Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Μανιτάρια! Έχουν μόλις 22 θερμίδες και πολλά αντιοξειδωτικά. Plus: Οι πιο διάσημες ποικιλίες

Ανακάλυψε τις μαγικές ιδιότητες των μανιταριών στη διατροφή σου και κράτησε τη λίστα με τα πιο "διάσημα" μανιτάρια. Για να γνωρίζεις τι να διαλέξεις για κάθε μαγειρική σου δημιουργία.

Δύσκολα θα βρεις τρόφιμο που να έχει τόσο μεγάλη ποικιλία. Τα μανιταράκια είναι πολύ γευστικά και αν θέλεις να ξέρεις, έχουν...
ελάχιστα λιπαρά, πολλά αντιοξειδωτικά, υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη και ΜΟΛΙΣ 22 θερμίδες/100 γραμμάρια.

Πόσα όμως γνωρίζεις για τα μανιτάρια; Ποια είδη από τους γευστικούς μύκητες μπορείς να θυμηθείς; Ανακάλυψε τις μαγικές ιδιότητες των μανιταριών στη διατροφή σου και κράτησε τη λίστα με τα πιο "διάσημα" μανιτάρια. Για να γνωρίζεις τι να διαλέξεις για κάθε μαγειρική σου δημιουργία.

Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Έρικα Νταοτίδου σου δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και ξεδιπλώνει μαζί σου τη λίστα με τα πιο διάσημα μανιτάρια και πως θα τα εντάξεις στη διατροφή σου!

ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΙΤΑ
Είναι ό, τι πιο κοντινό στο κρέας, αν θέλεις να προσφέρεις στον οργανισμό σου απλόχερα πρωτεΐνη. Και μάλιστα με ελάχιστες θερμίδες και σχεδόν καθόλου λιπαρά, σε αντίθεση με το κρέας. "Λόγω της χαμηλής τους θερμιδικής αξίας, τα μανιτάρια είναι μία πολύ καλή λύση για άτομα που επιθυμούν να ελέγξουν το βάρος τους. Μπορούν να εμπλουτίσουν γευστικά και θρεπτικά πολλά γεύματα και να αυξήσουν τον όγκο της τροφής χωρίς να επιβαρύνουν τη θερμιδική πρόσληψη" αναφέρει η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Έρικα Νταουτίδου.

 - Ενυδατώνουν και δεν γεμίζουν θερμίδες. Η ενέργεια που θεωρητικά αποδίδουν, όταν καταναλίσκονται ωμά ή μαγειρεμένα, είναι μικρή, καθώς αποτελούνται κυρίως από νερό (90%).
- Πλούσια τόσο σε υδατάνθρακες, όσο και σε πρωτεΐνες. Αποτελούνται στο μεγαλύτερο μέρος, της ξηράς τους ουσίας (10%), από υδατάνθρακες και πρωτεΐνες.
- Έχουν ελάχιστα λιπαρά! Περιέχουν ελάχιστη ποσότητα λιπαρών, λιγότερο από το 3% της συνολικής ενέργειας
- Πρωτεΐνη υψηλής διατροφικής αξίας!  Οι πρωτεΐνες των μανιταριών, λόγω της παρουσίας όλων των βασικών αμινοξέων, είναι υψηλής ποιότητας, πολύ ανώτερες από τις φυτικές πρωτεΐνες, πλησιάζοντας την ποιότητα των ζωϊκών πρωτεϊνών.

Smart Tip
: Δοκίμασε να συνδυάσεις τα μανιτάρια με δημητριακά. Έτσι, η βιολογική αξία της πρωτεΐνης του γεύματος ανεβαίνει κατακόρυφα, γεγονός πολύ επιθυμητό ειδικά για χορτοφάγους. Αντί λοιπόν να συνοδέυσεις το φαγητό σου με ρύζι, προτίμησε ολόκληρο σιτάρι βρασμένο ή πλιγούρι με μανιτάρια!

- Πλούσια σε αντιοξειδωτικά!
 100 γρ μανιταριών μας προμηθεύουν με 30 mg σεληνίου και 0,6 mg χαλκού, δηλαδή μας καλύπτουν το 45% και 30% αντίστοιχα των ημερήσιων αναγκών μας στα δύο αυτά πολύτιμα αντιοξειδωτικά ιχνοστοιχεία. Μάλιστα πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι δρώντας συνεργιστικά με τη βιταμίνη Ε μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέως εντέρου και του μαστού. Έτσι συνδυάζοντας τα μανιτάρια με ελαιόλαδο, έχουμε ένα έντονα θρεπτικό γεύμα.

- Προσφέρουν λαμπερό δέρμα!
Ο χαλκός που είναι επίσης αντιοξειδωτικός, συμμετέχει επίσης στον σχηματισμό του κολλαγόνου και της ελαστίνης, συμβάλλοντας υπέρ της υγείας και σφριγηλότατος του δέρματος.

- Είναι πλούσια σε βιταμίνες
. Έχουν πληθώρα από βιταμίνες του συμπλέγματος Β αλλά και φλαβονοειδή, που αντιστοίχως συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και στην καλή υγεία του δέρματος αλλά και στη θωράκιση του οργανισμού από της ελεύθερες ρίζες.


ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ


Aν ξεκινήσεις θα χάσεις το μέτρημα. Τα είδη μανιταριών ξεπερνούν τα 10.000 σε όλον τον κόσμο, ενώ μόνο στην Ελλάδα έχουν βρεθεί 3.000 διαφορετικές ποικιλίες. Μην αγχώνεσαι... Δεν πρόκειται να βρεις περισσότερα από 10-15 διαφορετικά είδη στο super market. Bιολογικά ή όχι, άγρια ή και καλλιεργημένα, ελληνικά ή εισαγωγής (από διάφορες χώρες της Ευρώπης αλλά και της Ασίας) τα πιο συνηθισμένα μανιτάρια που θα βρεις είναι τα παρακάτω.


1. Άσπρα καλλιεργούµενα (ή Agaricus)

Πιο απλά τα αποκαλούν button, δηλαδή κουμπιά και κατάγονται από τη Γαλλία, αφού αναφέρονται και ώς μανιτάρια τύπου Παρισίων. Είναι κατα κανόνα λευκά, με  το χρώμα τους να ποικίλλει από άσπρο μέχρι και γκρι ή καφέ.

Πώς να τα ετοιμάσεις; Είναι ζουμερά και τραγανά ακόμη και ωμά μέσα σε πράσινη σαλάτα. Βέβαια θα γίνουν εκπληκτικό συστατικό σε μια σειρά από συνταγές με μακαρόνια, κρέας ή και σκέτα με λίγο βούτυρο και κρέμα γάλακτος.



2. Πλευρώτους

Τα πιο διάσημα μανιτάρια που έχουν γίνει παραδοσιακός πια μεζές για το κρασάκι, αφού η γεύση τους θυμίζει πολύ κρέας. Υπάρχουν καλλιεργημένα, άγρια, αλλά και βιολογικά.

Πώς να τα ετοιμάσεις; Η πιο κλασική τους εκδοχή είναι ψητά στη σχάρα, όμως μπορούν να γίνουν ακόμη πανέ, σούπα ή και συνοδευτικό για κοτόπουλο, χοιρινό ή ψάρια.

Έχουμε όλους του γευστικούς συνδυασμούς για ελαφριές συνταγές με μανιτάρια πλευρώτους, στις πιο ελαφριές τους εκδοχές.
 

3. Πορτσίνι

Έχουν πολύ έντονο άρωμα και υπό τη σκέπη τους μπορεί να βρεις 25 διαφορετικά είδη. Είναι αρωματικά, με μυρωδιά που θυμίζει κάστανο και φουντούκι, ενώ η παραμικρή ποσότητα στο φαγητό, κάνει την... "παρουσία" τους αμέσως αντιληπτή στο πιάτο. Συνήθως θα τα βρεις αποξηραμένα.

Πώς να τα ετοιμάσεις;
Είναι εκπληκτικά για την πίτσα ή σε λευκές σάλτσες ζυμαρικών και φυσικά παντρεύονται υπέροχα με το ρύζι.

4. Πορτοµπέλο

Τεράστια καπελάκια που μοιάζουν με... σπίτι από στρουμφάκι. Είναι ζουμερά και ξακουστά για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες.

Πώς να τα ετοιμάσεις;
Το μέγεθός τους είναι ιδανικό για να τα γεμίσεις με τυρί, λαχανικά ή κρέας.

Όρεξη να έχεις να γεμίζεις!

5. Σιτάκε (Shiitake)

Όπως καταλαβαίνεις, τα μανιταράκια αυτά έχουν καταγωγή από την Ασία. Τονώνουν υπέροχα το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν στη μείωση των λιπιδίων στο αίμα.

Πώς να τα ετοιμάσεις; Είναι το ιδανικό μανιτάρι για να το σοτάρεις με κρεμμυδάκι, ελαιόλαδο και λίγο σκορδάκι.

6. Τρούφα (μαύρη και άσπρη)

Είναι από τα πιο ακριβά μανιτάρια που στολίζουν συνήθως gourmet πιάτα σε κάθε ριζότο καλού εστιατορίου. Η τιμή τους είναι ασύλληπτα υψηλή, αφού είναι δύσκολο τόσο να βρεθούν όσο και να συλλεγούν (είναι σχεδόν θαμένα στο έδαφος και απαιτείται η επιστράτευση ειδικών σκύλων)

Πώς να τα ετοιμάσεις; Στην εξαιρετική περίπτωση που αποφάσισες να το ρίξεις έξω και να αγοράσεις τρούφα, είναι εκπληκτικό υλικό για να αρωματίσει ζυμαρικά και ριζότο ή να συνοδεύσει μοσχαρίσιο φιλέτο σε νιφάδες.

 

7. Κανθαρέλες

Ένα ακόμη σπάνιο και άγριο μανιτάρι. Η γεύση τους είναι τόσο έντονη και φρουτώδης που θυμίζει βερίκοκο ή νεράντζι.

Πώς να τα ετοιμάσεις; Είναι επίσης δύσκολο να τα βρεις στο διάβα σου, αν όμως τα προμηθευτείς να θυμάσαι πως είναι εκπληκτικά με βούτυρο ή κρέμα γάλακτος. Μάλιστα στην Βόρεια Ελλάδα ετοιμάζουν από τις Κανθαρέλες γλυκό κουταλιού.

8. Μορχέλες

Συνήθως έχουν πορτοκαλί χρώμα, ενώ πιο σπάνια θα τις βρεις σε αποχρώσεις του μαύρου. Είναι επίσης από τα πιο ακριβά μανιτάρια και η ντελικάτη γεύση τους φέρνει στο στόμα αναμνήσεις από συκώτι.

Πώς να τα ετοιμάσεις; Είναι το ιδανικό μανιτάρι για σούπα.

Πηγή: Tlife.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου