Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Την πίτα τους κόβουν την Κυριακή 27/1 οι Χαλανδρούσοι-Καμινιώτες Αττικής

Την Κυριακή 27 Ιανουαρίου, η διοίκηση του Συλλόγου Χαλανδρούσων-Καμινιωτών Αττικής, έχει προγραμματίσει να κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του.

Κατά την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο, ATHENS ATRIUM, πρώην "Γκέκας", (Ωκεανιδών 21, όπισθεν Αγ. Σώστη, Λ. Συγγρού), πολλές εκπλήξεις περιμένουν τους μικρούς φίλους του Συλλόγου. 

Να σημειώσουμε ότι ο Σύλλογος... στα μέσα Δεκεμβρίου γιόρτασε τη μνήμη του Αγ. Μόδεστου, που ναός του βρίσκεται στην περιοχή Καμίνι, πλησίον των Χάλανδρων. Το Καμίνι τα τελευταία χρόνια είναι ακατοίκητο.  Η λειτουργία πραγματοποιήθηκε στο Σούλι. 

Ο Άγιος Μόδεστος 
προστάτης των ζώων...

Στις 18 Δεκεμβρίου, γιορτάζεται η μνήμη του Αγίου Μοδέστου που, καθώς κατά το βίο του θεράπευε όχι μόνον ανθρώπους, αλλά και τα ζώα που εκείνοι έτρεφαν, θεωρείται από το λαό άγιος προστάτης και θεραπευτής τους. Και ιδιαιτέρως των μεγαλόσωμων ζώων, των ζώων των κτηνοτρόφων και γεωργών, των οποίων η επιβίωση- ειδικά τότε-  θεωρούνταν υψίστης σημασίας για τη διαβίωση των ανθρώπων. 

Τέτοια μέρα, λοιπόν, γίνεται το «συλλείτουργο», δηλαδή με κοινή συμμετοχή, κάνουν κόλλυβα που προσφέρουν στα ζώα και αγιασμό. Με τον αγιασμό τούτο ραντίζουν τα ζώα και τους στάβλους. Σε ορισμένες περιοχές, μάλιστα, ραντίζουν με αγιασμό και τα σπαρμένα χωράφια και ρίχνουν κόλλυβα στη γη.

Στη Λήμνο, ρίχνουν τα κόλλυβα στην τροφή των ζώων υπέρ υγείας και μακροβιότητας αυτών. 

Σε χωριά της Λέσβου, πηγαίνουν τον αγιασμό στα χωράφια, για να τα προστατεύσει από τις αρρώστιες και τις ακρίδες κι είναι κι εκεί μέρα αργίας.

Σε περιοχές της Κρήτης, οι αγρότες τηρούν αυστηρή αργία για χάρη των ζώων τους που, έτσι και τα βάλουν να δουλέψουν, θεωρούν πως θα προκαλέσουν την οργή του αγίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου