Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Με αναδρομική ισχύ το αυξημένο τέλος επιτηδεύματος

Picture 0 for Με αναδρομική ισχύ το αυξημένο τέλος επιτηδεύματοςΠοιοι εξαιρούνται και ποιοι θα καταβάλουν το ίδιο τέλος επιτηδεύματος, στις δηλώσεις του επόμενου έτους, που αφορούν τα φετινά εισοδήματα

Με τις δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2013 (και αφορούν τα φετινά εισοδήματα), θα καταβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις το...
αυξημένο τέλος επιτηδεύματος.Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση για να καλύψει την τρύπα του προϋπολογισμού του 2012, αποφάσισε να εφαρμόσει για τα φετινά εισοδήματα τις επιπλέον επιβαρύνσεις στο τέλος επιτηδεύματος, το οποίο ανέρχεται για τους ελεύθερους επαγγελματίες στα 650 ευρώ(από 500 σήμερα) και για τις επιχειρήσεις σε 1.000 ευρώ (από 500).

Σημειώνεται ότι όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες πληρούν τις προϋποθέσεις, βάσει του νέου νομοσχεδίου, για να φορολογούνται ως μισθωτοί, θα πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ για τα φετινά εισοδήματα(όπως δηλαδή και για τα περσινά), ενώ από την επόμενη χρονιά απαλλάσσονται.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2013(δηλαδή για τα εισοδήματα του 2012) ισχύουν κανονικά οι εξαιρέσεις της προηγούμενης νομοθεσίας και συγκεκριμένα:Βάσει του άρθρου 31, παράγραφος 3 του Ν.3986/2011 «εξαιρούνται από τις υποχρεώσεις καταβολής του τέλους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους.Επίσης εξαιρούνται ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει πέντε έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών, καθώς και οι περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων εφόσον για τον επιτηδευματία υπολείπονται τρία (3) έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65ο έτος της ηλικίας».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νέο φορολογικό, οι επιχειρήσεις για κάθε υποκατάστημα θα καταβάλλουν, ως τέλος επιτηδεύματος 600 ευρώ (από 300 ευρώ σήμερα). Επιπλέον, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους, καθώς και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους, θα καταβάλλουν, αντίστοιχα, 800 ευρώ (από 400 σήμερα) και 550 ευρώ(από 400 σήμερα).

Πηγή: http://www.forologikanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου