Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Εγχείρηση ρουτίνας μειώνει το κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Εγχείρηση ρουτίνας μειώνει το κίνδυνο καρδιακής προσβολήςΝέα τεχνική μειώνει σημαντικά την αρτηριακή πίεση

Άγγλοι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν σχετικά απλό τρόπο για να περιορίσουν την αρτηριακή πίεση σε ασθενείς. Η τεχνική, γνωστή ως «νεφρική απονεύρωση», ουσιαστικά αποκόπτει τα νεύρα που συνδέουν τα νεφρά με τον εγκέφαλο και μεταφέρουν σήματα για την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Ασθενείς που υποβλήθηκαν στη...
συγκεκριμένη επέμβαση είδαν την αρτηριακή τους πίεση να πέφτει κατά ένα πέμπτο μέσα σε έξι μήνες, πτώση αρκετή για να μειώσει κατά 50% τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Μάλιστα εκτεταμένη παρακολούθηση τους έδειξε πως η κατάσταση δεν αναστράφηκε ούτε μετά από 18 μήνες.

Η εγχείρηση κοστολογείται στις 6.000 λίρες, περίπου 7.500 ευρώ, και προσφέρει ελπίδα σε δεκάδες χιλιάδες Βρετανούς οι οποίοι δεν μπορούν να ελέγξουν την πίεση τους με συμβατικά φάρμακα. Αν και οι ασθενείς θα συνεχίσουν την φαρμακευτική αγωγή ακόμα και μετά την επέμβαση, η πτώση που επιφέρει στην πίεση τους είναι αρκετά σημαντική και βέβαια δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με φάρμακα. Οι πρώτες δοκιμές αποδείχτηκαν τόσο επιτυχημένες, που ήδη κάποιες κλινικές προσφέρουν την συγκεκριμένη θεραπεία σε ιδιώτες ενώ οι επιστήμονες ελπίζουν να είναι σύντομα διαθέσιμη και από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας.

Περαιτέρω μελέτες θα διαπιστώσουν αν η τεχνική αυτή θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τους ασθενείς των οποίων ο οργανισμός δεν μπορεί να αντέξει συμβατικά φάρμακα για την αρτηριακή πίεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου