Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Έκτη μέρα που καίει η φωτιά στη Χίο

-Το μέτωπο της πύρινης λαίλαπας, καίει από τον Ασπρόλακκο με κατεύθυνση τη Σιδηρούντα
-Επιχειρούν από το πρωί συνολικά τέσσερα ελικόπτερα και δύο αεροπλάνα

Γράφει ο
Οδυσσέας Κοκκινάκης

Για έκτη μέρα σήμερα Πέμπτη 23 Αυγούστου καίει η φωτιά στο νησί της Χίου. Πρόκειται για μια ανυπολόγιστη καταστροφή, η οποία όπως είχε πει, προφητικά, ο δήμαρχος Χίου Πολύδωρος Λαμπρινούδης, από την πρώτη μέρα, βλέποντας το άπλωμα της, "αυτή είναι η τρίτη καταστροφή της Χίου". Εννοώντας ότι...
μπορεί να συγκριθεί με τη σφαγή του 1822 και το σεισμό του 1881. Σ' αυτά τα δύο γεγονότα οι ιστορικοί θα πρέπει να προσθέσουν πλέον και τη φωτιά του 2012.


Η ανικανότητα και ή μηδενική πρόληψη όσον αφορά τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών (επιλογές του δασάρχη Κώστα Μπέλλα), οδήγησε σ' αυτήν την ανείπωτη καταστροφή.

Το μέτωπο της φωτιάς που καίει της τελευταίες τέσσερις μέρες από την κεντρική προς τη βόρεια Χίο, τη νύχτα άλλαξε φορά και τώρα από τον Ασπρόλακκο, κινείται δυτικά, με κατεύθυνση τη Σιδηρούντα.

Θυμίζουμε ότι χθες Τετάρτη, ο φόβος ήταν να μην πέσει η φωτιά στη δασική έκταση Ρετσινάδικα και στο Γιαννάκι, κάτι για το οποίο φώναζαν και οι κάτοικοι του Πιτυός.

Από τις 8 το πρωί, στο σημείο του μετώπου της φωτιάς, έχει πέσει στη μάχη για την πυρόσβεση, μεγάλη εναέρια δύναμη και συγκεκριμένα, τέσσερα ελικόπτερα και δύο αεροπλάνα.

Ο αέρας είναι στα χθεσινά επίπεδα, 5 μποφόρ και αν συνεχίσουν να επιχειρούν τα μ' αυτό το ρυθμό τα εναέρια μέσα, τότε θεωρείται σίγουρο, ότι μέχρι το βράδυ, η φωτιά θα έχει σβήσει.

Βέβαια, είναι ντροπή για τους ανθρώπους που επιφορτίστηκαν από το συγκεκριμένο έργο, να αφήσουν να καίγεται το νησί της Χίου, το πέμπτο σε έκταση ελληνικό νησί, για να κάνουν τη συγκεκριμένη επιθετική πολιτική, εναντίον της πύρινης λαίλαπας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου