Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Προϊόν Προστατευμένης Γεωγραφικής Ενδειξης το Μανταρίνι Χίου


Αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί της Χίου, μπορούν να αυξήσουν το εισόδημά τους, αλλά και οι καταναλωτές θα προμηθεύονται προϊόν εγγυημένης ποιότητας.

Ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης καταχωρήθηκε το Μανταρίνι Χίου, ανεβάζοντας σε 97 τα ελληνικά προϊόντα, που έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα στο Μητρώο Προστατευμένων Γεωγραφικών Ενδείξεων και Ονομασιών Προέλευσης της ΕΕ.

Το μανταρίνι Χίου ανήκει στην ποικιλία...
tenore του είδους Citrus deliciosa, το οποίο είναι διαφορετικό από το μανταρίνι κλημεντίνη (Citrus reticulata) και έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και έντονο άρωμα.

Η κατοχύρωση της ονομασίας δίνει τη δυνατότητα, αφενός στους παραγωγούς του ακριτικού μας νησιού να βελτιώσουν το εισόδημά τους, επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη ζήτηση και καλύτερες τιμές, αφετέρου στους καταναλωτές να αγοράζουν προϊόν εγγυημένης ποιότητας.

Η καλλιέργεια, η παραγωγή, η συγκομιδή, η διαλογή και η τυποποίηση του προϊόντος «Μανταρίνι Χίου» είναι διαδικασίες που πρέπει να εκτελούνται εντός της γεωγραφικής περιοχής των νήσων Χίου, Ψαρών και Οινουσσών.

Μαζί με το μανταρίνι στο μητρώο καταχωρήθηκαν επίσης το ιταλικό αλάτι Sale Marino di Trapani ως ΠΓΕ, το ισπανικό τυρί Queso Camerano ως ΠΟΠ και ο βρετανικός σολομός Scottish Wild Salmon ως ΠΓΕ.

Το υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιδιώκει την προστασία των Ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να διαφυλάσσεται ο ελληνικός αγροτικός πολιτιστικός πλούτος και τα ελληνικά προϊόντα να αποκτούν προστιθέμενη αξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου