Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

«Περισσότερο από ευπρόσδεκτοι οι Τούρκοι επενδυτές»

«Περισσότερο από ευπρόσδεκτοι οι Τούρκοι επενδυτές»Συνέντευξη του υφυπουργού Εξωτερικών Δ. Κούρκουλα σε τουρκικό κανάλι

Κάλεσμα στους Τούρκους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα απηύθυνε ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ATV.

Παράλληλα, επισήμανε ότι...
υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης των διμερών σχέσεων, τόσο σε οικονομικό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο,, ενώ κάλεσε την Αγκυρα να λάβει άμεσα δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της παράνομης ροής μεταναστών προς την Ελλάδα.

Η Ελλάδα πέρασε από δύσκολες στιγμές, τα τελευταία τρία χρόνια. Ομως, ότι με τη δέσμη των μέτρων που αποφάσισε η Βουλή των Ελλήνων και την απόφαση της Ε.Ε. να παράσχει βοήθεια στην Ελλάδα και να πάρει σημαντικά μέτρα για να καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος, η κατάσταση έχει ανατραπεί, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κούρκουλας.

«Νομίζω πως πρόκειται για μια ιστορική απόφαση, γιατί θέτει την ελληνική οικονομία και πάλι πάνω στις σωστές ράγες» υπογράμμισε ο Έλληνας υφυπουργός.

«Δεν εννοώ, βέβαια, ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα, βρισκόμαστε ήδη στον τέταρτο χρόνο μιας πολύ βαθιάς ύφεσης, αλλά οι τελευταίες εξελίξεις θέτουν και πάλι την ελληνική οικονομία σε σωστή τροχιά, διαλύουν τους φόβους για ενδεχόμενη έξοδο από την ευρωζώνη» πρόσθεσε.

«Η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται με το τέλος της καταστροφικής συζήτησης για την ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη» συνέχισε και συμπλήρωσε:

«Θεωρούμε ότι τώρα, μπορούν να αρχίσουν και πάλι οι επενδύσεις στην ελληνική οικονομία, τώρα που η ανταγωνιστικότητα έχει αποκατασταθεί. Αυτό που είχε χαθεί τα τελευταία δέκα χρόνια έχει σχεδόν κατά 70%, ήδη, αποκατασταθεί. Βλέπουμε, ήδη, τα αποτελέσματα με πολύ μεγάλη αύξηση των εξαγωγών μας, αύξηση των εισοδημάτων από τον τουρισμό και περιμένουμε να υποδεχθούμε και πολλούς Τούρκους τουρίστες, που είναι πολύ καλοί τουρίστες».

«Θα έλεγα ξεκάθαρα ότι αυτή είναι η στιγμή για τους επενδυτές. Πρέπει να έρθουν τώρα. Όταν η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να απογειώνεται, τότε όλα θα είναι πολύ πιο ακριβά, αυτή είναι η ευκαιρία για τις επενδύσεις στην Ελλάδα» επισήμανε ο κ. Κούρκουλας και τόνισε πως το μήνυμα των τελευταίων εξελίξεων είναι ότι «η Ελλάδα είναι μια σταθερή χώρα όπου και οι ξένοι μπορούν να επενδύσουν, και οι Τούρκοι επενδυτές είναι περισσότερο από ευπρόσδεκτοι».

«Η Ελλάδα έχει γνωρίσει μια μεγάλη περίοδο ισχυρής ανάπτυξης, ήταν το υπόδειγμα της επιτυχίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, για πολλά χρόνια. Τα τελευταία χρόνια έγιναν λάθη, αλλά πλέον υπάρχει απόφαση να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, υπάρχει μια πολύ σταθερή κυβέρνηση που στηρίζεται σε τρία κοινοβουλευτικά κόμματα, τα τρία αυτά κόμματα έχουν τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού» είπε ο υφυπουργός.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την εικόνα της αναταραχής που μεταδίδεται από διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα, ο κ. Κούρκουλας σημείωσε:

«Υπάρχουν, βεβαίως, αντιδράσεις, αλλά εν τέλει η συνολική εικόνα είναι μια εικόνα σταθερής πολιτικής κατάστασης, ακόμα και στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, τα πράγματα καταλαγιάζουν. Γι αυτό, άλλωστε, και η Ε.Ε. πρόσφερε τόσο μεγάλη βοήθεια στην Ελλάδα. Γιατί διαπιστώνει ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει σκληρά, αλλά απαραίτητα μέτρα».

Αναφερόμενος στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, ο Δημήτρης Κούρκουλας είπε ότι «υπάρχουν προβλήματα στο ευρώ, στην κατασκευή, στην αρχιτεκτονική του, αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν πλέον αποφασίσει να πάρουν όλα τα μέτρα που απαιτούνται για να γίνει το ευρώ βιώσιμο, σταθερό και ικανό να αντιμετωπίσει, στο μέλλον, οποιαδήποτε κρίση» και συμπλήρωσε:

«Νομίζω ότι οι εξελίξεις αυτές αποτελούν καλές ειδήσεις για την Ευρώπη, αλλά και για πολλές άλλες χώρες και την Τουρκία, γιατί τελικώς είμαστε όλοι μέσα στη ίδια βάρκα».

Το γεγονός ότι πολλοί νέοι Έλληνες αναζητούν ευκαιρίες στην Τουρκία δεν έχει να κάνει μόνο με την κρίση, είπε ο Έλληνας υφυπουργός και εξήγησε ότι «τα τελευταία χρόνια, οι εμπορικές μας σχέσεις έχουν αναπτυχθεί πάρα πολύ, υπάρχουν πολλές ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία, αυξήθηκε η συνεργασία στον τουρισμό. Όλα αυτά δεν συνέβησαν λόγω της κρίσης, ελπίζω ότι σηματοδοτούν μια γενικότερη τάση που θα συνεχιστεί. Ήταν απολύτως παράλογο, για τόσο μεγάλο διάστημα, να έχουμε τόσο λίγες οικονομικές σχέσεις».

Μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Έλληνας υφυπουργός υπογράμμισε ότι «οι σχέσεις μας είναι καλές. Υπάρχει πάντα περιθώριο για να βελτιωθούν, υπάρχουν προβλήματα τα οποία συζητάμε και θα τα αντιμετωπίσουμε».

Σε ερώτηση για το κατά πόσον το Κυπριακό είναι, τελικά, το μεγαλύτερο πρόβλημα στη σχέση των δύο χωρών, ο κ. Κούρκουλας είπε: «Αυτό είναι ένα διεθνές πρόβλημα, είναι και πρόβλημα διμερές».

Επισήμανε, τέλος, ότι το μεγάλο πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών είναι το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. «Ελπίζουμε ότι σύντομα θα βελτιωθεί η συνεργασία στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, ενός προβλήματος που δεν αφορά μόνον την Ελλάδα, αφορά όλη την Ευρώπη. Βλέπουμε ότι όταν βελτιώνεται η συνεργασία των αρμόδιων αρχών, έχουμε άμεση μείωση των εισερχομένων παράνομων μεταναστών. Υπολογίζουμε στη συνεργασία και τη βοήθεια των Τούρκων φίλων μας. Πρόσφατα, ακούσαμε στις ειδήσεις για την τραγωδία των ανθρώπων που πνίγηκαν, προσπαθώντας να περάσουν παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα» είπε ο κ. Κούρκουλας.

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να πάρετε αποτελεσματικά μέτρα για να εμποδίσετε την κίνηση των λαθρομεταναστών» τόνισε ο Έλληνας υφυπουργός.

«Ξέρουμε ότι υπάρχουν δυσκολίες, ξέρουμε ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό, εύκολα. Ξέρουμε ότι και στις δύο χώρες υπάρχουν παράνομα εγκληματικά δίκτυα που θησαυρίζουν από το εμπόριο, το εμπόριο της ανθρώπινης ζωής» κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου