Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Κούρεμα μόνο στις καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ με συντελεστή μαμούθ εως 15,6%


- Να μην "κουρευτούν" οι μικροκαταθέτες ζήτησε το Eurogroup από την Κύπρο
- Στις 6 ο απόγευμα της Τρίτης η Ολομέλεια της Βουλής θα ψηφίσει για το κούρεμα των καταθέσεων
- Θρίλερ με τις ψήφους! Μόνο 20 βουλευτές ψηφίζουν ναι
- Θα αλλάξουν στάση οι βουλευτές του ΔΗΚΟ μετά την απόφαση του Eurogroup;
- Τα ειρωνικά χαιρετίσματα του Αναστασιάδη στη Μέρκελ

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης τάχθηκαν σήμερα υπέρ της μείωσης του έκτακτου τέλους επί των τραπεζικών καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ υπό τον όρο ότι συνολικά ο φόρος αυτός θα αποφέρει περί τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία του περασμένου Σαββάτου.

Αυτό σημαίνει, όπως ανέφεραν ευρωπαϊκές πηγές, ότι...
θα μπορούσε να επιβληθεί έκτακτο τέλος ύψους έως και 15,6% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι μικροκαταθέτες.

Οι υπουργοί σημείωσαν ότι οι μικροκαταθέτες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν διαφορετικά από όσους διαθέτουν μεγάλους τραπεζικούς λογαριασμούς και ότι το έκτακτο τέλος που συνδέεται με τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας θα πρέπει να εφαρμοστεί κλιμακωτά.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά την τηλεδιάσκεψη που είχαν απόψε οι υπουργοί τονίζεται ότι η εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος είναι η καλύτερη διασφάλιση για το μέλλον της Κύπρου και των πολιτών της, μέσω ενός βιώσιμου χρηματοπιστωτικού τομέα, των υγιών δημόσιων οικονομικών και της οικονομικής ανάπτυξης. Επαναλαμβάνεται ότι το τέλος επί των καταθέσεων είναι έκτακτο μέτρο που θα εφαρμοστεί μόνο μία φορά και ο στόχος του είναι να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος. "Εάν δεν υπήρχε αυτό το μέτρο η Κύπρος θα αντιμετώπιζε σενάρια που θα έφερναν σε ακόμη δυσκολότερη θέση τους καταθέτες", επισημαίνεται.

"Το Γιούρογκρουπ συνεχίζει να έχει την άποψη ότι οι μικροκαταθέτες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν διαφορετικά από τους μεγαλοκαταθέτες και επαναλαμβάνει ότι είναι σημαντικό να εγγυηθούν πλήρως οι καταθέσεις κάτω των 100.00 ευρώ", αναφέρεται στο κείμενο το οποίο καλεί τις κυπριακές αρχές και το κοινοβούλιο να εφαρμόσουν γρήγορα τα συμφωνηθέντα μέτρα.

Νωρίτερα, πριν την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, έγινε γνωστό πως ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης τηλεφώνησε στον Όλι Ρεν και σ' εναν ευρωβουλευτή στενό συνεργάτη της γερμανίδας καγκελαρίου μέσω του οποίου έστειλε χαιρετίσματα στη Μέρκελ και το μήνυμα πως το "κούρεμα" των καταθέσεων δεν "περνάει" από τη Βουλή!

Αξίζει να σημειωθεί πως από την πρώτη στιγμή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην κυπριακή Βουλή ήταν οριακή. Συγκεκριμένα χρειάζονται 29 ψήφοι για να υπερψηφιστεί το επίμαχο νομοσχέδιο και μέχρι και χτες οι βουλευτές που θα ψήφιζαν "ναι" ήταν 28-29. Ωστόσο, το απόγευμα της Κυριακής τα πράγματα άλλαξαν με τη θετική ψήφο των 8 βουλευτών του ΔΗΚΟ να θεωρείται αμφίβολη και δεδομένου ότι η αντιπολίτευση θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, να μένουν μόνο 20 "ναι" των βουλευτών του ΔΗΣΥ. Αυτό ώθησε τον Κύπριο Πρόεδρο να στείλει τα "χαιρετίσματά" του στη Μέρκελ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου