Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Ποιες δαπάνες χρηματοδοτεί το νέο ΕΣΠΑ


Στην τελική ευθεία μπαίνει η υλοποίηση του νέου προγράμματος ΕΣΠΑ ύψους 456 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οι αιτήσεις ξεκινούν σε 20 περίπου μέρες και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μεταξύ άλλων χρηματοδοτούνται και οι λειτουργικές δαπάνες για τις νέες και υπό σύσταση μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα οι δαπάνες αφορούν:
-Ενοίκια. Περιλαμβάνει το κόστος ενοικίων του τόπου υλοποίησης του σχεδίου.
-Δαπάνες Ηλεκτρισμού, Ύδρευσης, Θέρμανσης, Σταθερής τηλεφωνίας, Κινητής τηλεφωνίας, Διαδικτύου. Ωστόσο οι λογαριασμοί θα πρέπει να εκδίδονται στην επωνυμία της επιχείρησης.
-Δαπάνες Ιδρυσης της επιχείρησης. Περιλαμβάνει δαπάνες και παραστατικά στην επωνυμία της επιχείρησης για αμοιβές για νομικές υπηρεσίες, υπηρεσίες διοικητικής υποστήριξης και παροχής συμβουλών που έχουν άμεση σχέση με τη δημιουργία της επιχείρησης
-Δαπάνες παροχής υπηρεσιών. Περιλαμβάνει δαπάνες νομικής, λογιστικής και τεχνικής υποστήριξης, μελέτες πυροπροστασίας και περιβαλλοντικών επιπτώσεων κ.λ.π. μελετών για την απόκτηση άδειας λειτουργίας ή νόμιμου απαλλακτικού από αυτήν καθώς και οι μελέτες επαγγελματικού κινδύνου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση δαπανών για κτίρια, εγκαταστάσεις και τον περιβάλλων χώρο απαραίτητη είναι η προσκόμιση οικοδομικής άδειας ή όποιας άλλης μορφής έγκρισης εργασιών εφόσον απαιτείται από τις πολεοδομικές διατάξεις ή βεβαίωση απαλλαγής από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Οι δαπάνες για κτιριακά είναι επιλέξιμες εφόσον υπάρχει ιδιοκτησία ή παραχώρηση χρήσης ή μίσθωση ή νόμιμη σύσταση επικαρπίας επί του ακινήτου για χρονικό διάστημα τουλάχιστον οκτώ ετών.

Σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό για να είναι επιλέξιμος θα πρέπει να είναι σύγχρονης τεχνολογίας, καινούργιος, αμεταχείριστος και στην κυριότητα της επιχείρησης.

Η αγορά αυτοκινούμενου μεταφορικού μέσου περιλαμβάνεται στις επιλέξιμες δαπάνες ανάλογα με τη δραστηριότητα της επιχείρησης, εφόσον είναι αποκλειστικά επαγγελματικής χρήσης και εφόσον βεβαίως δεν προορίζεται για εκμίσθωση, καθώς η αγορά εξοπλισμού ο οποίος προορίζεται για εκμίσθωση δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη.

Για εγκαταστάσεις προστασίας περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας ο εξοπλισμός για να είναι επιλέξιμος θα πρέπει να είναι σύγχρονης τεχνολογίας, ενώ όσον αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε περίπτωση εγκατάστασης μικρής κλίμακας ΑΠΕ, η παραγόμενη ηλεκτρική ισχύς της υπό ένταξη εγκατάστασης θα πρέπει αποδεδειγμένα να εξυπηρετεί αποκλειστικά τις ανάγκες της επιχείρησης.

Σημειώνεται ότι εκτός από το τιμολόγιο για την αγορά του εξοπλισμού θα πρέπει να υπάρχει και η εντολή έκδοσης εντάλματος/γραμμάτιο είσπραξης όπου να αναγράφεται ο δικαιούχος καθώς και ο αριθμός του εξοφλούμενου παραστατικού Swift όπου να αναγράφεται ο δικαιούχος καθώς και ο αριθμός του εξοφλούμενου παραστατικού.

Για την πιστοποίηση της πληρωμής απαιτούνται τουλάχιστον:

-το αντίγραφο κατάθεσης του ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό από το οποίο θα φαίνονται: ο δικαιούχος του λογαριασμού, δηλαδή ο προμηθευτής των αγαθών και υπηρεσιών, ο καταθέτης, δηλαδή ο λήπτης της ενίσχυσης (δικαιούχος), καθώς και τα στοιχεία του εξοφλούμενου παραστατικού και
-απόδειξη είσπραξης του προμηθευτή
-Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση πληρωμής με έμβασμα

Πού θα βρείτε επιπλέον πληροφορίες

Το Γραφείο Πληροφόρησης Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα είναι στο τηλεφωνικό κέντρο 801 11 36 300. Επίσης ο Ενδιάμεσος Φορέας για την υλοποίηση του έργου (ΕΦΕΠΑΕ) παρέχει πληροφορίες στους ενδιαφερόμενους στο τηλέφωνο 210 - 6985210.

Δείτε εδώ τις δαπάνες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου