καινούργιων ακινήτων που ανέρχεται στο 23% (από τις υψηλότερες στην Ε.Ε.).

Σήμερα, ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων ανέρχεται στο 8% για το μέχρι 20.000 ευρώ τμήμα της φορολογητέας αξίας και 10% για το άνω του ποσού αυτού τμήμα της. Στο ποσό του κύριου φόρου επιβάλλεται και φόρος υπέρ δήμων και κοινοτήτων 3%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου