Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Δύο νεκρά δελφίνια στην αμμουδιά του Μάναγρου στη Βολισσό της Χίου


Γράφει ο Οδυσσέας Κοκκινάκης

Δείτε φωτογραφίες από τα δύο δελφίνια στο τέλος της ανάρτησης

Δελφίνια. Δύο απ' αυτά τα πανέμορφα παιχνιδιάρικα θηλαστικά, δυστυχώς, μετά τη μεγάλη κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών (9 μποφόρ άνεμοι κινούμενοι από νότιες διευθύνσεις), βρέθηκαν να κείτονται στη Βολισσό, στο μέσο σχεδόν της μεγαλύτερης παραλίας της Χίου, της Μεγάλης Καλάδας και προς την πλευρά του Μάναγρου.

Το ένα είναι το σπάνιο και προστατευόμενο...
ροζ δελφίνι και το άλλο που βρέθηκε σε απόσταση 300 μ. περίπου, από το προηγούμενο,  είναι το κοινό δελφίνι.

Δελφίνια μεγάλος αριθμός των οποίων ζουν στη θαλάσσια περιοχή, μεταξύ σε μεγάλη συχνότητα κάνουν την εμφάνισή τους, στις παραλίες της Βολισσού, χαρίζοντας στιγμές ευχαρίστησης στους λουόμενους, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, με το γνωστό πέταγμά τους.

Τα συγκεκριμένα, δυστυχώς, ήρθαν σε λάθος εποχής. Εικάζεται ότι τα δύο θηλαστικά, ακολουθώντας κάποιο σκάφος ή κυνηγώντας την τροφή τους, βγήκαν πολύ έξω στην παραλία, με αποτέλεσμα τα τεράστια κύματα των προηγούμενων ημερών να τα παρασύρει στην αμμουδιά.

Λόγω των ημερών, και ενώ τα ευρήματα σ' άλλες παραλίες, του νησιού μας, αλλά και της γειτονικής Λέσβου, είναι ανθρώπινα πτώματα λαθρομεταναστών, χαιρόμαστε, μεν που δεν αντικρίσαμε κάτι ανάλογο, αλλά έχουμε μεγάλη λύπη για τα πανέμορφα αυτά πλάσματα, τα οποία έχουν αυτήν τη φιλική και παιχνιδιάρικη διάθεση απέναντι στον άνθρωπο.

Όταν ειδοποιήθηκε το Λιμεναρχείο Χίου, για τα νεκρά δύο δελφίνια, έστειλε στην παραλία τοπικούς ψαράδες, ζητώντας τους, αφού τα εντοπίσουν να ειδοποιήσουν τον τοπικό εκπρόσωπο της δημοτικής αρχής Χίου, για να φροντίσει για την ταφή των δύο άτυχων θηλαστικών.

Εμείς ενημερώσαμε, όπως θεωρήσαμε ότι είχαμε υποχρέωση, για την ακριβή τοποθεσία, που βρίσκονται τα δύο δελφίνια, και αποχωρίσαμε με λύπη από την αγαπημένη παραλία του Μάναγρου.

 Το σπάνιο και υπό προστασία ροζ δελφίνι







 Το δεύτερο δελφίνι







1 σχόλιο:

  1. Το πρώτο είναι ρινοδέλφινο. Το καταλαβαίνει κανείς από τα αραιά – μεγάλα δόντια.
    Ζωνοδέλφινο είναι το δεύτερο… στην προτελευταία φωτο φαίνεται η ζώνη … είδος πελαγικό που δεν πλησιάζει (αν είναι υγιές την ακτή)
    παρατήρηση : διαφορετικός χρόνος θανάτου… με τέτοια ρεύματα και αέρα τις τελευταίες μέρες θα μπορούσαν να είχαν πεθάνει πολύ μακριά από το σημείο εντοπισμού.
    ο χειμώνας είναι δύσκολος για τα περισσότερα πλάσματα και τότε ξεκαθαρίζουν τα απολύτως υγιή από τα άρρωστα, τα αδύναμα και αυτά που έχουν κάποιο πρόβλημα. Γι αυτό υπάρχουν πολλοί εκβρασμοί.

    Σε τέτοιες πριπτώσεις καλό είναι να τραβάμε φωτογραφίες όπου θα φαίνονται τα βασικά χαρακτηριστικά του ζώου, (κυρίως τα δόντια, τα πτερύγια, η γενετική σχισμή, και τυχών τραύματα και παράσιτα). Το λιμεναρχείο έχει υποχρέωση να δει το ζώο, και να συντάξει αναφορά με τις βασικές μετρίσεις (έχουν έντυπα) και να την δώσει στο υπεύθυνο υπουργείο.
    Μετά με την ευθύνη του δήμου πρέπει να γίνει υγειονομική ταφή (που συνήθως σημαίνει... στα σκουπίδια)

    Αρης Χρηστίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή