Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Διαμαρτύρονται φοιτητές του παν. Αιγαίου

Διαμαρτύρονται φοιτητές του παν. ΑιγαίουΜε το σχέδιο «Αθηνά» δε θα σπουδάζουν αυτό που επέλεξαν

Κραυγή αγωνίας από τους φοιτητές του τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης του πανεπιστημίου Αιγαίου. Όπως αναφέρουν οι φοιτητές, με το σχέδιο «Αθηνά», προβλέπεται η απορρόφηση του τμήματός τους από το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων της σχολής Επιστημών της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

«Η προτεινόμενη απορρόφηση είναι...
αδιανόητη, καθώς συγχωνεύονται ένα Πολυτεχνικό Τμήμα πενταετούς φοίτησης και ένα Τμήμα τετραετούς φοίτησης, με προγράμματα σπουδών διαφορετικά κατά τα 4/5, και με φοιτητές διαφορετικού υποβάθρου», αναφέρουν οι φοιτητές σε ανακοίνωσή τους. Και επισημαίνουν: «Τα Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων, όπως και αυτό της Χίου, εντάσσονται από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης) και οι υποψήφιοι εξετάζονται σε μαθήματα αυξημένης βαρύτητας όπως οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Σε αντίθεση, το Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης εντάσσεται στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Τεχνολογικών Επιστημών), όπως και όλα τα Τμήματα και Σχολές Μηχανικών στην Ελλάδα, και οι υποψήφιοι εξετάζονται σε μαθήματα κατεύθυνσης αυξημένης βαρύτητας, όπως η Φυσική και τα Μαθηματικά».

Οι φοιτητές πάντως στην ανακοίνωσή τους εξηγούν και γιατί το σχέδιο «Αθηνά» είναι λάθος να εφαρμοστεί.

Όπως επισημαίνουν, το γνωστικό αντικείμενο του ΤΜΟΔ είναι πρωτοποριακό και αντιστοιχεί πλήρως στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας. Η ίδρυση του Τμήματος και η διαμόρφωση του προγράμματος σπουδών του έγινε μετά από ενδελεχή μελέτη και διαβούλευση με ειδήμονες ακαδημαϊκούς κορυφαίων Πολυτεχνείων της αλλοδαπής, καθώς και με σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας. Οι απόφοιτοι του ΤΜΟΔ είναι οι μηχανικοί τους οποίους έχει μεγαλύτερη ανάγκη η ελληνική οικονομία λόγω αφενός της εξειδίκευσής τους (σχεδιασμός και ανάλυση χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών, διοίκηση παραγωγικών-τεχνολογικών συστημάτων, εφαρμογές της πληροφορικής και των ποσοτικών μεθόδων σε προβλήματα διοίκησης, παροχή τεχνικών και οικονομοτεχνικών υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας) και αφετέρου της σημαντικής έλλειψης στελεχών με τις ανωτέρω δεξιότητες στην ελληνική αγορά.

Αναφέρουν ακόμη ότι το ΤΜΟΔ είναι το μοναδικό Τμήμα στην Ελλάδα που θεραπεύει το σχετικό αντικείμενο, ενώ αντίστοιχα Τμήματα υπάρχουν σε πολλά μεγάλα Πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, όπως σε κάποια από τα μεγαλύτερα της Βρετανίας και των ΗΠΑ (Οξφόρδη, Stanford, Princeton. ΜΙΤ, Cornell), σε πληθώρα Γερμανικών Πανεπιστημίων και στα δύο μεγαλύτερα Πολυτεχνεία της Ολλανδίας.

Οι φοιτητές σημειώνουν ακόμη ότι οι επιστημονικές και ερευνητικές επιδόσεις του διδακτικού προσωπικού του Τμήματος είναι υψηλού επιπέδου με συνολικά πάνω από 1000 δημοσιευμένες εργασίες (με χιλιάδες ετεροαναφορές) σε επιστημονικά περιοδικά και επιπροσθέτως έχουν λάβει πλήθος τιμητικών διακρίσεων (Ακαδημαϊκή Αριστεία, διεθνείς διαγωνισμοί, best paper awards κλπ).

Τονίζουν ότι η διεθνής αναγνώριση του ΤΜΟΔ προκύπτει και από το γεγονός ότι οι απόφοιτοι του έχουν γίνει δεκτοί για μεταπτυχιακές σπουδές στα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου, ενδεικτικά αναφέρουμε τα: Imperial College, Stanford, Warwick, City, Cranfield,, Delft.

Προσθέτουν ότι το Τμήμα έχει πρόσθετα έσοδα τόσο από ερευνητικά προγράμματα, όσο και από το επιτυχημένο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του (δίδακτρα, χορηγίες, υποτροφίες) και άλλους πόρους (θερινά σχολεία, ποσοστά εισφορών ΤΕΕ, κλπ).

Το ΤΜΟΔ είχε κάποιες χρονιές πάνω από 15.000-16.000 μόρια και πάντοτε βάση πάνω από 10, γεγονός που σημαίνει ότι είχε διαρκώς σημαντική ζήτηση μεταξύ των εισακτέων κατά τα προηγούμενα 13 χρόνια λειτουργίας του. Σήμερα έχει πάνω από 650 ενεργούς φοιτητές. Επίσης, ποτέ δεν παρατηρήθηκαν κενές αίθουσες ή μειωμένη παρακολούθηση και ενδιαφέρον από τους φοιτητές. Το Τμήμα είχε πάντα φοιτητές που εγγράφονταν και παρακολουθούσαν κανονικά τα μαθήματα σε γεμάτες αίθουσες. Παρήγαγε επίσης σχετικά σταθερό ρυθμό αποφοίτων τόσο προπτυχιακών, όσο και μεταπτυχιακών, μια και διαθέτει ένα βιώσιμο μεταπτυχιακό πρόγραμμα εδώ και 8 χρόνια (2005-2013).

Η απορροφητικότητα των αποφοίτων στην αγορά εργασίας είναι ιδιαίτερα υψηλή, παρόλη την ύφεση. Στο τέλος του 2011 το ποσοστό ανεργίας για τους αποφοίτους των ετών 2005-7 ήταν μόλις 13,2%. Το 96% των εργαζόμενων αποφοίτων βρήκε απασχόληση σε λιγότερο από 12 μήνες και το 51% σε λιγότερο από 2 μήνες. Η συντριπτική πλειοψηφία των αποφοίτων εργάζεται σε τομείς αρμοδιοτήτων που αντιστοιχούν άμεσα στο αντικείμενο σπουδών του Τμήματος, όπως χρηματοοικονομική διαχείριση, εφοδιαστική αλυσίδα, διαχείριση προμηθειών, διοίκηση έργων και λειτουργιών, εφαρμογές της πληροφορικής στη διοίκηση, κ.ο.κ.

«Με βάση τα παραπάνω», λένε «καλούμε το Υπουργείο να επανεξετάσει την επιλογή του αυτή και να προλάβει τη διάπραξη ενός σοβαρού λάθους σχετικά με την εκπαίδευση μηχανικών που έχει πραγματική ανάγκη η ελληνική οικονομία, αλλά και μιας μεγάλης αδικίας απέναντι στους φοιτητές μας και στις οικογένειές τους που μαζικά εκφράζουν έκπληξη, έντονη ανησυχία και δυσαρέσκεια από την ανακοίνωση του σχεδίου Αθηνά που αφορά το ΤΜΟΔ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου