Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Κίνδυνος θρόμβων από τα αντισυλληπτικά



Κίνδυνος θρόμβων από τα αντισυλληπτικάΕρευνητές εξέτασαν γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης θρόμβωσης αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που παίρνουν...
αντισυλληπτικά χάπια για να αντιμετωπίσουν το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, συγκριτικά με γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά αλλά δεν εμφανίζουν τη συγκεκριμένη ορμονική διαταραχή, συμπεραίνει μελέτη η οποία δημοσιεύεται στην Canadian Medical Association Journal.

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών επηρεάζει το 6% με 10% των γυναικών οι οποίες βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία με ορισμένες εκτιμήσεις να αγγίζουν το 15%, καθιστώντας την ως την πιο κοινή ενδοκρινική διαταραχή σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Οι παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης, η παχυσαρκία και άλλοι είναι διπλάσιοι μεταξύ των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών σε σύγκριση με γυναίκες χωρίς την πάθηση. Συνήθως θεραπεύεται με συνδυασμό αντισυλληπτικών σκευασμάτων για εξομάλυνση του έμμηνου κύκλου, για αντιμετώπιση της ακμής και της έντονης τριχοφυίας, συμπτώματα που χαρακτηρίζουν το σύνδρομο. Ωστόσο, η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Ερευνητές από τις ΗΠΑ και τον Καναδά εξέτασαν 87.012 γυναίκες ηλικίας 18 έως 46 ετών. Όπως αναφέρουν στη μελέτη τους, «βρήκαμε διπλάσιο ποσοστό αύξησης του κινδύνου φλεβικής θρομβοεμβολής στις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών που έπαιρναν από του στόματος αντισυλληπτικά. Βρήκαμε, επίσης, ότι, ακόμη κι αν δεν έπαιρναν αντισυλληπτικά, ο σχετικός κίνδυνος φλεβικής θρομβοεμβολής στις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ήταν αυξημένος κατά 1,5 φορά, σε σύγκριση με γυναίκες χωρίς το σύνδρομο».

Όπως συμπεραίνουν οι συγγραφείς , οι γιατροί θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης φλεβικής θρομβοεμβολής κατά τη συνταγογράφηση αντισυλληπτικής θεραπείας σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου