Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Στους τρεις οι τελικές αποφάσεις για το φορολογικό - Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής σε επιδόματα και "μπλοκάκια"

Παραμένει ανοιχτο η κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων και των ελεύθερων επαγγελματιών
- Το πολυτεκνικό επίδομα θα αυξηθεί από 450 ευρώ στα 500 ευρώ για κάθε παιδί μετά τα τρία
- Οι "μισθωτοί" με μπλοκάκι θα εξαιρεθούν από το τέλος επιτηδεύματος ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟ 2013
- Η ΔΗΜΑΡ προτείνει αύξηση του φόρου στους τόκους καταθέσεων στο 17,5%


Σύγκλιση θέσεων στις περισσότερες αλλαγές του φορολογικού νομοσχεδίου προέκυψε από τη σημερινή συνάντηση μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και των εκπροσώπων των...
κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Παραμένουν ακόμη διαφορές σε ζητήματα όπως είναι η κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων και των ελεύθερων επαγγελματιών τα οποία αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι των πολιτικών αρχηγών για να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Ειδικότερα στη σημερινή συνάντηση αποφασίστηκαν μια σειρά από νέες βελτιώσεις που αφορούν τα πολυτεκνικά επιδόματα, στο τέλος επιτηδεύματος για τους μισθωτούς με μπλοκάκι καθώς και για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ειδικότερα αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

- το πολυτεκνικό επίδομα θα αυξηθεί από τα 450€ στα 500€ για κάθε παιδί μετά τα τρία.

- οι μισθωτοί με μπλοκ παροχής υπηρεσιών ( με εξαρτημένη εργασία) από το 2013 θα εξαιρεθούν από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος και θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος

- Οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες για τα τρία πρώτα χρόνια ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας θα φορολογούνται για τα πρώτα 10.000€ εισόδημα με συντελεστή 13%

- Όλα τα εισοδήματα των φορολογούμενων θα μπαίνουν στην φορολογική κλίμακα, ακόμη και αυτά που ήδη έχουν φορολογηθεί, όπως οι τόκοι

Πάντως εξακολουθεί να υπάρχει διάσταση απόψεων σε ορισμένα ζητήματα.

Θετικά αποτιμά το ΠΑΣΟΚ τις συζητήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων της κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για το φορολογικό νομοσχέδιο, συζητήσεις οι οποίες, όπως αναφέρεται σε άτυπο ενημερωτικό σημείωμα της Ιπποκράτους, οδήγησαν σε αλλαγές με βάση τις προτάσεις που έγιναν.

Ωστόσο το ΠΑΣΟΚ διατηρεί τις αρχικές του απόψεις για το προωθούμενο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο, όπως υποστηρίζει, «δεν οδηγεί στη συγκρότηση ενός Εθνικού Φορολογικού Συστήματος που θα κατανέμει με δίκαιο τρόπο τα φορολογικά βάρη». Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα «πρόκειται για φορολογικές παρεμβάσεις αποσπασματικού χαρακτήρα, που αποσκοπούν στην επίτευξη του δημοσιονομικού αποτελέσματος που περιλαμβάνεται στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής».

Η θέση της ΔΗΜΑΡ είναι τα εισοδήματα από ενοίκια να φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος ενώ το ΠΑΣΟΚ προτείνει να φορολογούνται αυτοτελώς.

Η ΔΗΜΑΡ διαφοροποιείται επίσης και στο θέμα των ελεύθερων επαγγελματιών ζητώντας να προστεθεί ακόμη ένας φορολογικός συντελεστής στην κλίμακα που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών όπως επίσης και να προστεθεί ανώτατος φορολογικός συντελεστής στην κλίμακα για τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα 45% για εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ.

Προτείνει επίσης την αύξηση του φόρου στους τόκους καταθέσεων στο 17,5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου