Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Σε απόγνωση οι επενδυτές στις ΑΠΕ

Οι τελευταίες αρνητικές εξελίξεις και η έντονη φημολογία στον χώρο των φωτοβολταικών έχουν δημιουργήσει εκρηκτικό σκηνικό κυρίως  στους χιλιάδες μικρούς επενδυτές που εναπόθεσαν τις αποταμιεύσεις τους στα φωτοβολταικά πάρκα.

«Άγνωστο πως θα αντιδράσουν» αναφέρει φορέας που εκπροσωπεί αρκετούς μικροεπενδυτές.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επενδυτών Φωτοβολταικών (ΠΑΣΥΦ) ζητά...
να μην ληφθεί κανέναν πρόσθετο μέτρο πριν εφαρμοστούν τα μέτρα που είχε ανακοινώσει η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΚΑ (δημοπρασίες δικαιωμάτων, απόσπαση μέρους του τέλους ΕΡΤ, τέλος λιγνιτικής παραγωγής κ.λπ.,)

Και πριν υπάρξει λελογισμένη αύξηση του Ειδικού Τέλους για τη μείωση Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ-Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων).

Σε συνάντηση που είχε ο ΠΑΣΥΦ με τον υφ. Ενέργειας κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου επισήμανε ότι δεν είναι οι ΑΠΕ οι οποίες ευθύνονται για τα ελλείμματα της αγοράς ηλεκτρισμού αλλά μια σειρά άλλων ζητημάτων που σχετίζονται με τον τρόπο λειτουργίας και της στρεβλώσεις της αγοράς.

Μόνον το 40% του ΕΤΜΕΑΡ διοχετεύεται στην πραγματικότητα προς τις ΑΠΕ, ενώ το υπόλοιπο 60% κατευθύνεται προς τα ορυκτά καύσιμα και τις ΣΥΘΥΑ.

Όπως υποστήριξε ο ΠΑΣΥΦ δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα αυτό που προσπαθούν να αναδείξουν ορισμένοι κύκλοι ότι τα φωτοβολταϊκά ευθύνονται για τα ελλείμματα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ.

Επίσης είναι μύθος η εντύπωση που υπάρχει για πολύ υψηλές αποδόσεις  των επενδύσεων φωτοβολταϊκών, ο οποίος δυστυχώς δείχνει να έχει επηρεάσει και τους υπευθύνους.

Το προεδρείο του Συνδέσμου ενημέρωσε τον υφυπουργό για την ανησυχία και την οργή που επικρατεί στις τάξεις των επενδυτών (και ειδικά των χιλιάδων μικρών επενδυτών που εναπόθεσαν σε αυτόν τον κλάδο τις αποταμιεύσεις τους και που χρωστούν μεγάλο μέρος των επενδύσεών τους στις τράπεζες) καθώς βλέπουν το κράτος να μην σέβεται τις δεσμεύσεις και τις υπογραφές που έχουν βάλει τα όργανά του.

«Τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουν οι μικροεπενδυτές σε μια άδικη αντιμετώπιση εκ μέρους της πολιτείας κανείς δεν μπορεί να τον προβλέψει», τόνισαν οι επενδυτές που συναντήθηκαν με τον υφυπουργό.

Οπως επισήμαναν, οποιαδήποτε απόπειρα για πιθανή παρέμβαση αναδρομικά αλλά και για τις μελλοντικές επενδύσεις, θα επιφέρει απομάκρυνση κάθε ξένου η εγχωρίου επενδυτή εξαιτίας του κλίματος ανασφάλειας και έλλειψης εμπιστοσύνης που θα δημιουργηθεί.

Κάθε σκέψη για αναστολή νέων αδειοδοτήσεων, θα πρέπει να εγκαταλειφθεί, καθώς ένα τέτοιο μέτρο θα φουντώσει το παραεμπόριο υφιστάμενων αδειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου