Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

"Το σπιτι του Χιωτη" σε υπο κατασκευη Μεγαρο στον Πειραια

Φωτογραφια αρχειου
-Το ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χιακών Σωματείων Αττικής Αργύρης Κοκκινακης στη ΓΣ που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19/12
-Απαλλάχθηκε η διοίκηση της ΟΧΣΑ από οποιαδήποτε ευθύνη, ενώ δέχθηκε τα συγχαρητήρια των μελών της ΓΣ 

Μια πολύ σημαντική ανακοίνωση για το μέλλον της Χιώτικης παροικίας στην Αττική, έγινε την προηγούμενη εβδομάδα (Τετάρτη 19/12) στην τακτική απολογιστική Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Χιακών Σωματείων Αττικής, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Metropolitan πρώην Χανδρής.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΟΧΣΑ Αργύρης Κοκκινακης, ανακοίνωσε ότι υπάρχει πολύ σοβαρό ενδεχόμενο μέχρι το...
Μάρτιο, η Ομοσπονδία να αποκτήσει τη στέγη της: "Το σπίτι του Χιώτη στην Αττική". Αναλυτικά για το θέμα αυτό ο κ. Κοκκινακης τόνισε:

"Πολύ σύντομα, ίσως μέχρι το Μάρτιο θα είμαστε σε θέση να σας κάνουμε μια συνολική ανακοίνωση, όσον αφορά το θέμα της στέγης". Και πρόσθεσε:

"Γίνεται μια προσωπική προσπάθεια να μας παραχωρηθεί χώρος σε ένα «παλατάκι», κυριολεκτικά, που χτίζεται στον Πειραιά.

Ας ευχηθούμε όλοι ότι η προσπάθεια αυτή θα καρποφορήσει".

Διοικητικός απολογισμός
Αναλυτικά, ο πρόεδρος της ΟΧΣΑ κατά το διοικητικό απολογισμό τόνισε:

Αργυρης Κοκκινακης
"Εκπρόσωποι των συλλόγων μελών της ομοσπονδίας Χιώτικων Σωματείων Αττικής.
Κατ αρχήν θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας.

Η σημερινή ετήσια απολογιστική συνέλευση έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω των μεγάλων προβλημάτων, κυρίως οικονομικών που αντιμετωπίζει η χώρα και όπως είναι φυσικό δημιουργούνται κοινωνικές αναταραχές στα άτομα, που θίγονται περισσότερο, άμεσα ή έμμεσα, από τα μέτρα, που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Η ομοσπονδία τα τελευταία χρόνια έμεινε μακριά από κάθε μορφής πολιτική ανάμειξη. Ήταν πάντα στο πλευρό όλων εκείνων που ενεργούσαν για το καλό, την πρόοδο του νησιού μας, την ευημερία των κατοίκων της και ως εκ τούτου, δε θα κρίνουμε καθ’ οποιοδήποτε τρόπο την πολιτική γραμμή, που ακολουθείτε αλλά θα περιοριστούμε στις επιπτώσεις, που 'χει η όλη κατάσταση για την ομοσπονδία, αλλά και για τους Συλλόγους μέλη της.

Η θλίψη λοιπόν, η αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας, αλλά και για τον καθένα μας έχουν αλλάξει τις προτεραιότητες μας. Και βέβαια έχουν μειώσει τις ευκαιρίες για ψυχαγωγία και κοινωνικές εκδηλώσεις, απαραίτητες για την ψυχική ισορροπία κάθε ατόμου.

Αυτό το κενό, στο μέτρο το δυνατόν, μπορούν να καλύψουν οι Σύλλογοι και κυρίως η Ομοσπονδία. Το συγκεκριμένο προβληματισμό, αντιμετώπισε και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

Υπήρξαν ιδέες, προτάσεις, αλλά παράλληλα και ένα μεγάλο εμπόδιο, το οικονομικό. Γνωρίζετε ότι η Ομοσπονδία έχει μικρότερα έσοδα από αρκετούς συλλόγους μέλη της.

Απόντες οι Χιώτες εφοπλιστές
Οι εφοπλιστές, και είναι αρκετοί οι Χιώτες, δεν αποδεικνύουν με τις πράξεις και ενέργειες τους αυτή τη μορφή ευαισθησίας.

Ως εκ τούτου, δικαιολογημένα μας απασχόλησε τι πρέπει να επιλέξουμε. Το δύσκολο δρόμο της παραμονής και της διατήρησης του πήχη ψηλά ή της αποχώρησης.

Ύστερα από τη συνάντηση με προέδρους συλλόγων, μπορέσαμε να μείνουμε καλύπτοντας τα έξοδα, εξ ιδίων μας.

Είμαι βέβαιος, ότι και εσείς θα διερωτηθείτε πως έγιναν οι εκδηλώσεις, που όλοι γνωρίζετε και τα συνολικά έξοδα να είναι τόσο λίγα. Αυτό οφείλετε στο ότι καλύπτονται από 2–3 άτομα.

Π.χ. το Catering στο πλοίο HELLAS LIBERTY, όπου τιμήθηκε η 100 επέτειος απελευθέρωσης της Χίου, κάλυψε εξ ολοκλήρου ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κώστας Λυμπουσάκης .

Ουσιαστικό πρόβλημα, άλυτο προς το παρόν , παραμένει η επικοινωνία με τα μέλη των Συλλόγων , γενικά τους Χιώτες της Αττικής κάτι που καλύπτονταν από την εφημερίδα «η Χίος μας». Όμως το μεσοπρόθεσμο κατέστησε απαγορευτική την έκδοση της, αφού τριπλασιάστηκαν και πλέον τα ταχυδρομική τέλη.

Η λύση που επέλεξε η Γενική Συνέλευση του Δεκεμβρίου του 2011 , η ηλεκτρονική μορφή των ειδήσεων – ανακοινώσεων, δε λύνει ολοκληρωτικά το πρόβλημα, δεδομένων ότι τα άτομα μεγάλης ηλικίας δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Προς το παρόν η ενημέρωση γίνεται μέσω του blog odysseaschios.blogspot.gr ηλεκτρονική διεύθυνση που αναφέραμε σε κάθε φύλλο της εφημερίδας «Χίος Μας» και το οποίο τα τρία χρόνια της ύπαρξης του έχει ξεπεράσει το 1 εκατ. "φορτώματα" της σελίδας.

Τώρα, όσον αφορά τα οικονομικά τις Ομοσπονδίες για τους λόγους που προανέφερα θα δείτε ότι έχουν καλύτερη εικόνα από ότι παλαιότερα. Ακόμη και το κεφάλαιο στέγης έχει αυξηθεί κατά 3000 ευρώ περίπου.

Πολύ σύντομα , ίσως μέχρι το Μάρτιο θα είμαστε σε θέση να σας κάνουμε μια συνολική ανακοίνωση, όσον αφορά το θέμα της στέγης.

Γίνεται μια προσωπική προσπάθεια να μας παραχωρηθεί χώρος σε ένα «παλατάκι», κυριολεκτικά, που χτίζεται στον Πειραιά.

Ας ευχηθούμε όλοι ότι η προσπάθεια αυτή θα καρποφορήσει.

Επίσης την προσεχή εβδομάδα θα υπάρξει μια συνάντηση με ένα Χιώτη που πιθανόν να έχουμε την συνδρομή του για την οργάνωση ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, που θα χαρίσουν έστω και ένα μικρό χαμόγελο, που θα αντικαταστήσει έστω και για λίγο την θλίψη από τα πρόσωπα ανθρώπων που έχει «κτυπήσει» η κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό δρομολογείται και τετραήμερη κρουαζιέρα τον Ιούνιο , με μικρό αντίτιμο, που θα δώσει την ευκαιρία να κάνουν ολιγοήμερες διακοπές, όσοι Χιώτες το επιθυμούν, απολαμβάνοντας ανέσεις, τόσο από πλευράς διατροφής όσο και διασκέδασης.

Δεν θα σας κουράσω άλλο. Πριν αναφερθώ στις εκδηλώσεις που έγιναν θέλω να σας ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου στο Δ.Σ. , αλλά και εκείνους που καθ’ οποιοδήποτε τρόπο βοήθησαν το έργο μας. Επίσης θα ήθελα να προτρέψω όσους θέλουν να έχουν συμμετοχή στο Δ.Σ. να προετοιμαστούν , να το πράξουν.

Η σημερινή διοίκηση σας το λέω γιατί το έχουμε συζητήσει θα αποχωρήσει στο σύνολο της εφ' όσον υπήρξε διάδοχος κατάστασης, με τις ευχές μας για ένα καλύτερο μέλλον".

Οι εκδηλώσεις του 2012

Ο πρόεδρος της ΟΧΣΑ ακόμα ανέφερε τις εκδηλώσεις που διοργάνωσε ή συμμετείχε ως διοργανωτής  η Ομοσπονδία μέσα στο έτος 2012. Αναλυτικά αυτές ήταν κατά χρονολογική σειρά:

1. Ζητήσαμε από το Δ.Σ. του συλλόγου Καλλιμασιωτών Αττικής να συμμετέχει ενεργά η ομοσπονδία στην εκδήλωση τιμής – μνήμης του Χιώτη ήρωα Κώστα Περρίκου . Η απάντηση που πήραμε είναι ότι για λόγους οικονομικούς ο Σύλλογος θα απεριόριστη στην κατάθεση στεφάνου στην προτομή του Ήρωα, και θα ακολουθούσε η κοπή της πίτας του συλλόγου σε ξενοδοχείο. Έτσι και η ομοσπονδία περιορίστηκε αυτοτελώς στη κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του ήρωα.

2. Στάλθηκαν επιστολές διαμαρτυρίας στις 2 ακτοπλοϊκές εταιρείες που εξυπηρετούν την ακτοπλοϊκή γραμμή Πειραιά – Χίου – Μυτιλήνης για την μείωση των δρομολογίων, αλλά και την αύξηση του χρόνου διάρκειας του ταξιδιού χωρίς να υπάρξει και ανάλογη μείωση του ταξιδιού. Οι επιστολές κοινοποιήθηκαν στους : Αντιπεριφεριάρχη Χίου Κώστα Γανιαρη Δήμαρχο Χίου Πολύδωρα Λαμπρινουδη τους 2 Βουλευτές του νησιού και τα Μ.Μ.Ε.

3. Στις 10 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε χοροεσπερίδα , σε συνδυασμό με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στο κέντρο ΕΠΑΥΛΗ. Διατέθηκαν 230 προσκλήσεις και μόνο 412 λαχνοί . Το συνολικό όφελος της ομοσπονδίας ήταν 2.540 €, διότι δαπανήθηκε πόσο και για την ορχήστρα που ήρθε ειδικά για την χοροεσπερίδα από την Χίο.

4. Στις 24 Απριλίου στην αίθουσα του φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός πραγματοποιήθηκε η
παρουσίαση του βιβλίου του Ανδρέα Μιχαηλίδη οι Καρυές της Χίου.

5. Στις 20 Μαΐου η ομοσπονδία τίμησε την ημέρα του Άγιου Ισιδώρου του Χιοπολίτη στο ομώνυμο εκκλησάκι στο Λυκαβηττό. Προσφέρθηκαν μετά την εορτή, ομιλητής στην οποία ήταν ο Πυργουσης, Ισίδωρος Πρώιος, κεράσματα

6. Στις 27 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης «της σφαγής της Χίου» υπό την αιγίδα του Δήμου Καλλιθέας.

7. Η ομοσπονδία μετείχε στην εκδήλωση «Πειραϊκή Αμφικτιονία» του δήμου Πειραιά, που πραγματοποιήθηκε 15-18 Ιουνίου, με χορευτικό συγκρότημα, που αποτελείτο από παιδιά του συλλόγου Πυργουσών Αττικής.

8. Μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου στάλθηκαν συγχαρητήρια τηλεγραφήματα στους 2 εκλεγέντες βουλευτές του νησιού Κωστή Μουσουρούλη και Κώστα Τριαντάφυλλο

9. Στις 21 Ιουλίου παραμονή της εορτής της Αγίας Μαρκέλλας η Ομοσπονδία, όπως κάθε χρόνο, μετείχε στην εκδήλωση που γίνεται στην Ελευσίνα.

10. Στις 11 Οκτωβρίου το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας ανταποκρινόμενο σε πρόσκληση του συναντήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας με τον υπουργό Κωστή Μουσουρούλη. Συζητήθηκαν θέματα του νησιού.

11. Στις 12 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε, υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας, η έκθεση της Χιώτισσας Ζωγράφου και εικαστικού Τίνας Μάσχα «στο πέρασμα των αιώνων»

12. Στις 21 Οκτωβρίου σε συνεργασία με την Ομηρική Ακαδημία πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την Νικηφόρο Βρεττάκο.

13. Στις 25 Νοεμβρίου έγινε η εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Χίου και την ενσωμάτωση της με το Ελληνικό κράτος, στο πλοίο HELLAS LIBERTY. Η εκδήλωση είχε μεγάλη επιτυχία και η συμμέτοχη των Χιωτών της Αττικής ήταν πολύ μεγάλη.

14. Τέλος οι εκδηλώσεις του έτους έκλεισαν στις 22 Δεκεμβρίου με συμμετοχή της Ομοσπονδίας «Σο 5ο φεστιβάλ εθελοντισμού χωρίς σύνορα Έλληνας πολίτης – Ευρωπαίος πολίτης» που πραγματοποιήθηκαν στην Αίθουσα Ερατώ Β του ξενοδοχείου Χίλτον.

Στη ΓΣ χρέη προέδρου και γενικού γραμματέα, ανέλαβαν μετά από πρόταση του προέδρου, ο Βρονταδουσης, τέως πρόεδρος της ΟΧΣΑ, Τάσος Τριπολίτης και η Κική Αμαρτωλού από τα Αρμόλια, αντίστοιχα.

Χρέος του πρώην ταμία Γιώργου Καπετάνη προς 
την ΟΧΣΑ επεσήμανε η εξελεγκτική επιτροπή στη ΓΣ

Μετά το διοικητικό απολογισμό ο ταμίας της Ομοσπονδίας Ευάγγελος Μέλης έκανε τον οικονομικό απολογισμό, για το διάστημα 13 Νοεμβρίου 2011 έως 18 Δεκεμβρίου 2012, ενώ η εξελεγκτική επιτροπή ανακοίνωσε την έκθετη της.

Μελανό σημείο, το γεγονός ότι ο πρώην ταμίας της ΟΧΣΑ, από τα Καμπια, Γιώργος Καπετάνης, όφειλε από τη θητεία του, ποσό 1.352,15 €.

Το ποσό αυτό δεν το παρέδωσε στο νέο ταμείο Ευάγγελο Μέλη, πάρτι πέρασα ένας χρόνος από την αλλαγή σκυτάλης.

Ο οικονομικός απολογισμός

ΕΣΟΔΑ

Υπόλοιπο Ταμείου 13/12/2011 12.043,96 €
Συνδρομές Σωματείων 1.275,00 €
Λαχειοφόρος Αγορά 6.780,00 €
Ενίσχυση ΟΧΣΑ 2.110,00 €
ΣΥΝΟΛΟ 22.208,96 €


ΕΞΟΔΑ
Γραφική Ύλη 269,70 €
Ταχυδρομικά 410,91 €
Διάφορα 401,20 €
Εκδηλώσεις 5.754,16 €
ΣΥΝΟΛΟ 6.835,97 €

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 15.372,98 €

Η έκθεση της εξελεγκτικής επιτροπής

Η πρόεδρος του Συλλόγου Πυργουσων Αττικής Μαρία Μπρη-Παπαμακαριου, ως πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής διάβασε τη σχετική έκθεση που συνέταξε με τα μέλη, Πολυξένη Θεοδωράκη (Νενητα) και Ηρακλή Παπατουκάκη Μεστα, μετά τον έλεγχο που έκαναν στο βιβλίο ταμείου και τα σχετικά παραστατικά της ΟΧΣΑ.

ΕΣΟΔΑ
Υπόλοιπο Χρήσεως μέχρι 13/12/2011 12.043,96 €
Έσοδα Παρούσης Χρήσεως 10.165,00 €
ΣΥΝΟΛΟ ΕΣΟΔΩΝ ΤΗΣ 18/12/2012 22.208,96 €

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΑΜΕΙΟΥ
Υπόλοιπο Α Βιβλιαρίου Εμπορικής 5.554,52 €
Υπόλοιπο Β Βιβλιαρίου Εμπορικής 7.800,39 €
Υπόλοιπο Βιβλιαρίου Εθνικής 534,34 €
Ταμείο 131,58 €
Εκκρεμότητα (από πρώην Ταμία) 1.352,15 €
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 15.372,98 €

ΕΞΟΔΑ
Έξοδα Χρήσεως μέχρι 18/12/2012 6.835,97 €

Υπόλοιπα εις νέον της 18/12/2012 15.372,98 €

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 22.208,96 €

Με τον έλεγχο των βιβλίων για την παραπάνω χρήση, αποδεικνύεται η καλή διαχείριση των οικονομικών της Ομοσπονδίας και προτείνουμε την απαλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου από κάθε ευθύνη για την παραπάνω χρήση.

Στη συνέχεια της συζήτησης τονίστηκε ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος συννενοησης μεταξυ συλλογων και Ομοσπονδίας, ώστε να μη συμπίπτουν οι εκδηλώσεις των συλλόγων με αυτές της ομοσπονδίας, αλλά και γενικότερα μεταξύ των συλλόγων.

Με πρόταση του Σωματείου Θυμιανών ομόφωνα η γενική συνέλευση συνεχάρη το Δ.Σ. για το έργο του και γενικά για την δράση του τονίζοντας ότι, η σημερινή διοίκηση συμβάλει αποφασιστικά στην διατήρηση της ομοσπονδίας σε υψηλό επίπεδο.

Περατώθηκε η γενική συνέλευση με ευχές για τις εορτές των Χριστουγέννων και για το νέο Έτος.

Οι παριστάμενοι στη ΓΣ
Στη ΓΣ παρεστησαν οι παρακατω πρόεδροι και εκπροσωποι των Συλλογων:

- Αρμόλια (Ρικανιάδου Δ, Αμαρτωλού Κ, Βούτα Δ)
- Βολισσος (Οικονόμου Μ, Αθανασούλα Στ, Μπελέγρης Ν.)
- Βροντάδο (Χλωρός Γ, Παγιαζίτης Γ, Μεζεκίδης Γ, )
- Καλλιμασιά (Σιταρά Στ, Αλευράς Ι, Κουμελάς Κ, Περρίκος Ι)
- Πυτιός (Αποστόλης Δ, Φέκου Μ, Ασημακοπούλου Β)
- Ομηρος (Λημνιούδης Στ)
- Μεστά (Παπατουκάκης Η, Φύλλα Αγγ., Λυμπουσάκης Κ)
- Νεοχώρι (Σταμούλης Ι. Αυλωνίτης Δ)
- Χαλκείος (Γκιάλης Κ. Ν, Γκιάλης Μ. Ν., Σκευοφύλακα Μ, )
- Δαφνώνας (Μέλης Ε, Μένης Ι, Πολιτάκης Ι)
- Πατρικά (Ζερβούδης Γ, Ρηγάκης Ν, Σιδεράκης Γ)
- Θυμιανά (Πλακωτάρη Γ, Σωτηρίου Κ, Φράγκο Μ)
- Πυργί (Μπρη Μ, Γεωργιάδη Ε, Βαττές Στ)
- Κάμπος (Βρούζη Φ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου