Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Αδιέξοδο στο Κογκρέσο και κίνδυνος για χιλιάδες απολύσεις – Ετοιμάζουν περικοπές 1,2 τρισ. δολαρίων


Δεκάδες χιλιάδες θέσεις απειλούνται στις ΗΠΑ, καθώς δεν υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους για την επιβολή φόρων στα υψηλότερα εισοδήματα.

Έτσι, η Ουάσιγκτον βρίσκεται προ των πυλών της εφαρμογής περικοπών ύψους 85 δισ. δολαρίων για τους επόμενους έξι μήνες και άλλων 1,2 τρισ. δολαρίων ως το 2021.

Η διαβούλευση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, με τους εκπροσώπους των...
δύο κομμάτων στο Κογκρέσο σήμερα το απόγευμα είχε σκοπό την εξεύρεση μιας χρυσής τομής (έστω και την ύστατη στιγμή) ανάμεσα στις αντιθετικές προτάσεις των δύο πλευρών, προκειμένου να μην υιοθετηθεί το ολέθριο, όπως το χαρακτηρίζει ο διεθνής Τύπος, πρόγραμμα λιτότητας αλά αμερικανικά.

Ο Ομπάμα προτείνει ένα μείγμα “στοχευμένων περικοπών” σε δαπάνες που δεν θα πλήξουν την ανάπτυξη και τις κοινωνικές παροχές αλλά και αύξησης φόρων στα υψηλότερα κλιμάκια προκειμένου να χαλιναγωγηθεί η πορεία μεγέθυνσης του χρέους (το οποίο αγγίζει τα 16,6 τρισ. δολάρια) και του δημοσιονομικού ελλείμματος το οποίο αγγίζει το 5% του ΑΕΠ.

Αντίθετα, οι Ρεπουμπλικανοί συνηγορούν υπέρ των περικοπών ακόμη και στο Σύστημα Υγείας (Medicare) καθώς θεωρούν ότι οι κοινωνικές παροχές αποτελούν «αλόγιστη σπατάλη» για έναν πληθυσμό που γερνάει. Ομως η σταδιακή εφαρμογή τέτοιου μεγέθους περικοπών εκτιμάται ότι θα προκαλέσει μαζική φυγή από υπηρεσίες του ομοσπονδιακού κράτους (άνω των 750.000 υπαλλήλων) και σημαντικές δυσλειτουργίες σε τομείς όπως οι συγκοινωνίες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε στο διάγγελμά του από τον Λευκό Οίκο «ανόητες» τις περικοπές στις ομοσπονδιακές δαπάνες οι οποίες πρόκειται να τεθούν «αυτόματα» σε ισχύ από απόψε, στοιχίζοντας θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και προκαλώντας έναν άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, κατηγορώντας τους αντιπάλους του Ρεπουμπλικανούς ως υπευθύνους για το παρόν αδιέξοδο, αλλά επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για «αποκάλυψη».

Μιλώντας από την αίθουσα Τύπου λίγα λεπτά μετά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής των κομμάτων στα δύο Σώματα του Κοινοβουλίου, ο Ομπάμα έκρινε πως οι περικοπές αυτές «δεν είναι αναγκαίες». Επικρίνοντας τους Ρεπουμπλικανούς για την αποτυχία να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στις προσπάθειες να αποφευχθούν οι περικοπές, ο πρόεδρος προειδοποίησε για τις «αλυσιδωτές αντιδράσεις» που θα αρχίσουν να πλήττουν τη μεσαία τάξη, αλλά και την αμερικανική οικονομία στο σύνολό της.

Πάντως, ο Ομπάμα είπε πως παρά τις περικοπές, η χώρα «θα τα βγάλει πέρα. Δεν πρόκειται για μία Αποκάλυψη».
«Είναι απλώς ανόητες. Και πρόκειται να βλάψουν. Να βλάψουν μεμονωμένους ανθρώπους και να βλάψουν την ευρύτερη οικονομία», επισήμανε. «Δεν είμαι ένας δικτάτορας. Είμαι ένας πρόεδρος. Εκείνο που πρωτίστως δεν μπορώ να κάνω είναι να εξαναγκάσω το Κογκρέσο να λάβει τις ορθές αποφάσεις», δήλωσε ο Ομπάμα στο διάγγελμά του.

Επιπλέον, ο πρόεδρος άσκησε πιέσεις στο Κογκρέσο να φροντίσει ώστε να μην απειληθούν βασικές λειτουργίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης όταν εξαντληθούν τα ταμειακά διαθέσιμα στις 27 Μαρτίου, υπογραμμίζοντας πως «αυτό είναι το ορθό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου