Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Επίδομα ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες

Επίδομα ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίεςΣτην τελική ευθεία μπαίνει η χορήγηση του

Στην τελική ευθεία μπαίνει η χορήγηση του επιδόματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Η διοίκηση του ΟΑΕΔ με επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γ. Βρούτση ζήτησε το ποσό των 100 εκατ. ευρώ από τους λογαριασμούς που διατηρούν ο ΟΑΕΕ, το ΕΤΑΑ και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ για να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΟΑΕΔ...
θα έχει την διαχείριση των χρημάτων για την καταβολή του επιδόματος, ωστόσο την έγκριση για το ποιος θα δικαιούται το επίδομα θα την δίνει το εκάστοτε ασφαλιστικό ταμείο.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργού Εργασίας η εφαρμογή του μέτρου θα ξεκινήσει τον Μάρτιο. Το ύψος του επιδόματος διαμορφώνεται στα 360 ευρώ και η διάρκειά του είναι σε άμεση συνάρτηση με τα έτη ασφάλισης (θα κυμαίνεται από 3 έως και 9 μήνες).

Όσοι έχουν ασφάλιση 3 ως 4 έτη δικαιούνται επίδομα 360 ευρώ για 3 μήνες. Για ασφάλιση 5 - 6 ετών οι δικαιούχοι παίρνουν επίδομα 360 ευρώ για 4 μήνες, για 5 μήνες όσοι έχουν ασφάλιση 7 - 8 έτη, για 6 μήνες θα λαμβάνουν 360 ευρώ όσοι έχουν ασφάλιση 9 -10 έτη, για 7 μήνες όσοι έχουν ασφάλιση 11 - 12 έτη, για 8 μήνες εκείνοι που έχουν ασφάλιση από 12 -13 έτη και για 9 μήνες όσοι έχουν ασφάλιση από 15 έτη και πάνω.

Σημειώνεται ότι με παρέμβαση της η ΓΣΕΕ προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με αφορμή το επίδομα ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες ζητάει να μην επιβαρυνθεί ο ΟΑΕΔ από τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες του ΟΑΕΕ.

«Ο ΟΑΕΔ ασφαλίζει τον κίνδυνο κατά της ανεργίας, όλων όσοι παρέχουν εξαρτημένη εργασία και δεν έχει προηγούμενη εμπειρία και εξειδίκευση με τα ειδικότερα ζητήματα της ανεξάρτητης εργασίας και κατά μείζονα λόγο των ελευθερίων επαγγελμάτων. Για τα θέματα αυτά είναι αρμόδιοι και έχουν γνώση και μακρά εμπειρία οι οικείοι ασφαλιστικοί οργανισμοί» αναφέρεται στην επιστολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου