Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Υπόθεση Παπαγεωργόπουλου: Υπάλληλος του Δήμου με καταθέσεις 12 εκ. ευρώ!

Νέα δεδομένα φαίνεται να δημιουργούνται στην υπόθεση υπεξαίρεσης του Δήμου Θεσσαλονίκης μετά την αποκάλυψη των λογαριασμων, ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ(!) μιας υπαλλήλου, χρήματα που φαίνεται να αποτέλεσαν το αρχικό κεφάλαιο για τις χρηματιστηριακές της συναλλαγές...

 Η υπάλληλος ελέγχθηκε για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, παρότι απαλλάχθηκε για την υπόθεση της υπεξαίρεσης, και μόλις πριν μία εβδομάδα ο οικονομικός εισαγγελέας ενημερώθηκε για τις συναλλαγές-μαμούθ.

Η συγκεκριμένη υπάλληλος θήτευσε ως...
προϊσταμένη σε τμήμα των οικονομικών υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης.

Αντιμετώπισε την κατηγορία της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση και στην πλαστογραφία και απολογήθηκε στον ανακριτή για το οικονομικό σκάνδαλο. Σύμφωνα με την κρίση του συμβουλίου εφετών, δεν προέκυψαν ενδείξεις ενοχής της και γι’ αυτό δεν παραπέμφθηκε στη δίκη.

Παράλληλα όμως η έρευνα της οικονομικής επιθεωρήτριας στα οικονομικά της στοιχεία ήταν σε εξέλιξη, και μόλις πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε το σχετικό πόρισμα.

Πληροφορίες της εφημερίδας "Μακεδονία της Κυριακής" αναφέρουν πως η υπάλληλος στο διάστημα 2003 έως 2007 παρουσίασε χρηματιστηριακές συναλλαγές ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ. Ασφαλής πηγή διαβεβαίωνε πως ο υπολογισμός αυτός των χρημάτων δεν είναι σωρευτικός (δηλαδή πρόσθεση αγορών, πωλήσεων και επαναγορών μετοχών με κέρδη), αλλά αφορά τα «καθαρά» χρήματα που δαπανήθηκαν. Επομένως προκύπτει εύλογα το ερώτημα ποια ήταν η πηγή τόσων χρημάτων που μπορεί να είχε μια υπάλληλος του δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο αποτελεί και αντικείμενο της έρευνας.

Ένα ακόμη σημαντικό εύρημα που περιλαμβάνεται στο πόρισμα της οικονομικής επιθεωρήτριας είναι ότι αυτή τη στιγμή οι τραπεζικοί λογαριασμοί της υπαλλήλου, μέσω των οποίων έγιναν οι χρηματιστηριακές συναλλαγές, είναι κενοί!

Το ενδεχόμενο που εξετάζεται ως ισχυρότερο είναι να διερευνηθεί πλέον η ευθύνη της συγκεκριμένη υπαλλήλου για φοροδιαφυγή από «μη αδιαφανείς πηγές». Όπως έλεγε στη «ΜτΚ» έγκυρη δικαστική πηγή, «τα χρήματα αυτά είναι πλέον ξεκρέμαστα και δεν μπορούν να δικαιολογηθούν ως ξέπλυμα που είναι προϊόν της υπεξαίρεσης στον δήμο».

Στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία γίνεται αναφορά σε αναβάθμιση της συγκεκριμένης υπαλλήλου στη θέση που κατέλαβε στην οικονομική υπηρεσία του δήμου. Η υπάλληλος μπορεί να μην παραπέμφθηκε για την υπεξαίρεση, αλλά αντιμετωπίζει τη δίκη για το σκάνδαλο της παγίας προκαταβολής, αφού είναι μία εκ των κατηγορουμένων υπαλλήλων στους οποίους το συμβούλιο εφετών απέδωσε ευθύνες.

Στο πόρισμα για τον λογαριασμό-μαμούθ επισημαίνεται ότι στα δηλωθέντα εισοδήματά της, όπως προκύπτει από την έρευνα των δηλώσεων, δεν περιλήφθηκε ποτέ το συνολικό ποσό των 12 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θεωρείται από την επιθεωρήτρια προϊόν αδιαφανών πηγών.

Ο συγκεκριμένος λογαριασμός ήδη έχει προκαλέσει θόρυβο σε όσους έχουν ασχοληθεί με την υπόθεση της υπεξαίρεσης, καθώς είναι ο πρώτος λογαριασμός τέτοιου μεγέθους που αποκαλύπτεται από την έρευνα. Ύστερα απ’ αυτό αναδείχτηκαν για μία ακόμη φορά οι εγγενείς αδυναμίες στη διερεύνησης της υπόθεσης του οικονομικού σκανδάλου στον δήμο, καθώς από την αρχή είχε τονιστεί πως έπρεπε να κινηθεί παράλληλα η διαδικασία εντοπισμού χρηματικών ποσών σε λογαριασμούς και χρηματιστηριακές συναλλαγές, με την απόδοση ευθυνών για την ουσία της υπόθεσης.

Το μόνο που επιτεύχθηκε στον τομέα αυτό ήταν η παράλληλη διερεύνηση υπόθεσης και νομιμοποίησης για τον πρώην ταμία Π. Σαξώνη, ο οποίος καταδικάστηκε και για τα δύο αδικήματα σε ισόβια και 9 χρόνια κάθειρξη.

Ένα άλλο στοιχείο είναι πως σε κανέναν άλλο εμπλεκόμενο δεν έχουν αποκαλυφθεί τόσα χρήματα. Πάντως η επιθεωρήτρια βρίσκεται σε διαδικασία σύνταξης ακόμη επτά πορισμάτων για εμπλεκόμενους υπαλλήλους σχετικά με τα αδικαιολόγητα εισοδήματά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου