Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Τουρκικά σήριαλ: Οι Έλληνες της Τουρκίας διαμαρτύρονται!

Έντονη διαμαρτυρία της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία για τουρκικά σίριαλ που θίγουν συστηματικά τους Ελληνες.

ΣΧΟΛΙΟ ΟΔΥΣΣΕΑ: Οι ΈΛΛΗΝΕΣ της Τουρκίας διαμαρτύρονται, οι Έλληνες της Ελλάδας τα βλέπουν με πολύ προσοχή και οι Έλληνες τηλεοπτικοί επιχειρηματίες τα σερβίρουν, χωρίς ντροπή! 

Η διαμαρτυρία έγινε από τον πρόεδρο και την γεν. γραμματέα των ελληνικών μειονοτικών ευαγών ιδρυμάτων Λάκη Βίγκα και Κατερίνα Πρόκου, αντίστοιχα, ενώπιον του...
τουρκικού Ανώτατου Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (RTÜK) με αφορμή τον τρόπο με τον οποίο προβάλλεται η ελληνική μειονότητα της Τουρκίας.

Ορισμένοι χαρακτήρες απεικονίζονται κατά τρόπο που φέρνει σε δύσκολη θέση την ελληνική μειονότητα της Τουρκίας, τα μέλη της οποίας είναι πολίτες αυτής της χώρας, τόνισε ο κ. Βίγκας, σύμφωνα με δημοσίευμα της αγγλόγλωσσης Today’s Zaman.

Κλίμα '50 και'60


Ο Έλληνας μειονοτικός επισημαίνει ότι όλοι οι κακοί χαρακτήρες των σίριαλ, όπως προδότες και πόρνες, εμφανίζονται ως Έλληνες. «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να προσβάλει κατ’αυτό τον τρόπο την ελληνική μειονότητα τα μέλη της οποίας ζουν στην Τουρκία ως νομοταγείς πολίτες» δήλωσε, κάνοντας έκκληση για μεγαλύτερη ευαισθησία έναντι των μειονοτήτων που εκφράζουν την δυσφορία τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι ελληνικής καταγωγής πολίτες της γειτονικής χώρας θεωρούν - και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου- ότι επαναλαμβάνεται μια ατμόσφαιρα παρόμοια με εκείνη της δεκαετίας του 1950 και του 1960, η οποίο δημιουργήθηκε από τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης για να δυσφημούν την ελληνική κοινότητα για πολιτικούς λόγους. Η εκπομπή "Ustura Κemal" αναφέρεται ως το πιο πρόσφατο παράδειγμα της τάσης αυτής.

Σύμφωνα με την καταγγελία, «Ορισμένοι χαρακτήρες που εμφανίζονται στην παράσταση να οδηγήσει σε δυσφορία στα μέλη της ελληνικής κοινότητας που ζουν στην Τουρκία ως πολίτες αυτής της χώρας. Όλα τα αρνητικά χαρακτήρες όπως πόρνες, προδότες και συνεργάτες παρουσιάζεται ως Έλληνες>>, αναφέρει ο κ. Βίγκας

''Να προειδοποιηθεί η TV''

Η καταγγελία ανέφερε ακόμη ότι κοινωνιολόγοι και ανθρωπολόγοι έχουν συμφωνήσει ότι σε όλη την ιστορία ελαττώματα, όπως η πορνεία, η κλοπή και ανθρωποκτονία θα μπορούσαν να υπάρχουν σε κάθε κοινωνία γιατί οι άνθρωποι είναι επιρρεπείς σε λάθη και κάλεσε τους πολίτες να μην αποδίδουν αυτές σε οποιαδήποτε εθνότητα ή την κοινωνία. Και επισημαίνει ακόμα ότι δεκάδες χιλιάδες Έλληνες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Τουρκία στο παρελθόν λόγω αρνητικών χαρακτηριστικών σε εφημερίδες και την κινηματογραφική βιομηχανία (Yeşilçam).Το ίδιο γίνεται και τώρα σε ορισμένες δημοφιλείς σειρές.

Ο κ. Βίγκας, επίσης, είπε, ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να προσβάλει την ελληνική κοινότητα, και ότι αυτή την απαρτίζουν άνθρωποι που υπηρετούν την Τουρκία ως νομοταγείς πολίτες αυτής της χώρας ως γιατροί, ακαδημαϊκοί, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, δικηγόροι, καλλιτέχνες και επιχειρηματίες. Εξέφρασε επίσης δυσφορία τις πιθανές προκαταλήψεις της "διπλανής πόρτας''...
 
Εκ μέρους της ελληνικής κοινότητας, ο κ. Βίγκας προέτρεψε το RTÜK να προειδοποιήσει το κανάλι που βγήκε στον αέρα η συγκεκριμένη εκπομπή και ζήτησε περισσότερη ευαισθησία απέναντι στις μειονότητες σε μελλοντικά τηλεοπτικά έργα.

Πηγή: onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου