Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Παραπομπή Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ - Όχι για Βενιζέλο με λιγότερες ψήφους - 80 ψήφοι υπέρ παραπομπής Παπανδρέου

- Όχι στην παραπομπή Παπαδήμου, ο οποίος έλαβε 63 ψήφους υπέρ, ενώ αναμενόταν να λάβει 37
- Aπό τη Νέα Δημοκρατία με "χαλαρή" γραμμή ψήφισαν 37 βουλευτές μόνο στην κάλπη Παπακωνσταντίνου
- "Μπετόν αρμέ" η ΔΗΜΑΡ που σύμφωνα με τη γραμμή ψήφισαν όλοι και στις 4 κάλπες
- Από το ΠΑΣΟΚ έσπασε την κομματική γραμμή μόνο η κα Τζάκρη που ψήφισε και στις 4 κάλπες
- Προηγήθηκε μεγάλη διακοπή λόγω προβλήματος για τη μορφή των ψηφοδελτίων
- Ο πρωθυπουργός και 13 υπουργοί ψήφισαν μόνο στην πρώτη κάλπη

Η Βουλή μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση που σε κάποιες στιγμές έχασε εντελώς κάθε πολιτικό πολιτισμό, αποφάσισε τελικά με συντριπτική πλειοψηφία την παραπομπή αυστηρά και μόνο του πρώην υπουργού, Γιώργου Παπακωνσταντίνου σε...
Προανακριτική Επιτροπή για τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών για τη λίστα Λαγκάρντ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου για την παραπομπή του έλαβε 265 ψήφους θετικές, ενώ έξι βουλευτές ψήφισαν κατά της παραπομπής του. Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισαν 129 υπέρ 26 κατά και βρέθηκαν 4 άκυρα. Στην πρόταση ΑΝΕΛ- ΧΑ 110 τάχθηκαν υπέρ, 28 κατά και τρία "παρών".

Αντίθετα η Βουλή αποφάσισε να μην παραπεμφθεί στην Προανακριτική Επιτροπή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Βενιζέλος, ο οποίος αν και αναμενόταν να λάβει περίπου 135 ψήφους, τελικά έλαβε 124 ψήφους, δηλαδή λιγότερους από όσους αναμενόταν που σημαίνει πως κάποιοι από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν ψήφισαν υπέρ του. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για παραπομπή Βενιζέλου υπήρξαν 24 κατά και 56 λευκά.

Σε αντίθετη περίπτωση το ενδεχόμενο παραπομπής του κ. Παπανδρέου συγκέντρωσε πολλές θετικές ψήφους, ενώ δεν αναμενόταν μιας και ήταν πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Χρυσής Αυγής και του βουλευτή του κ. Νικολόπουλου. Συγκεκριμένα ο κ. Παπανδρέου θα έπρεπε να συγκεντρώσει 37 ψήφους υπέρ της παραπομπής του, αλλά συγκέντρωσε τελικά 80 ψήφους υπέρ, 19 κατά της παραπομπής και 8 παρών.

Παρόμοια εικόνα και για τον Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος επίσης αναμενόταν να λάβει 37 ψήφους υπέρ της παραπομπής και τελικά όμως έλαβε 63 ψήφους θετικές.

Στην ψηφοφορία η κομματική γραμμή της Νέας Δημοκρατίας ήταν χαλαρή και είναι χαρακτηριστικό πως ο πρωθυπουργός και 13 υπουργοί ψήφισαν μόνο σε μία κάλπη, στην πρώτη δηλαδή που αφορούσε στον κ. Παπακωνσταντίνου. Από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας 23 ήταν εκείνοι που ψήφισαν επίσης σε μία, ενώ οι 88 άλλοι ψήφισαν και στις 4 κάλπες.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του "γαλάζιου" βουλευτή, Παύλου Σιούφα που ψήφισε μόνο στις δύο πρώτες κάλπες, εκείνες δηλαδή των κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου.

Αντίθετα στο ΠΑΣΟΚ η κομματική γραμμή ήταν άκρως πιο αυστηρή και όλοι ψήφισαν σε μία κάλπη! Αλλά στον κυβερνητικό εταίρο, η βουλευτής, Θεοδώρα Τζάκρη έσπασε την κομματική γραμμή και ψήφισε και στις 4 κάλπες.

Αντίθετα η γραμμή της ΔΗΜΑΡ αποδείχθηκε "μπετόν αρμέ" καθώς όλοι οι βουλευτές ψήφισαν και στις 4 κάλπες. Συνολικά, σε μία κάλπη ψήφισαν 64 βουλευτές, 37 από τη Νέα Δημοκρατία, 23 από το ΠΑΣΟΚ και 4 ανεξάρτητοι βουλευτές και συγκεκριμένα, οι κ.κ. Σκανδαλίδης, Λοβέρδος, Κασσής και Κουτσούκος.

Πριν ξεκινήσει η διαδικασία της ψηφοφορίας προέκυψε ολόκληρο ζήτημα με τη μορφή των ψηφοδελτίων με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατηγορούν τη συγκυβέρνηση πως με αυτή τη μορφή στην ουσία φέρνουν από την πίσω πόρτα τις 7 κάλπες.

Πριν από αυτό όμως παραλίγο η ψηφοφορία να αναβληθεί, καθώς έφτασε στη Βουλή η συμπληρωματική δικογραφία για τη λίστα Λαγκάρντ από τον Άρειο Πάγο με αποτέλεσμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν την αναβολή της ψηφοφορίας, αίτημα που δεν έγινε δεκτό δια της εγέρσεως.

Η συνεδρίαση της Βουλής στιγματίστηκε από τη σφοδρότατη αντιπαράθεση μεταξύ των κ.κ. Βενιζέλου και Τσίπρα, όπου όπως αποκαλύφθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει στη διάθεσή του στο προσωπικό του αρχείο τα αμυντικά σχέδια της χώρας.

Αυτό προκάλεσε την οξεία αντίδραση του κ. Τσίπρα, αλλά και του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου.

Πέρα από αυτό το θέμα όμως ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του κατηγόρησε ευθέως τον κ. Τσίπρα και το κόμμα του πως εκείνοι έδωσαν τη λίστα Λαγκάρντ στον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη, ενώ κατηγόρησε τον διευθυντή του γραφείου του κ. Τσίπρα για διασπορά συκοφαντιών. Στις κατηγορίες αυτές ωστόσο ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου