Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

150€ δισ. σε «μαύρους» λογαριασμούς στην Ελβετία - Η φοροδιαφυγή πάει... σύννεφο στη Γερμανία

Πολλά εκατομμύρια ευρώ σε «μαύρους» λογαριασμούς Γερμανών πολιτών, έρευνες σε σπίτια και... μαθήματα για το πως μπορεί ένα κράτος να πατάξει τη φοροδιαφυγή. Όπου κι όταν θέλει...

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, οι ελεγκτικές αρχές εντόπισαν «μαζικές φορολογικές απάτες» αξιολογώντας στοιχεία που...
προκύπτουν από CD με στοιχεία Γερμανών πελατών της τράπεζας ελβετικής UBS.

Στα μέσα Νοεμβρίου, φορολογικοί ελεγκτές έκαναν έρευνες σε σπίτια πελατών της μεγαλύτερης ελβετικής τράπεζας UBS. Ως εκεί, οι αρχές οδηγήθηκαν από CD με στοιχεία καταθετών που είχε αγοράσει το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας. Δεν ήταν η πρώτη φορά που το γερμανικό κρατίδιο αγόραζε ένα τέτοιο CD. Το συγκεκριμένο υπολογίζεται ότι κόστισε στην τοπική κυβέρνηση του Ντίσελντορφ 3,5 εκ. ευρώ.

Περιείχε στοιχεία περίπου 750 ιδρυμάτων και 550 επιπλέον περιπτώσεων και αφορούσε αφορολόγητα ποσά καταθέσεων περί τα 2,9 δισ. ευρώ γράφει η Süddeutsche Zeitung. Μόνο τα ιδρύματα φέρονται να μην κατέβαλαν στο γερμανικό δημόσιο 204 εκ. ευρώ. Η φοροδιαφυγή σε όλο της το μεγαλείο, δηλαδή.

Η αγορά τέτοιων CD με κλεμμένο περιεχόμενο είναι ωστόσο αμφιλεγόμενη στη Γερμανία. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατηγορεί το κρατίδιο της Β. Ρηνανίας – Βεστφαλίας ότι με αυτόν τον τρόπο τορπιλίζει την επιδιωκόμενη υπογραφή διμερούς φορολογικής συμφωνίας με την Ελβετία.

Το τοπικό υπουργείο Οικονομικών στο Ντίσελντορφ από την πλευρά του επιμένει στην επιτυχία αυτής της πολιτικής καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, υπογραμμίζοντας ότι από το 2010 έχουν εισρεύσει στα κρατικά ταμεία –σε ομοσπονδιακό επίπεδο- περισσότερα από 3 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η Süddeutsche Zeitung, οι περιπτώσεις αυτοκαταγγελίας φοροφυγάδων ανήλθαν από το 2007, σε παγγερμανικό επίπεδο, σε 40.000.

Επίσημες εκτιμήσεις για τα χρήματα Γερμανών καταθετών που βρίσκονται σε «μαύρους» λογαριασμούς στην Ελβετία δεν υπάρχουν. Ο πρόεδρος του Γερμανικού Φορολογικού Συνδικάτου Τόμας Αϊγκεντάλερ ωστόσο, κάνει λόγο για ένα ποσό γύρω στα 150 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου