Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Από το Νοέμβριο του '11 είχε προειδοποιήσει η τρόικα την Κύπρο - Στο Eurogroup κρίνεται το μέλλον της - Oι απαιτήσεις του ΔΝΤ που έφεραν την εμπλοκή

- Με Λαγκάρντ, Ρομπάι, Μπαρόζο θα συναντηθεί ο Νίκος Αναστασιάδης
- Το ΔΝΤ θέλει να απορροφήσει η Τράπεζα Κύπρου το «καλό» κομμάτι της Λαϊκής Τράπεζας
- Αρνείται το αίτημα η κυβέρνηση - Θεωρεί άδικη μια τέτοια εξέλιξη
- Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Δύσκολη η κατάσταση, ασφυκτικά τα περιθώρια
- Το σενάριο της συμφωνίας: “κούρεμα” 18-20% στις καταθέσεις άνω των 100.000€ στην Τράπεζα Κύπρου και 4% στις υπόλοιπες τράπεζες

Την ώρα που ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το Eurogroup που θα κρίνει το μέλλον της Κύπρου, Ευρωπαίος παράγοντας που παίρνει μέρος στις διαπραγματεύσεις αποκαλύπτει πως η τρόικα είχε προειδοποιήσει την Κύπρο για το πού θα έφτανε η κατάσταση, χωρίς την έγκαιρη λήψη μέτρων. Όπως είπε μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, αποδείχθηκε, ότι...
ουδέν μέτρο ελήφθη προς την σωστή κατεύθυνση.

Το μέλλον της Κύπρου κρέμεται από μία κλωστή, μετά την εμπλοκή που παρουσιάστηκε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Εκτός από τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή και τους εμπειρογνώμονες του υπουργείου, για τις Βρυξέλλες αναχώρησε το πρωί και ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος, πριν από την σύνοδο του Eurogroup, στις 19.00 θα έχει κρίσιμες επαφές με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Την τραγικότητα της κατάστασης αποτυπώνει η δήλωση, τις πρώτες πρωινές ώρες, του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου Χρίστου Στυλιανίδη ,ο οποίος τόνισε ότι «οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ λεπτή φάση. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και τα περιθώρια πολύ ασφυκτικά».

Τη Λευκωσία ανησυχεί πολύ, η αδιάλλακτη στάση της Κριστίν Λαγκάρντ και του Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, ο οποίος σε συνέντευξη στη «Welt am Sonntag», προειδοποίησε ότι «η παραμονή της Κύπρου στην Ευρωζώνη εξαρτάται από το σχέδιο οικονομικής βοήθειας που τυγχάνει διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Ο κύριος Σόιμπλε αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αποτυχίας της προσπάθειας και η Κύπρος να μην αποφύγει την χρεοκοπία. (Διαβάστε την είδηση)

Η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα έχει να κάνει με την απαίτηση του ΔΝΤ να απορροφήσει η Τράπεζα Κύπρου το «καλό» κομμάτι της Λαϊκής Τράπεζας, όπως αυτό προκύπτει από το σχέδιο εξυγίανσης της τράπεζας.

Σύμφωνα με έγκυρη πηγή, η Τράπεζα Κύπρου και η κυβέρνηση αρνήθηκαν να αποδεχθούν το αίτημα αυτό της τρόικας και ειδικότερα του ΔΝΤ.

Η κυπριακή πλευρά θεωρεί άδικη μία τέτοια εξέλιξη, γιατί η Τράπεζα Κύπρου θα κληθεί να επωμιστεί το δάνειο των περίπου 9 δισ. ευρώ, που είχε συνάψει η Λαϊκή Τράπεζα από το Ταμείο Ρευστότητας (ΕΛΑ) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Με βάση όσα είχαν συζητηθεί μέχρι αργά χθες, όταν η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Ντερκουλέσκου έθεσε το θέμα της Τράπεζας Κύπρου, η συμφωνία προβλέπει την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου με ένα κούρεμα της τάξης του 20% για καταθέσεις πέραν των 100 χιλιάδων ευρώ. Όλες οι καταθέσεις σε όλες τις τράπεζες θα είναι εξασφαλισμένες ανά καταθέτη και όχι ανά λογαριασμό.

Επίσης, θα επιβληθεί εισφορά αλληλεγγύης σε όλες τις καταθέσεις άνω των 100 χιλ. ευρώ σε όλες τις τράπεζες στην Κύπρο για εξασφάλιση των ταμείων προνοίας κι άλλων ευαίσθητων λογαριασμών, που εγκλωβίζονται στη Λαϊκή με ποσοστό που δεν θα ξεπερνά το 4%.
Τραπεζικός παράγων δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι υπάρχει μια τράπεζα (Λαϊκή), που είναι «κλινικά νεκρή» και μια (Τράπεζα Κύπρου), η οποία «βρίσκεται στον αναπνευστήρα». Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα πρέπει οπωσδήποτε να σωθεί η Τράπεζα Κύπρου για να σωθεί και η κυπριακή οικονομία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ΔΝΤ και Βερολίνο επιδιώκουν την εκκαθάριση των μεγάλων τραπεζών Λαϊκής και Κύπρου.

Η στάση του ΔΝΤ θα μπορούσε να αμβλυνθεί, καθώς τα δύο άλλα μέρη της τρόικας, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, φαίνεται να ικανοποιούνται από τις θέσεις της Λευκωσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου