Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Ειδική τιμητική εκδήλωση για τον Χιώτη ήρωα Κώστα Περρίκο ετοιμάζει η ΟΧΣΑ σε συνεργασία με το Σύλλογο Καλλιμασιωτών Αττικής


Ο Καλλιμασιώτης ήρωας της αντίστασης 
Κώστας Περρίκος
Γράφει ο Οδυσσέας Κοκκινάκης

Την ιστορία και την προσφορά του Χιώτη ήρωα Κώστα Περρίκου στη χώρα μας, θα τιμήσει σε ειδική εκδήλωση η Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής, σε συνεργασία με το Σύλλογο Καλλιμασιωτών Αττικής.

Την απόφαση αυτή έλαβε σε πρόσφατη συνεδρίασή της η διοίκηση της Ομοσπονδίας, στην οποία μάλιστα είχε προσκληθεί και παρέστη η πρόεδρος του εν λόγο Συλλόγου Σταματία Σιταρά.

Ο ήρωας της Αντίστασης Κώστας Περρίκος γεννήθηκε τον...
Απρίλιο του 1905 στην Καλιμάσια της Χίου.

Το 1925 γράφτηκε στην δύναμη της Στρατιωτικής Σχολής Αεροπλοΐας. Υπηρέτησε επί σειρά ετών ανακατατασσόμενος και προήχθη στον βαθμό του Αντισμηνάρχου επ' ανδραγαθία.

Στις 4 Φεβρουαρίου 1943 εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στην Καισαριανή λόγω εθνικής δράσεώς του κατά τη γερμανική κατοχή και ιδιαίτερα για την ανατίναξη του Γερμανικού Διοικητηρίου επί της οδού Γλαδστώνος.

Ο Κώστας Περρίκος ήταν ο βασικός ιδρυτής της αντιστασιακής οργάνωσης κατά της γερμανικής κατοχής, Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζομένων Νέων (ΠΕΑΝ) τον Οκτώβριο του 1941.  Στο έργο της ΠΕΑΝ συγκαταλέγεται μια από τις σπουδαιότερες αντιστασιακές ενέργειες που έγιναν στην Αθήνα. Την ανατίναξη της εθνικοσοσιαλιστικής οργάνωσης ΕΣ.Π.Ο. στις 20 Σεπτεμβρίου 1942, που στρατολογούσε Έλληνες για λογαριασμό του πολυεθνικού τμήματος των Waffen SS.

Ο Κώστας Περρικός, τουφεκίστηκε στην Καισαριανή στις 4 Φεβρουαρίου 1943 από τον Γερμανικό Στρατό Κατοχής. Η προτομή του βρίσκεται στη συμβολή των οδών Γλαδστώνος και Πατησίων.

Η εκδήλωση της ΟΧΣΑ θα πραγματοποιηθεί κατά το δεύτερο 15νθήμερο του Φεβρουαρίου και την ακριβή ημερομηνία θα τη γνωστοποιήσουμε σε νεότερη ανάρτηση.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, η Ομοσπονδία αποφάσισε να πραγματοποιήσει χοροεσπερίδα, κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί κοπή της πίτας για τους προέδρους των συλλόγων, μέσα στο μήνα Μάρτιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου