Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Ανησυχία για τη γρίπη! Μόνο 1 στους 10 εμβολιάστηκε - Τι συνιστά το ΚΕΕΛΠΝΟ

Λίγες ημέρες πριν φθάσει το νέο κύμα γρίπης στη χώρα μας, οι Έλληνες φαίνεται πως λόγω του καλού καιρού έχουν ξεχάσει να εμβολιαστούν καθώς τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνουν πως μόνο 1 στους 10 (ποσοστό 10,5%) έχουν εμβολιαστεί.

Εμβολιαστείτε υπάρχει ακόμα χρόνος, υπογραμμίζουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ που βλέπουν τα ποσοστά της εμβολιαστικής κάλυψης να είναι εξαιρετικά χαμηλά. Καθόλου τυχαία αν σκεφτεί κανείς ότι ο καιρός είναι σύμμαχος των Ελλήνων καθώς απετράπη μέχρι στιγμής ένα κύμα της γρίπης.

Τι λένε οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ και πότε ακριβώς περιμένουν την άφιξη του νέου κύματος...

Όλα όμως δείχνουν ότι αυτό θα φθάσει περίπου σε 15 ημέρες, καθώς οι επιστήμονες εκτιμούν ότι σιγά σιγά θα κατέβει από τις Σκανδιναβικές χώρες και από την Αγγλία όπου σήμερα είναι σε έξαρση. 
Σήμερα πάντως η κυκλοφορία του ιού της γρίπης κυμαίνεται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα στη χώρα μας.
 
Το κύμα της γρίπης που θα έρθει όμως υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει έως το Μάρτιο γι αυτό και το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά συγκεκριμένα μέτρα προστασίας για τους πολίτες. 
Από τα μέχρι τώρα δεδομένα τα στελέχη που κυκλοφορούν είναι οι υπότυποι Α(Η3Ν2) και Α(Η1Ν1)2009pdm, καθώς και ο τύπος Β, στελέχη τα οποία καλύπτονται πολύ ικανοποιητικά από το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης 2012-2013. 
 
Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. σημειώνει ότι η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές που μπορούν να εμφανιστούν και σ’ ένα μικρό ποσοστό υγιών ατόμων.
Τα κύρια προληπτικά μέτρα που συστήνονται για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι:
 
1.Ο έγκαιρος εμβολιασμός, που αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας από τη γρίπη με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. 
 
2.Η τήρηση των μέτρων υγιεινής και υγιεινής των χεριών καθώς και η αποφυγή συγχρωτισμού, ιδιαίτερα σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων.
 
3.Η χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, που θα πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, όταν υπάρχει σαφής κλινική υποψία γρίπης. Υπενθυμίζεται ότι τα αντι-ιικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή.
 
Πηγή: iatropedia.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου