Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Κυδώνι το... θαυματουργό

Κυδώνι το... θαυματουργόΙδανικό για τη μείωση χοληστερόλης

Το κυδώνι είναι ένα φρούτο το οποίο καλλιεργείται εδώ και αιώνες από τους Έλληνες και τους Ρωμαίους. Οι αναφορές που γίνονται στην Αρχαία Ελληνική Μυθολογία για το κυδώνι είναι τεράστιες, όσον αφορά στις ιδιότητές του – δεν είναι τυχαίο ότι αναφέρεται ως «χρυσό μήλο». Από εκείνη την εποχή συμβολίζει τη γονιμότητα και τον έρωτα, αφού λέγεται πώς το δώρισε ο...
Πάρις στη θεά Αφροδίτη, για να του δοθεί ως αντάλλαγμα η ωραία Ελένη και καθιερώθηκε ως έθιμο να δίνεται στη νύφη, την πρώτη ημέρα του γάμου. Καλλιεργείται πλέον, κυρίως σε Μεσογειακές χώρες, αυτή την εποχή.

Αποτελεί το μόνο είδος του γένους Κυδωνία και είναι κάτι μεταξύ μήλου και αχλαδιού. Οι διατροφικές του ιδιότητες θα μπορούσαν να το κατατάξουν στην καθημερινή μας διατροφή. Ένα κυδώνι μέτριου μεγέθους έχει μόνο 52 θερμίδες, περιέχει φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Είναι υψηλό σε βιταμίνη C, κάλιο, χαλκό και περιέχει βιταμίνη Α. Είναι ιδανικό για τη μείωση χοληστερόλης και για τους διαβητικούς, αφού ένα από τα κύρια συστατικά του είναι η πηκτίνη. Η πηκτίνη ανήκει στις φυτικές ίνες που διασπώνται από τον ανθρώπινο οργανισμό, μειώνοντας την χοληστερόλη και καθυστερώντας την απορρόφηση της γλυκόζης από το αίμα.

Γενικότερα, η πηκτίνη συμβάλει στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού και του ανοσοποιητικού συστήματος. Η φλούδα του κυδωνιού είναι σκληρή, με πικρή γεύση, γι’ αυτό και πολλοί δεν το καταναλώνουν φρέσκο, αλλά μαγειρεμένο. Είναι κατάλληλο για την παρασκευή μαρμελάδας, κομπόστα και γλυκό του κουταλιού, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πηκτίνη, η οποία έχει την ιδιότητα να πήζει εύκολα και να δημιουργεί την υφή που μοιάζει με ζελέ. Επίσης, πολλοί από εμάς το έχουμε δοκιμάσει σε φαγητά κατσαρόλας ή στιφάδο, αφού συνδυάζεται υπέροχα με χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας. Το εξωτικό του άρωμα μπορεί να προσφέρει μια υπέροχη μυρωδιά στους χώρους του σπιτιού, αν το αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου για 2-3 μέρες.

Το «χρυσό μήλο» είναι ένας θησαυρός της ελληνικής γης. Καλό θα ήταν να το εντάξουμε στη διατροφή μας, αφού τώρα είναι και η εποχή του, και να επωφεληθούμε από τις πολλαπλές ευεργετικές, γευστικές και αισθητικές του ιδιότητες. Γι’ αυτό όλοι αυτήν την εποχή αξίζει να αγοράσουμε κυδώνια!

Πηγή: mednutrition.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου