Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Οι δουλειές του σπιτιού αδυνατίζουν

Οι δουλειές του σπιτιού αδυνατίζουνΔιεθνής έρευνα έδειξε ότι παίζουν μεγάλο ρόλο στη ρύθμιση του βάρους

Tη σημασία της σωματικής δραστηριότητας στη ρύθμιση του βάρους και της υγείας γενικότερα, αναδεικνύει νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS One, τοποθετώντας αυτό τον παράγοντα υψηλότερα και από την ποσότητα και το είδος των τροφών που καταναλώνουμε.

Η έρευνα Αμερικανών πανεπιστημιακών και ερευνητών, τονίζει τη σημασία οποιασδήποτε σωματικής δραστηριότητας στη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, ακόμη και αν πρόκειται για οικιακές εργασίες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας...,
η σωματική αδράνεια αποτελεί την τέταρτη κυριότερη αιτία θανάτου στον κόσμο αν και, συχνά, η σημασία της σωματικής δραστηριότητας υποτιμάται, σε σχέση με άλλους παράγοντες, στην κλινική έρευνα και στη συνείδηση του κοινού.

Οποιαδήποτε μορφή σωματικής δραστηριότητας, ακόμα και οι δουλειές του νοικοκυριού, παίζουν μεγάλο ρόλο στη ρύθμιση του σωματικού βάρους και έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν σημαντική μείωση του χρόνου που δαπανούν οι γυναίκες σε οικιακές εργασίες, κατά τα τελευταία 50 χρόνια. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας στοιχεία των ετών 1965-2010, παρατήρησαν ότι ο χρόνος αυτός μειώθηκε από 25,7 ώρες την εβδομάδα το 1965, σε 13,3 ώρες το 2010.

Μεταξύ των γυναικών που δεν εργάζονταν, οι θερμίδες που έκαιγαν ασχολούμενες με τις δουλειές του σπιτιού μειώθηκαν κατά περίπου 360 θερμίδες την ημέρα, καθώς ο αντίστοιχος χρόνος μειώθηκε σε 16,6 ώρες την εβδομάδα το 2010, από 33,1 ώρες το 1965.

Οι εργαζόμενες γυναίκες ξόδευαν μόλις 6,7 ώρες την εβδομάδα στις δουλειές του σπιτιού το 2010 και έκαιγαν 132 θερμίδες λιγότερες, συγκριτικά με το 1965.

Κατά μέσον όρο, οι γυναίκες καίνε καθημερινά 200 θερμίδες λιγότερες, συγκριτικά με τη δεκαετία του '60.

Εκτός από τη μείωση του χρόνου ενασχόλησης με τις οικιακές εργασίες, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυξήθηκε, παράλληλα, ο χρόνος που παρακολουθούσαν τηλεόραση, ταινίες ή ασχολούνταν με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Κατά μέσον όρο, ο χρόνος που δαπανήθηκε μπροστά σε οθόνες ανήλθε σε 16,5 ώρες την εβδομάδα το 2010, από 8,3 ώρες το 1965.

Μέχρι το 2010, ο χρόνος που διέθεταν για χρήσεις μπροστά σε οθόνη αυξήθηκε κατά 25%, σε σχέση με τον χρόνο που διέθεταν για δουλειές του σπιτιού.

Οι συγγραφείς της μελέτης συνδέουν τα παραπάνω στοιχεία με την αύξηση των επιπέδων παχυσαρκίας και σημειώνουν ότι «η ανακατανομή του χρόνου από τις ενεργές ασχολίες (δηλαδή, τις οικιακές εργασίες) στις καθιστικές ενασχολήσεις (π.χ. τηλεόραση) έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία».

Αυτό βέβαια, όπως σημειώνεται σχετικά, δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες θα πρέπει να κάνουν περισσότερες δουλειές στο σπίτι, αλλά ότι πρέπει, όλοι, να είμαστε περισσότερο δραστήριοι στην καθημερινότητά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου