Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Στα 586 ευρώ ο κατώτατος μισθός από τα μέσα του 2013 - Νέο "ψαλίδι" στα εφάπαξ

- Παρελθόν θα αποτελεί η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
- Καταργείται το επίδομα γάμου
- Το κράτος θα ορίζει τον κατώτατο μισθό και οι συλλογικές συμβάσεις δε θα είναι δεσμευτικές
- Χιλιάδες εργαζόμενοι "έκαναν τα στραβά μάτια" στο δώρο που ΔΕΝ πήραν για να μην απολυθούν


Οριστικά στο παρελθόν φαίνεται πως θα ανήκει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) της οποίας η ισχύς θα εκλείψει στις...
31 Μαρτίου το νέου έτους και όπως όλα δείχνουν είναι πιθανόν να μην υπογραφεί νέα σύμβαση. Σύμφωνα με την εφημερίδα REAL στην αγορά κυριαρχούν πλέον οι ατομικές συμβάσεις και ο ελάχιστος κατώτατος μισθός ορίζεται πλέον από το κράτος. Επίσης σύμφωνα με το νέο καθεστώς που τίθεται σε ισχύ από την 1η Απριλίου οι εργοδότες ακόμη και αν υπογραφεί νέα ΕΓΣΣΕ θα μπορούν αν επιλέγουν αν θα αμείβουν τους εργαζόμενους τους βάσει όσων θα προβλέπει η ΕΓΣΣΕ ή με τους μισθούς που θα προβλέπει το κράτος με την υπογραφή επιχειρησιακής ή ατομικής σύμβασης. Αυτό σταδιακά θα σημάνει το τέλος των εργοδοτικών συνδικάτων κι έτσι το 2013 φέρνει μαζί του τεράστιες ανατροπές στα εργασιακά.

Οι Ανατροπές στα εργασιακά

- Τον τελευταίο λόγο στη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού θα έχει το κράτος από την 1η Απριλίου
- Όσοι προσλαμβάνονται για πρώτη φορά θα αμείβονται με 510 ευρώ αν είναι κάτω των 25 ενώ αν είναι άνω των 25 θα αμείβονται με 586 ευρώ.
- “Παγώνουν” οι τριετίες μέχρι η ανεργία να φτάσει το 10%
- Καταργείται το επίδομα γάμου για όσους αμείβονται με την ΕΓΣΣΕ
- Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας παύουν να είναι δεσμευτικές για τις επιχειρήσεις

Νέο "ψαλίδι" έρχεται και στα εφάπαξ

Παρά τις περικοπές που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στα εφάπαξ έρχεται κι άλλο νέο “ψαλίδι”. Ειδικότερα όσοι συνταξιοδοτούνται από 1/1/2014 θα εισπράττουν ακόμη μικρότερα εφάπαξ αφού είναι θέμα χρόνου η έκδοση νέας υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει “νέα τεχνική βάση” για τον υπολογισμό του εφάπαξ σε όλα τα ταμεία πρόνοιας.

Εφιάλτης η ανεργία - “Στραβά μάτια” στο δώρο που δεν έλαβαν

Η ανεργία “καλπάζει” και χιλιάδες εργαζόμενοι αμείβονται με μεγάλες καθυστερήσεις μη μπορώντας πια να ανταπεξέλθουν στις βασικές υποχρεώσεις τους με τα λίγα έναντι που λαμβάνουν. Μέσα σε αυτή την κατάσταση χιλιάδες εργαζόμενοι δεν έλαβαν ούτε το δώρο των Χριστουγέννων ή στην καλύτερη περίπτωση το λαμβάνουν κι αυτό με έναντι. Όμως στην πλειοψηφία τους κρατάνε το στόμα τους κλειστό και δεν προχωρούν σε καταγγελία υπό το φόβο μη βρεθούν αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας. Σημειώνεται ότι μόνο στην Αττική οι εργαζόμενοι που είναι απλήρωτοι από ένας έως 5 μήνες ξεπερνούν τις 700.000.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου