Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Σε επετειακό αφιέρωμα στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, του Δήμου Πειραιά, μετείχε η Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής,

Σε πρωτοβουλία του Δήμου Πειραιά συμμετείχε η Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής. 

Γράφει ο Οδυσσέας Κοκκινάκης


Χθες,  Τετάρτη 13 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε  στο δημοτικό νεοκλασικό κτήριο της οδού Κανθάρου (Ηρ. Πολυτεχνείου 91 & Κανθάρου),  «ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821». 

Από πλευράς Χίου στην εκδήλωση μίλησαν...
ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χιακών Σωματείων Αττικής, δημοσιογράφος,  Αργύρης Κοκκινακής και ο ιστορικός στο Τμήμα Γενεαλογίας και προφορικής Ιστορίας, του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού Μιχάλης Βαρλάς

Ο κ. Κοκκινάκης μεταξύ άλλων στην ομιλία του αφού επαίνεσε την πρωτοβουλία του δημάρχου Πειραιά Βασίλη Μιχαλολιάκου για αυτήν την έκθεση, αναφέρθηκε στην προσφορά της Χίου στον Επαναστατικό Αγώνα. 

Ειδική αναφορά έκανε στη σφαγή της Χίου και στο πόσο επιρρέασε αποφασιστηκά τις πολιτικές αποφάσεις των Ευρωπαϊκών χωρών, όπως της Ρωσίας, αλλά και της Αμερικής, σε μια περίοδο απολυταρχίας και δεύτερον ενέπνευσε προσωπικότητες της Ευρωπαϊκής πολιτικής, των γραμματών και της τέχνης, υπέρ της ελληνικής επανάστασης. 

Ακόμα, αναφέρθηκε στο Γάλλο ζωγράφο Ευγένιο Ντελακρουά, που το 1824 υπέγραψε το έργο-διαμαρτυρία «Η Σφαγή της Χίου», τον Βίκτορ Ουγκό, που έγραψε τα ποίηματα το παιδί της Χίου και ο Κανάρης, και άλλους πολιτικούς και καλλιτέχνες.

Ο Μιχάλης Βαρλάς, μίλησε για τις καταστροφές της Χίου και για τις συνέπειες τους στη ζωή του νησιού. Παρουσίασε στοιχεία για τη διασπορά των Χίων και για την προσφορά τους στην Επανάσταση. Επίσης, παρουσίασε στοιχεία για την οικονομική ευρωστία του νησιού πριν και μετά την καταστροφή της Χίου.

Επίσης, ομιλητές στην εκδήλωση ήταν  η διευθύντρια Ιστορικού Αρχείου Μουσείου Ύδρας Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου με θέμα: «To ναυτικό της Επανάστασης του 1821» και ο Παύλος Δεμερτζής - Μπούμπουλης, υπεύθυνος ξεναγός του Μουσείου της Μπουμπουλίνας στις Σπέτσες με θέμα: «Παρουσίαση των δράσεων και της ιστορίας της εθνικής ηρωίδας, Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας».

Στην ομιλία της η κ. Αδαμοπούλου, έκανε εκτενή αναφορά και παρουσίασε στοιχεία της ναυτικής δύναμης των Ελλήνων, την εποχή της Επανάστασης του 1821. Ανέδειξε το σπουδαίο ρόλο του Έλληνα ναυτέμπορου του 18ου αιώνα και τη σταδιακή μεταστροφή του στον εμπειροπόλεμο ναύτη - πολεμιστή του Αγώνα του ‘21. Μίλησε για τα νησιά Ύδρα, Σπέτσες, Ψαρά, Κάσο κ.α. που τροφοδότησαν τον Αγώνα προσφέροντας περιουσίες ολόκληρες αλλά και χιλιάδες ετοιμοπόλεμους ναυτικούς.

Ο κ. Δεμερτζής – Μπούμπουλης, πέμπτης γενιάς απόγονος της ηρωίδας Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, «ταξίδεψε» τους παρευρισκομένους στα «μονοπάτια της ζωής» της ηρωίδας, της προσφοράς της στον Αγώνα και το άδοξο τέλος της από «χέρι Ελληνικό».


 Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η σύμβουλος του Δημάρχου Έρρικα Ανδριανοπούλου. 
Ο Δήμος τίμησε με πλακέτα, τους ομιλήτες.

Περιεχόμενο Αφιερώματος

-Όπλα & σπαθιά με τα οποία πολέμησαν οι ήρωες του 1821, από το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών.

-Ξυλόγλυπτα Πορτραίτα Ηρώων του 1821 των Παναγιώτη & Νικολάου Κωνσταντινέα, ως ελάχιστο φόρο τιμής για τους ηρωικούς Έλληνες.

-Γκραβούρες, μετάλλια αγωνιστών, λευκώματα, βιβλία εποχής, αντίγραφο σημαίας των Σπετσών, καθώς και μία σημαία της Μπουμπουλίνας, από το Μουσείο της Μπουμπουλίνας στις Σπέτσες.

-Πίνακες, ομοιώματα & κεντήματα της εποχής από το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος.


-Αρχειακά Τεκμήρια από το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο της Ύδρας.

-Ηχογραφημένος ο Όρκος της Φιλικής Εταιρείας από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού της Οδησσού.

-Βιβλία & Εκδόσεις από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.

-Έκδοση της Ιστορικής & Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος σχετική με τη Φιλική Εταιρεία.

-Οπτικοακουστικό Υλικό από την ΕΡΤ Α.Ε. με τίτλους: «1821 η Πορεία προς τη μεγάλη στιγμή», «Η Μηχανή του Χρόνου, Κολοκοτρώνης ο Αρχιστράτηγος του ΄21», «Ο Αγώνας και οι εφημερίδες του».

Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 10 π.μ.-2 μ.μ. & 6 μ.μ.-8 μ.μ. Σαβ/Κυρ. 10 π.μ.-2 μ.μ.
 

Η έκθεση θα λειτουργήσει μέχρι την Κυριακή 31 Μαρτίου 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου